Da li je dojenje uvek najbolja opcija?

Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Da li je dojenje uvek najbolja opcija?









Dojenje podrazumeva najbolji način ishrane koji vaša beba može da dobije, ali i majka ima bezbroj zdravstvenih dobrobiti. Sve zdravstvene organizacije preporučuju majkama da doje svoju decu šest meseci nakon rođenja, i da nastave sa takvim načinom ishrane i narednih godinu dana, dok polako uvode čvrstu hranu.

Ipak, veliki broj majki iz različitih razloga ne može toliko dugo da obezbeđuje mleko za svoju
bebu.



Iako su potpuno posvećene svojoj
bebi i dojenju, u pojedinim situacijama i okolnostima majka bi trebalo da prestane da na taj način hrani svoju bebu. Najčešći razlozi za to su jaki bolovi koje žene ponekad iskuse, različita oboljenja od kojih žena možda boluje, kao i nedovoljna količina mleka.

Kada se nađe u takvoj situaciji, većina majki odbija da prestane sa dojenjem, jer zna da je to najbolji način ishrane za svoju bebu kojoj i želi da pruži samo
najbolje, ali je istina da je pri takvim okolnostima bolje da prestane sa dojenjem nego da stanje postaje ozbiljnije.

Vremenom će to prouzrokovati gomilanje stresa i iscrpljenost majke, a dojenje nije jedina obaveza prema detetu koju majka ima.

Zato je najbolje da se konsultujete sa lekarom ukoliko i vi imate neke od ovih problema, kako bi vam on na pravi način savetovao da li je u redu da nastavite sa dojenjem bebe.









Izvor: Lepota&Zdravlje
 
Član
Učlanjen(a)
11.03.2010
Poruka
34
Uh, cimerka iz porodilišta je imala slično iskustvo, bolno dojenje i nedostatak mleka, ali tek kada se vratila kući. U porodilištu smo bile sa bebcima i uspostavljena je normalna laktacija, da bi se kada se vratila kuci javilo crvenilo, pucanje bradavica, užasan bol pri podoju. Lanolin nije pomagao. Uradila je UZ dojki, trista čuda, ali se tvrdoglavo držala podoja, mada je Vukašin napredovao uz formulu. Zatim je uradila bris bradavica, ispostavilo se da ima streptokoke, što je rešila kutijom antibiotika. Njena upornost se isplatila, ali je besmisleno iznurivati mame koje to ne mogu.
 
Natrag
Top