Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
cypress_hill2.jpg


Cypress Hill je američka hip hop grupa iz South Gatea u Kaliforniji. Legende američke hip-hop scene i žestoki zagovaratelji legalizacije marihuane, čiju konzumaciju slave u svojim pesmama i koncertnim nastupima. Cypress Hill je prva latino grupa u istoriji muzike sa platinastim i multi-platinastim albumima. Do danas su prodali više od 17 miliona albuma širom sveta, od čega preko 11 miliona samo u SAD-u

Sve je počelo 1987. godine kada su braća Senen Reyes (Sen Dog) i Ulpiano Sergio Reyes (Mellow Man Ace) zajedno s Louis Freeseom (B-Real) i Lawrence Muggerudom (DJ Muggs) osnovali grupu DVX (Devastating Vocal Excellence). Nakon što je Mellow Man Ace 1988. napustio grupu, ostali članovi mjenjaju ime u Cypress Hill. To su ime uzeli po ulici Cypress Avenue koja je prolazila njihovo susedstvo.
1991. grupa potpisuje ugovor s diskografskom kućom Columbia Records. i izdaje svoj prvi album, jednostavno nazvan Cypress Hill. Iste godine grupa izdaje singl "Phuncky Feel One", ali više pažnje publike privlači njegova B-strana "How I Could Just Kill A Man" koja postaje veliki hit te se vrti na urbanim i studentskim radio-stanicama, a na vodećem NY urbanom radiju "WBLS" postaje najtraženija pesma. Na osnovi tog singla kao i pesama "Latin Lingo", "Hand on the Pump" i "Tres Equis" grupa, samo u SAD-u, prodaje dva miliona primeraka albuma. 1992. grupa ima prvi nastup na pomoćnoj pozornici na festivalu Lollapalooza.
Drugi album grupe Black Sunday izlazi 1993. godine i odmah po izlasku dolazi na prvo mesto Billboard top liste. Na istoj se listi još uvek nalazio i njihov album prvenac pa su Cypress Hill postali prvi rep izvođači sa dve pesme u top 10 u isto vreme. Ponajviše zahvaljujući singlu "Insane in the Brain" album postaje trostruko platinast u SAD-u, s oko 3.25 miliona prodanih primeraka.
Iste godine grupa gostuje u emisiji Saturday Night Live gdje izazivaju neviđeni skandal, DJ Muggs na pozornici puši marihuanu, a ostali članovi grupe razbijaju svoje instrumente dok sviraju "I Ain't Goin' Out Like That".
1994. nastupaju na Woodstock '94 Festivalu, gdje se publici predstavlja novi član Eric Bobo, sin salsa legende Willie Boboa. Iste godine časopis Rolling Stone ih, na dodeli svojih muzickih nagrada, proglašava za najbolju rep grupu po glasovima kritike i čitatelja.

Treći album grupe III: Temples of Boom izlazi 1995. godine, prodan je u 1.5 miliona primeraka te je dosegnuo treće mesto Billboardove top liste. Na tom se albumu nalazi pesma "No Rest For The Wicked" u kojoj grupa napada i optužuje repera Ice Cubea za krađu pesme. Povod napadu je bila njegova pesma "Friday" koja je bila veoma slična njihovoj pesmi “Throw Your Set in the Air". Ta je svađa, uz uzajamno optuživanje, potrajala sve do 1997. kada se B-Real i Ice Cube mire u jednom kasnonoćnom talk showu.
Godine 1996. Sen Dog uzima pauzu od Cypress Hilla i u Los Angelesu osniva rap rock grupu SX-10. U međuvremenu ostatak grupe se nalazi na prvoj 'Smokin' Grooves' turneji, gdje su zajedno s njima nastupali i Ziggy Marley, The Fugees, Busta Rhymes i A Tribe Called Quest. Iste godine izdaju i EP Unreleased & Revamped koji je sadrzao remixe starih stvari kao i neke dotad neobjavljene pesme.
1997. članovi grupe se fokusiraju na svoje solo projekte. DJ Muggs izdaje album Muggs Presents ... the Soul Assassin na kojem gostuju clanovi Wu Tang Clana, Dr. Dre, KRS-One i Mobb Deep. B-Real se pojavljuje zajedno s Busta Rhymesom, Cooliom, LL Cool Jom i Method Manom na pesmi "Hit Em High koja je bila na soundtracku za film Space Jam. Iste godine s grupom The Psycho Realm izdaje i album istoimenog naziva. Premda im te godine Cypress Hill nije bio u prvom planu, grupa ponovno nastupa na Smokin' Grooves turneji zajedno s George Clintonom i Erykah Badu.
Cypress Hill 1998. izdaje album IV na kojem se nalaze dva velika hita "Tequila Sunrise" i "Dr. Greenthumb". Grupa ponovno nastupa na "Smokin' Grooves" turneji, po prvi put sa Sen Dogom, koji s grupom nije nastupao uživo od 1995. i festivala Lollapalooza. 1999. godine tri pjesme grupe s albuma IV: "16 Men Till There's No Men Left", "Checkmate" i "Lightning Strikes" se nalaze u PC igri "Kingpin: Life of Crime", a članovi grupe daju glasove nekim od likovima u igri. Iste godine im izlazi album Los grandes éxitos en espanol, kompilacija najvećih hitova grupe na španskom jeziku.
Grupa potom sjedinjuje muzicke žanrove na svom dvostrukom studijskom albumu Skull & Bones iz 2000. godine. Prvi disk "Skull" je sastavljen od rap stvari, dok je drugi disk "Bones" orijentiran prema rocku i heavy metalu. Album je postigao solidan komercijalni uspjeh, te je dosegao broj 5 na Billboardovoj top listi. Krajem te godine Cypress Hill izdaje svoj prvi koncertni album Live at the Fillmore.
Grupa nastavlja eksperimentiranje s rockom i na svom slijedećem albumu Stoned Raiders iz 2001. godine. Prodaja je, međutim, bila razočaravajuća te se album nije uspeo plasirati u top 50 Billboardove top liste. Njihov, zasad, posljednji studijski album Till Death Do Us Part iz 2004. godine također je označio daljnje udaljavanje od prepoznatljivog zvuka grupe s prva četiri albuma. Grupa je na albumu, uz rock, eksperimentirala i s reggae muzikom, što je posebno bilo uočljivo na prvom singlu s albuma "What 's Your Number?", inače snimljenom na muzickoj podlozi pjesme "The Guns Of Brixton" grupe The Clash.
U decembru 2005. im izlazi kompilacija Greatest Hits from the Bong, na kojoj se nalazi devet hitova s prijašnjih albuma, kao i dve nove pesme.


Diskografija

1991: Cypress Hill (4x Platinasti)
1993: Black Sunday (4x Platinasti)
1995: III: Temples of Boom (2x Platinasti)
1996: Unreleased and Revamped (Zlatni)
1998: IV (Zlatni)
1999: Los grandes éxitos en espanol (Platinasti)
2000: Skull & Bones (Platinasti)
2000: Live at the Fillmore
2001: Stoned Raiders (Zlatni)
2002: Stash
2004: Till Death Do Us Part (Zlatni)
2005: Greatest Hits from the Bong
2010: Rise Up







wikipedia
 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top