Šta je novo?

D&B skresao rejting Srbiji

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
D&B skresao rejting Srbiji

Bonitetna kuća Dan i Bredstrit snizila je rejting Srbiji koja je tako iz grupe zemlja sa umerenim rizikom svrstana među visokorizične zemlje.Kao glavni razlozi za snižavanje rejtinga navode se usporeni privredni rast i rastući fiskalni deficit, objavila je danas kuća Rating koja ekskluzivno zastupa interese kompanije D&B u Srbiji i u Crnoj Gori.


1917755272505aec4831aae634023905_orig.jpgD&B je smanjio državni rejting Srbiji jer se zemlja suočava sa rastućim budžetskim deficitom koji je od januara do jula dostigao 111,2 milijarde dinara, što je povećanje od 32 odsto na godišnjem nivou i predstavlja 79 odsto planiranog deficita.

Rast deficita je, ocenjuju analitičari D&B, posledica neracionalnog trošenja od strane prethodne vlade pred izbore i naglog pada prihoda zbog usporenog privrednog rasta.

Iz D&B ukažuju da će bez čvrste odluke da se javne finansije stave pod kontrolu deficit u 2012. premašiti šest odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

S druge strane, to će povećati akumulirani javni dug do kraja godine na preko 57 odsto BDP, daleko iznad gornje granice od 45% BDP koju je vlada postavila.

U D&B smatraju da je zbog dugotrajne štednje malo verovatno da će srpska vlada značajnije smanjiti potrošnju.

Naprotiv, iz političkih razloga vlada odbija da smanji penzije i plate u javnom sektoru, a najavljen je i program subvencionisanih kredita privredi u vrednosti od milijardu evra.

Pored toga, srpska vlada će morati da snosi troškove smederevske železare, dok se sa druge strane suočava sa višim troškovima pozajmica, što je posledica smanjivanja rejtinga od strane vodećih rejting agencija u julu i avgustu.

Zbog toga D&B prognozira povećanje budžetskog deficita Srbije u ovoj godini na 5,7% BDP.

Povećanje deficita imaće cenu jer će, ako vlada ne obezbedi kredit kod MMF-a, Narodna banka Srbije morati da pomogne vladi promenom dosadašnje politike, devalvacijom valute i većom inflacijom, što će uticati na opštu mekroekonomsku stabilnost, upozorava D&B.

Bonitetna kuća navodi i da je na putu ka članstvu Srbije u EU došlo do zastoja usled sporog sprovodjenja reformi u 2011, ali i suspenzije tehničkih razgovora o budućnosti Kosova.

Od evropskih zemalja u grupi visokorizičnih sa Srbijom su Grčka, Rusija, Azerbejdžan, Gruzija, Kazahstan i Ukrajina.

U regionu i dalje najbolji rejting imaju Slovenija i Hrvatska koje pripadaju zemljama sa blagim rizikom, a slede Bugarska, Makedonija, Rumunija, Albanija i Madjarska kao zemlje umerenog rizika.

Niži rejting od Srbije u regionu ima samo Bosna i Hercegovina koja je ocenjena kao zemlja veoma visokog rizika.


Izvor:
B92.net
 
Top