Curry (Kari) - razne vrste

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kari od slatkog kupusa i krompira

Kari od slatkog kupusa i krompira

* 1 gl slatkog kupusa isečena na trouglove

* ½ kg krompira
* 2 šargarepe
* 1 koren peršuna
* 1 celer
* 1 veza svežeg peršunovog lista
* 2 gl crnog luka
* 1 gl belog luka
* 1 Kašika iseckanog svežeg djumbira
* 2 Kašike čana dal ili proteinskog graška
* 2 Kašike gi -a
* 1 kašikica kurkume
* 1 kašikica karija
* ½ kašikice garam masale
* ½ kašikice korijandera u prahu
* 1 kašikica gorčice ili slačice
* 1 kašikica kumina u zrnu

Ispopati zrnca na zagrejanom gi -u i kad se umire dodati dal zrna i korijander i ostaviti još nekoliko minuta, a zatim sipati sitno iseckan luk i djumbir. Dinstati dok ne omekša, pa dodati ostalo povrće isečeno na kockice. Kad je polugotovo, dodati začine, a nakon nekoliko minuta krompir isečen na kocke i kupus. Dobro promešati, naliti 2 dcl vode i ostaviti da prokuva. Smanjiti temperaturu i poklopljeno krčkati dok ne omekša. Pred sam kraj umešati krupno isečen peršunov list.

Izvor: zdravaishrana.net





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Gi (Ghi) - prečišćen puter

Pošto se u Indiji za kuvanje najviše koristi gi, evo objašnjenja šta je to:

Gi (Ghi) - prečišćen puter


Gi potiče iz Indije i prvi put se spominje u starim indijskim tekstovima - ajurvede, koji su stari više hiljada godina. Ajurveda bi se mogle najkraće definisati kao znanje, mudrost, koje ima trajnu vrdnost i primenljivo je u svim civilizacijama i vremenskim dobima. To je znanje celovitog pristupa životu i nastalo je iz meditativne spoznaje indijskih mudraca - rišija, dolazeći direktno i na nivou kosmičke svesti primenjive na materijalni svet. Ajurveda sadrži osam osnovnih grana medicine (pedijatriju, dijagnostiku, opštu medicinu, hirurgiju, ginekologiju, oftamologiju, gerijatriju i otorinolaringologiju), koje su zasnovane na teoriji o pet osnovnih životnih elemenata: etar, voda, vazduh, vatra i zemlja; zatim na teoriji o došama (telesnim tipovima): vata, pita i kafa; teoriji o tri male (mokraća, stolica, znoj); teoriji o sedam dhatua (telesnih tkiva) i o teoriji o životnom trojstvu: telo, um i duhovna svest. Ajurveda govori o svim aspektima ljudskog života, dajući savete koji su vekovima služili svima koji su težili skladu, miru, harmoniji i dugovečnosti.
Gi je prečišćeni puter, odnosno puter oslobođen vode, proteina, zasićenih masnih kiselina, laktoze i ostalih čvrstih komponenti mleka, tako da se gi smatra posnim namazom. Koristi se kao zamena za ulja i ostale masnoće u svakodnevnom kurvanju, kao namaz umesto putera, margarina. Veoma je pogodan za prženje, jer se za razliku od ostalih masnoća ne raspada na visokim temperaturama i zadržava svoj prirodni ukus. Rasprostranjena mu je primena u medicini i kozmetici, jer ima sposobnost da upija lekovita svojstva biljaka i da ih pojačava.
Lekovita svojstva Gi -a:
balansira višak stomačne kiseline, poboljšava probavu, utiče na kvalitet pamćenja i učenja, usporava starenje organizma, podiže celokupan imunološki sistem organizma. Kod spoljne upotrebe smiruje iritirane sinuse (nanosi se na unutrašnju stranu nosa), pomešan sa medom zaceljuje rane i smiruje upalne procese i plikove, pomešan sa biljkama (ruzmarin, kamilica) blagotvoran je prilikom masaže osetljive kože.
Gi spada u lako svarljive masnoće i naš organizam ga koristi kao izvor energije, sporo sagoreva i tako snabdeva organizam energijom tokom čitavog dana. Jedna kašičica Gi -a (5g) sadrži 45 kalorija, 0,0g proteina, 0,0g ugljenih hidrata, 0,0g vlakana.
Smatra se da je rok trajanja Gi -a neograničen ukoliko se čuva na hladnom mestu, a da sa godinama njegova nutritivna svojstva rastu i da nakon 20 godina leči sve bolesti na svetu.


A evo i kako se pravi (izvor: indijskakuhinja.blog.hr)

Ghi

Laganim kuhanjem maslaca isparava se tekućina koju on sadrži, a krute se bjelančevine talože na dnu lonca. Krajnji rezultat procesa je pun lonac mirisnog tekućeg zlata.

Ukoliko ne možete nabaviti domaći maslac, kupite onaj od malih mljekara. S nekima od naših velikih proizvođača imam ne tako dobrih iskustava. Za ne povjerovati je koliko se tekućine nalazi u nekima od njih.


