Da li i vi uništavate dete tehnologijom?

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Da li i vi uništavate dete tehnologijom?

Mobilni uređaji sve su prisutniji u našim životima, pa je postalo uobičajeno i da se umesto igračaka nađu u dečjim rukama. Roditelji na tabletima i smartfonima deci puštaju crtaće, daju im da igraju igrice kako bi zaćutala, dok deca već pred polazak u školu dobijaju svoje prve mobilne telefone. Ovakvo odgajanje dece je sve samo ne pametno i zdravo!

1_zps06ea015d.jpg

Savremeni uređaji ne smeju da zamene igračke

Naučnici sve više ukazuju na uticaj mobilnih uređaja na razvoj mozga dece. Pedijata Kris Roan predstavila je 10 najozbiljnijih pretnji po razvoj djece, a sve su zasnovane na ozbiljnim naučnim istraživanjima. Ona je pozvala roditelje, učitelje i vlade da se izbore za zabranu korišćenja mobilnih uređaja deci mlađoj od 12 godina. Dala je i tabelu doziranja ubpotrene savremenih tehnologija u dečjem životu.

Uzrast
Koliko? Nenasilni TV sadržaj Mobilni uređaji Nenasilne igre Nasilne igre Online nasilne igre
0 - 2
nimalo nikada nikada nikada nikada nikada
3 - 5
1 sat/ dan OK nikada nikada nikada nikada
6 - 12
2 sata/ dan OK nikada nikada nikada nikada
13+
2 sata/ dan OK OK 30 min/ dan 30 min/ dan nikada


Opasnosti savremene tehnologije:

1. Utiču na prirodni razvoj mozga - Između rođenja i druge godine života, detetov mozak se utrostruči, a brzi razvoj mozga nastavlja se do 21. godine. Razvoj mozga u najranijem dobu zavisi od nadražajima koji stižu iz okoline. Kada se mozak u ovom delikatnom periodu izloži modernim tehnologijama, dolazi do promena koje uzrokuju poremećaj koncentracije, otežano učenje, povećanu impulsivnost i smanjenu sposobnost samokontrole.

2. Odlažu mentalno odrastanje - Kretanje poboljšava koncentraciju i sposobnost učenja, a upotreba tehnologije ograničava kretanje. Svako treće dete danas kreće u školu s odloženim mentalnim razvojem, s poteškoćama u pismenosti i postizanju rezultata.

3. Podstiču gojaznost - Televizija i videoigre povezane su sa sve češćom pojavom gojaznosti. Deca, kojoj je dozvoljeno da u svojim sobama drže električne uređaje, imaju 30 odsto veće šanse da postanu gojazna. Svako četvrto dete u Kanadi i svako treće dete u SAD-u ima višak kilograma.

4. Izazivaju gubitak sna - Čak 60 odsto roditelja ne kontroliše kako njihova deca koriste tehnologiju, a čak 75 odsto djece ima uređaje u svojim spavaćim sobama. Isti procenat dece pati od hronične neispavanosti, što uništava njihovu sposobnost učenja.

5. Izazivaju psihićke poremećaje - Preterana upotreba tehnologije povezana je sa sve većom stopom psihičkih poremećaja dece, od depresije, anksioznosti, poremećaja koncentracije, poremećaja privrženosti, autizma, bipolarnog poremećaja, psihoza i problematičnog ponašanja.

2_zpse0090eff.jpg

Umesto za roditelje deca se vezuju za svoje gedžete

6. Uzrokuju agresivno ponašanje - Nasilni mediji mogu da izazovu agresivno ponašanje kod dece. Deca su danas više nego ikada izložena fizičkom i seksualnom nasilju u savremenim medijima. Brojne igre i televizijske serije prikazuju eksplicitne scene seksa, ubistva, silovanja, mučenja i sakaćenja. Sve veći broj dece nije u stanju da kontroliše svoje agresivne tendencije.

7. Dovode do "digitalne demencije" - Brzi medijski sadržaji, osim što mogu da doprinesu poremećajima pažnje, mogu da dovedu i do smanjene koncentracije i slabljenja pamćenja, jer mozak čisti puteve koji vode do frontalnog korteksa. Deca koja ne mogu da zadrže pažnju na nečemu ne mogu ni da uče.

8. Izazivaju zavisnot - Kako se roditelji sve više i više vežu za tehnologiju, udaljavaju se od svoje dece. Prema istraživanju iz 2010. godine, kada se deca ne vežu za roditelje, mogu se vezati za svoje uređaje, što može uzrokovati zavisnost. Svako 11. dete između 8. i 18. godine zavisno je od tehnologije.

9. Zračenje nije bezopasno - Svetska zdravstvena organizacija (SZO) mobilne telefone i bežićne uređaje svrstala je u kategoriju 2B, što znači da u potencijalno kancerogeni. U zvaničnom saopštenju SZO je upozorila da su deca znatno osetljivija od odraslih na zračenje, jer im se mozak i imuni sistem još razvijaju.

10. Ovakva budućnost nije održiva - Način na koji su deca danas vaspitana i obrazovana uz tehnologiju više nije održiv. Deca su budućnost, a uz decu koja preterano koriste mobilne uređaje nema budućnosti - makar ne svetle. Potrebno je hitno i zajedničko delovanje kako bi se smanjilo korišćenje tehnologije u odrastanju dece.

Izvor: Vestionline
 
Natrag
Top