Šta je novo?

Da li je novi grip pretnja školama

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Da li je novi grip pretnja školama
2. septembar 2009. 01:48

Beograd -- U Srbiji za sada još nema opasnosti da će po početku školske godine, zbog pandemije novog gripa i velikog broja obolelih, u septembru biti zatvorene škole.

Dok učenici uglavnom naglašavaju da se boje obolevanja i predlažu zatvaranje škola bez nadoknade časova, u Radnoj grupi za praćenje te bolesti navode da su za sada u školama sprovedene sve potrebne mere prevencije.

Kao prva mera prevencije, učenicima u Srbiji su prvog dana školske godine podeljeni leci u kojima se objašnjava kako se treba ponašati da bi se izbegla zaraza tim virusom. U lecima se, između ostalog precizira da su najbolja prevencija redovno pranje ruku, kijanje u maramicu ili rame i odlaganje iskorišćene maramice u korpu za otpatke. Đaci sa kojima smo razgovarali su nam međutim, između ostalog, ponudili i svoje metode zaštite u slučaju masovnog širenja te bolesti.

Ministar prosvete Žarko Obradović ranije je izjavio da će epidemiolozi i nastavnici svakodnevno pratiti stanje i reagovati u skladu sa situacijom. Prema njegovim rečima, o zatvaranju škola neće odlučivati Ministarstvo prosvete, već će svoje mišljenje davati epidemiolozi, a na osnovu toga lokalna uprava može zatvoriti neko odeljenje.

Član Radne grupe za praćenje novog gripa Branislav Tiodorović naglašava za B92 da za sada nema bojazni da će u školama doći do širenja te vrste gripa. Tiodorović kaže da su nastavnici obučeni za mere prevencije i da je obezbeđeno dovoljno sredstava za održavanje higijene u školama. On je međutim u slučaju epidemije većih razmera, ponudio i alternative u procesu obrazovanja.

Inače, francuska vlada je, kako bi se osigurao kontinuitet obrazovanja, već pripremila snimljene lekcije koje državni radio i televizija mogu emitovati u slučaju da u toj zemlji škole budu zatvorene. Istovremeno, Komitet EU za zdravstvenu bezbednost nije preporučio zemljama članicama masovna zatvaranja škola da bi se sprečilo širenje virusa, već je predložio da se o tome odlučuje od slučaja do slučaja.

Izvor: B92
 
Top