Da bi cene ostale iste, kurs evra mora da bude ispod 100 dinara

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Kupovna moć građana manja za 26 odsto
Da bi cene ostale iste, kurs evra mora da bude ispod 100 dinara

M. Škrbić | 26. 05. 2010. - 00:02h | Foto: A. Isaković |


Kupovna moć građana Srbije od početka krize do danas realno je manja za skoro 26 odsto, a ova slika mogla bi da postane još gora ukoliko evro nastavi da skače. Ekonomisti ocenjuju da bi, ako bi ostao na jučerašnjem nivou od 102,5 dinara, kurs mogao da pogura cene za pet do šest odsto. Međutim, ukoliko pad dinara bude nastavljen, Srbiju će sačekati snažan inflatorni pritisak.


Kupovna moć građana Srbije od početka krize do danas realno je manja za skoro 26 odsto
U septembru 2008. godine prosečna neto zarada iznosila je 32.969 dinara, odnosno 430 evra, budući da je tadašnji kurs bio 76,4 dinara za evro. Zbog pada dinara plate u Srbiji u međuvremenu su obezvređene. Tako je prosečna neto zarada isplaćena za april ove godine u dinarima iznosila 34.952, dok je u evrima, po jučerašnjem kursu, aprilska zarada vredela je svega 340,90 evra.

Pad vrednosti domaće valute, umnogome je uticalo na pad kupovne moći građana, zbog čega mnogi već mesecima kupuju samo ono najosnovnije.
Aleksandar Stevanović, ekonomista iz Centra za slobodno tržište, objašnjava da se pad kupovne moći ne može linearno vezati za kurs evra jer su u vreme kada je evro vredeo 75 dinara, trgovačke marže bile "masne", u smislu da se roba tada obračunavala po kursu od 80 do 85 dinara.



Marže su u međuvremenu počele da padaju, što se odrazilo i na cene u maloprodaji. Međutim, to nije pomoglo da se prodaja održi, budući, da su uštede u radnjama u međuvremenu počele da "jedu" nove cene struje, telefona, komunalija i kablovskih operatera.
- Zbog straha od gubitka posla građani su prestali da se zadužuju, a mnogi su i ostali bez radnih mesta. Usled depresijacije dinara, plate su preračunate u evre, počele da padaju, dok su rate za kredite u evrima ostale iste. A to je građanima u mnogome smanjilo prostor za potrošnju - kaže Stevanović.

On objašnjava, da bi ukoliko bi evro nastavio da raste, Srbiju mogao da zadesi jak inflatorni pritisak, čime ni se probila granica od predviđenih šest plus minus dva odsto.

- Ako bi se evro ustalio na jučerašnjem kursu od 102,5 dinara, cene u Srbiji skočile bi za pet do šest odsto. Međutim, da bi cene ostale iste, kurs bi trebao da se ustali, i to na nivou ispod 100 dinara za evro. A to može da se desi samo ako se poveća optimizam domaćih privrednika da će do kraja godine biti bolje. Međutim, taj optimizam za sada dele samo članovi Vlade - kaže Stevanović.
Da će se skok kursa odraziti na cene, pa samim tim i na inflaciju, slaže se i ekonomista Zoran Popov.

- Celu ovu priču oko skoka kursa evra, režirala je svesno Vlada, kako bi se oborile zarade. Međutim, povratni efekat svega ovoga biće rast cena, zbog kojih nećemo uspeti da održimo nivo inflacije na osam odsto. Nećemo imati rast proizvodnje, niti rast BDP. Jedino što će nam porasti su devizne rezerve koje nikom ne trebaju. Međutim, to je politika MMF-a koju naše vlasti prihvataju - kaže Popov.

Za evro 103 dinara
Prema podacima centralne banke, dinar će prema evru danas oslabiti za 60 para. Tako će uprkos intervenciji Narodne banke Srbije, koja je juče na deviznom tržištu prodala 20 miliona evra, zvanični srednji kurs danas iznositi 103,1139 dinara za jedan evro.



Izvor: Blic
 
Član
Učlanjen(a)
18.05.2010
Poruka
376
Ekonomska situacija u zemlji Srbiji je daleko dublja i daleko teža da bi se sve moglo rešiti samo pukom promenom valute. Statistika i služi tome da vlada sakrije svoju nesposobnost. Prosek zarada u Srbiji možda i jeste 340 eura. Ali taj prosek diže 20% gradjana koji imaju mnogo više od tih 340 eura. Ostatak ima bar 100 eura niža prosečna primanja. Ako znamo da imamo i 1.500.000 penzionera gde je prosek niži za daljnih 100 eura, onda je celokupna situacija na ivici katatrofe.
 
Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
Kao i uvek-zamazivanje očiju, isti slučaj kao i potrašačka korpa. Svakog meseca je prosečna plata "taman" dovoljna da je "napuni", ali ne govore da iz te korpe svakog meseca izvade po neku stavku! Na kraju će se svesti na hleb, krompir, kilogram krilaca i toalet papir...
 
Natrag
Top