Kuhinjska pomagala:

lonac (5l)
kuhača
posuda za odstranjenu pjenu
cjedilo
papirnati ručnici ili gaza
staklenka s poklopcem

još vam treba

1/2 -2 kg nesoljenog maslaca (postupak je isti kod svake količine, varira samo veličina lonca i vrijeme spravljanja)

1. Stavite maslac u lonac. Otopite ga na umjerenoj vatri. Kada se masla otopi, a površinu mu prekrije pjena, lagano ga promiješajte i u potpunosti smanjite vatru. Kuhajte ga tako dok se pjena ne nakupi u većoj količini i ne stvori se korica.

ghee1.jpg


2. Uzmite kuhaču i pažljivo skinite nakupljenu pjenu. Ovaj ćete postupak ponavljati još nekoliko puta, svakih 20-30 minuta.

ghee2.jpg


Na dnu ćete vidjeti nataložene želatinaste proteine koji će tijekom kuhanja tamniti. Niti u jednom trenutku ne miješajte više ghi.

3. Nakon što se prestala stvarati pjena, maknite ghi s vatre i procijedite ga.

ghee3.jpg


4. Pričekajte da se malo ohladi pa ga ulijte u staklenke i poklopite.

ghee4.jpg


ghee5.jpg


(Pjenu koju ste skinuli u Indiji upotrijebe za spravljanje uppme, pri spravljanju tijesta za razna peciva, kao namaz i sl. Poklopite ju, spremite u frižider i potrošite u roku 3-4 dana).


Začinjeni ghi

Želite li napraviti začinjeni ghi, od začina napravite bouquet garni tj. zamotajte ih u malo gaze, dodajte čim se maslac otopi i nastavite kuhati ghi po receptu.

na 1.5 kg maslaca stavite:
3 žlice rimskog kumina i 6-8 suhih listova curryja
2 žlice zelenog papra u zrnu
5 cm dug komadić đumira


 
Učlanjen(a)
28.08.2009
Poruka
198
Piletina u kari sosu

Piletina u kari sosu


:screen:


116m9mr.jpg



:info:



Potrebni sastojci:

200 gr kačkavalja
2 kasike karija
300-400 ml neutralne pavlake
1 pileće belo meso
zacin C


Priprema jela:

Pileće belo meso iseći na šnicle začiniti začinom C i propržiti na malo ulja.Kad porumeni sa obe strane meso poređati u pleh.U ulje dodati neutralnu pavlaku,kari začin i posoliti po ukusu.Promešati da se lepo sjedini i pustiti da se krčka 5 minuta.Skinuti sa vatre,sosom preliti pileće belo meso,posuti rendanim kačkavaljem i zapeći u zagrejanoj rerni oko 10 minuta.Prijatno
 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Brzi juneći kari na moj način

Brzi juneći kari na moj način

Potreban materijal:

1-2 glavice crnog luka, 200gr mlevene junetine, 1/2 veze zeleni, 1 konzerva kukuruza, 1 konzerva pasulja, 2-3 kašike paradajz pirea, 1 kocka za goveđu supu, ulje (ja koristim maslinovo) začini po izboru, moja omiljena kombinacija je: kari, biber, cimet, vegeta, peršun, beli luk u prahu.

Priprema:
Na par kašika ulja propržiti začine, dodati sitno seckan crni luk pa pržiti dalje, onda dodati meso, pa malo smanjiti vatru i pržiti dok ne pobeli. Zatim dodati seckanu zelen, ocediti pa izručiti i pasulj i kukuruz uz neprestano mešanje, pa pržiti još malo. Razmutiti paradajz-pire u jednoj šolji tople vode, pa dodati i njega u šerpu, ubaciti i kocku za supu, smanjiti vatru, poklopiti i ostaviti da se na sasvim tihoj vatri krčka još oko pola sata. Poslužiti toplo.


Prijatno! :)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kari prost kao pasulj

Kari prost kao pasulj

KariProst.jpg

Potrebni su vam:
2 luka srednje veličine, isečena na komade
4 kašike kari paste
850ml povrtne supe
750g mešanog povrća (šargarepa, krompir, kupus)
100g crvenog sočiva
200g basmati pirinča
kurkuma
šaka grubo isečenog peršuna
2 kašike termostabilnog ulja


Priprema:

Zagrejte ulje u velikom tiganju. Pržite luk oko 8 minuta, a zatim dodajte kari pastu i kuvajte minut. Sipajte, malo po malo, povrćne supe, a zatim i povrće, i krčkajte 5 minuta. Dodajte sočiva i krčkajte 15 do 20 minuta, dok sve ne bude skuvano. Skuvajte pirinač po uputstvu sa pakovanja i dodajte mu kurkumu. Dobro procedite i sve sjedinite sa peršunom. Servirajte - uz čatni i pita hleb.

