VIP
- Učlanjen(a)
- 14.07.2011
- Poruka
- 19.107
Gerice
argument je stih iz
1.Korincanima 11:14,15
[SUP]14[/SUP] Ili ne uči li vas i sama priroda da je mužu sramota ako gaji dugačku kosu;
Da, ali Isus nije bio muz, vec nebesko bice koje je doslo na ovaj svet sa misijom spasenja ljudskog roda.
Ovaj savet iz 1 Korincanima se iskljucivo odnosi na crkvu u novozavetnom peridu.
Kao sto znamo u starom zavetu je postojao obicaj nosenja duge kose, i pojedine starozavetne licnosti su imale dugu kosu, a najpoznatiji je Samson, koji je bio Nazirej u zavetnom odnosu sa Bogom.
Evo jos nekih tekstova koji govore da je nosenje duge kose bila Bozja zapovest, i biblijske licnosti koje su je nosile:
BOZJA ZAPOVEST O NAZIREJSTVU:
Još reče Gospod Mojsiju govoreći:
Reci sinovima Izrailjevim, i kaži im: Kad čovek ili žena učini zavet nazirejski, da bude nazirej Gospodu,
Neka se uzdržava od vina i silovitog pića, i neka ne pije octa
vinskog ni octa od silovitog pića niti kakvog pića od grožđa i neka ne jede grožđa ni novog ni suvog.
Dokle god traje njegovo nazirejstvo neka ne jede ništa od vinove loze, ni zrna ni ljuske.
Dokle traje njegovo nazirejstvo, neka mu britva ne pređe preko glave; dokle se ne navrše dani za koje se učinio nazirej Gospodu, neka
bude svet i neka ostavlja kosu na glavi svojoj. ( 4 Mojsijeva 6. 1 - 5 ).
PROROK SAMUILO:
I ona, tužna u srcu pomoli se Gospodu plačući mnogo. I zavetova se govoreći: Gospode nad vojskama! Ako pogledaš na muku sluškinje
svoje, i opomeneš me se, i ne zaboraviš sluškinje svoje, nego daš sluškinji svojoj muško čedo, ja ću ga dati Gospodu dokle je god živ, i britva neće preći preko glave njegove. ( 1 knjiga Samuilova 1. 10 11 ).
RODJENJE SAMSONOVO:
A sinovi Izrailjevi opet činiše šta je zlo pred Gospodom, i Gospod ih dade u ruke Filistejima za četrdeset godina.
A beše jedan čovek od Saraje od plemena sinova Danovih, po imenu
Manoje, i žena mu beše nerotkinja, i ne rađaše.
Toj ženi javi se anđeo Gospodnji i reče joj: Gle, ti si nerotkinja, i nisi rađala; ali ćeš zatrudneti i rodićeš sina.
Nego sada čuvaj se da ne piješ vina ni silovitog pića, i da ne jedeš ništa nečisto. Jer gle, zatrudnećeš, i rodićeš sina, i britva da ne pređe po njegovoj glavi, jer će dete biti nazirej Božji od utrobe materine, i on će početi izbavljati Izrailja iz ruku filistejskih. ( sudije 13. 1 - 5 ).
SAMSON:
I ona mu dosađivaše svojim rečima svaki dan i navaljivaše na nj, i duša mu prenemože da umre.
Te joj otvori celo srce svoje, i reče joj: Britva nije nikad prešla preko glave moje, jer sam nazirej Božji od utrobe matere svoje; da se obrijem, ostavila bi me snaga moja i oslabio bih, i bio bih kao svaki čovek ( sudije 16. 16 - 17 ).