Šta je novo?

Da li je poskupljenje gasa realno?

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Da li je poskupljenje gasa realno?


Izvor:
B92.net
Ovih dana mogli su se čuti suprotni stavovi Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine i Srbijagasa o tome da li gas treba da poskupi.


57274345350154dd5a7e20619103968_orig.jpgNaime, ministarka energetike Zorana Mihajlović je izjavila da je pre nekoliko godina cena gasa otišla „mnogo gore i da se do kraja godine ne planira poskupljenje“.
Sa druge strane, Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa, istakao je da Vlada Srbije mora brzo da se izjasni o strategiji cena energenata, navodeći da je trenutna cena gasa u Srbiji „niža za 30 odsto od realne“.

Da li oprečne izjave ministarke iz redova Srpske napredne stranke i direktora Srbijagasa istovremeno znače da u koalicionoj vladi ne postoji konsenzus o tome da li cene „plavog energenta“ treba povećati pokazaće vreme.

I stručna javnost je podeljena kada je reč o tom slučaju. Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić se u potpunosti slaže sa izjavom Bajatovića da je cena gasa ispod realne.

"Ministarka kao deo Vlade prvenstveno ima zadatak da vodi računa o tome da cenovna politika energenata ne opterećuje građane. Očito je da i ova Vlada poput prethodne cenu energenata želi da tretira kao socijalnu kategoriju. Bajatović je pak privrednik koji na tu temu razmišlja menadžerski. Smatram da je njegova pozicija ispravna. Zbog prodajne cene gasa koja je niža od nabavne i činjenice da postoje veliki dužnici koji ne plaćaju „plavi energent“, Srbijagas je dužan oko 600 miliona evra. Kada se to uzme u obzir potpuno je logično zašto Bajatović kaže da je cena gasa niža od tržišne. Tu je on u pravu. Međutim sa punim pravom bi se recimo moglo tražiti povećanje cene gasa za 15 odsto i to bi onda zaista bila realna, odnosno tržišna cena", kaže Vuletić za Danas.

On dodaje da ukidanje posrednika u uvozu gasa i oslobađanje Srbijagasa od obaveze da bude vlasnik pojedinih preduzeća ne bi relaksiralo cene gasa.

Ekonomista Milan R. Kovačević pak smatra da je cena gasa u Srbiji već dovoljno visoka, a da je poslovanje Srbijagasa neracionalno te da nikako ne bi trebalo omogućiti poskupljenje „plavog energenta“ do kraja godine.

"Pre nego što eventualna korekcija cene gasa dođe na razmatranje trebalo bi učiniti dosta toga na unapređenju rada Srbijagasa i smanjenja troškova u toj kompaniji. Naime, zaista zvuči neverovatno da Srbijagas, koji je sam gubitaš, ima čak 22 ćerke firme. Problem predstavlja i to što je Srbijagas povećao broj zaposlenih a sa druge strane trpi gubitke".

"Dakle, dok god se ne racionalizuje poslovanje Srbijagasa, dok se ne smanje gubici koje to preduzeće beleži i dok mu se ne omogući da se bavi isključivo osnovnom delatnošću nikako ne treba razmišljati o bilo kakvoj korekciji cena gasa", zaključuje Kovačević.
 
Top