Čuveni teleskop kojim su traženi vanzemaljci prestaje sa radom

Učlanjen(a)
21.11.2020
Poruka
2
Radioteleskop Arecibo, jedan od najvećih teleskopa na svijetu poznat po svom učešću u traganju za vanzemaljcima, nakon 57 godina upotrebe biće demontiran.

Radioteleskop koji je izgrađen prije 57 godina duboko u džungli Portorika zaslužan je za brojna astronomska otkrića.

Nažalost, zbog oštećenja na ključnim elementima moraće se demontirati jer predstavlja veliki sigurnosti rizik. Naime, dva kabla koji podupiru instrumente teške 900 tona iznad radijskog tanjira promjera 305 metara pukla su 10. augusta i 6. novembra, što je značajno ugrozilo statiku teleskopa.

Kako su rekli iz organizacije US Nešnl Sajens Faundejšn, svaki pokušaj popravke mogao bi predstavljati problem.

“Inženjeri su zabrinuti da bi i ostali kablovi mogli puknuti u svakom trenutku, zbog čega bi pokušaj popravka već oštećenih kablova bio iznimno opasan zahvat”, saopštili su iz NSF-a.

Teleskop je zauzeo svoje mjesto i u brojnim filmskim ostvarenjima kao što je “Golden Eye” film o Jamesu Bondu u kojem je bio poprište obračuna glavnog junaka s neprijateljem te u filmu “Contact” u kojem je glumila Džodi Foster.

Radnja filma upravo se odnosila na traganje za signalima vanzemaljaca pomoću ovog uređaja.
 
Učlanjen(a)
15.01.2013
Poruka
36
Tuga, gledao sam video snimke, ali vjerovatno procjena jeste da ne treba više da postoji, moguće da će na Marsu da postave bolji, kvalitetniji. Ipak, moglo se još sa tim nešto raditi, barem kao škola u prirodei, ili kako već...
 
Natrag
Top