Izvor: Zdrav život


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pirinač sa lisičarkama

Kari od pirinča sa lisičarkama

18kari.jpg

Za 4 osobe:
350 g pirinča, 300 g lisičarki, 5 dl piva, 7 dl goveđeg bujona iz kocke, manja glavica luka, 2 kašičice karija u prahu, na vrh kašičice šafrana u prahu, 2 grančice majorana, 50 g struganog parmezana, 2 kašike ulja, 50 g butera, so i biber.

Lisičarke na brzinu operite pod mlazom hladne vode, ocedite, isecite na komadiće i zajedno sa usitnjenim lukom pržite tri-četiri minuta na mešavini butera i ulja.

Dodajte pirinač, promešajte i dinstajte na jakoj temperaturi 20 minuta, uz stalno mešanje, prelivajući s vremena na vreme pivom. Pred kraj dinstanja dodajte kari i šafran, posolite, pobiberite, sklonite s ringle, dodajte listiće majorana, pospite struganim parmezanom i servirajte.
 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Zeleni kari

Zeleni kari

1.jpg


Potrebno je:
4 zelene ljute paprike, 5 kašika brašna, kašika šećera, 2 kašike svežeg seckanog peršuna, 7 kašika senfa, 10 kašika nerafinisanog ulja po izboru i morska so po ukusu.

Paprike dobro operite i ostavite da se osuše na kuhinjskom papiru. Odstranite drške i semenke, pa ih isecite na male komade. Pomešajte brašno, so i šećer, a zatim dodajte senf i dobro promešajte. Zagrejte ulje u tiganju sa nelepljivom podlogom i na njemu kratko ispržite papriku, zatim dodajte smesu sa senfom, promešajte. Pržite na umerenoj temperaturi dok paprika ne postane hrskava, posolite i začinite peršunom. Servirajte kao prilog uz specijalitete od ribe i mesa.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pileći kari sa jabukama

Pileći kari sa jabukama

1.jpg

Za 4 osobe:
800 g pilećeg belog mesa, 4 jabuke, 2 kašike jabukovog sirćeta, kašičica đumbira u prahu, glavica luka, 2 kašike ulja, sveža ljuta papričica, 2,5 dl kisele pavlake, kašičica karija u prahu, so i nekoliko grančica sveže nane za dekoraciju.

Jabuke isecite na kriške, prelijte sirćetom, pospite đumbirom i ostavite sa strane da se mariniraju. Na vrelom ulju zajedno propržite iseckani luk i ljutu papričicu, dodajte piletinu isečenu na kockice, posolite, smanjite temperaturu i pržite, uz stalno mešanje 10 minuta. Dodajte kiselu pavlaku u koju ste prethodno umešali kari u prahu i kuvajte još 5 minuta. Sada dodajte marinirane jabuke i tečnost koju su u međuvremenu pustile, pojačajte temperaturu i kuvajte još pet minuta. Dekorišite iscepkanim listićima nane i servirajte sa obarenim pirinčem.

Izvor: Večernje novosti



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Morski kari

1_zpse28e2f16.jpg


Za 4 osobe
0,5 l kokosovog mleka
400 g očišćenih lignji
150 g fileta od skuše
kašika tamnog šećera
¼ glavice crnog luka
rendana kora limete
čen belog luka
so po ukusu
biber po ukusu
pola ljute papričice
½ kašičice čili paprike

Prilog
kuvani pirinač

Prilog
3 kašike ljutog ajvara
3 čena belog luka
10 g svežeg đumbira
¼ crnog luka
½ kašičice bibera
½ kašičice soli
½ kašičice kari praška
kašičica čilija u prahu
kašičica kurkume
rendana kora limete
sok od pola limete

Način pripreme

1. Ispržiti filete skuše.

2. Napraviti žutu kari pastu: ajvar, beli luk, đumbir, crni luk, biber, so, čili u prahu, kari prah, kurkumu, rendanu koru limete i sok od limete izmiksati u blenderu dok se ne dobije pasta.

3. Sitno iseckati crni luk i čen belog luka, staviti u zagrejani tiganj da se malo prodinsta. Zatim dodati kašiku žute kari paste i kokosovo mleko. Prokuvati.

3. U prokuvani sos ubaciti lignje isečene na prstenove. Kuvati desetak minuta, začiniti tamnim šećerom. Pri kraju dodati pržene filete skuše sečene na komade.

4. Servirati sos preliven preko kuvanog pirinča.

Izvor: GastroNomad
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kari iz džungle

75278752591943771474.jpg


Za 2 osobe
kašika crvene kari paste
3 kašike ulja
400 g junećeg mesa
½ l pileće supe
50 g đumbira
200 g boranije
3 mala patlidžana
bosiljak
so i biber
kašičica šećera

Crvena kari pasta
4 kašike ljutog ajvara
kašičica čili (ljute) papričice u prahu
3 čena belog luka
rendana kora od jedne limete
sok od pola limete
30 g svežeg đumbira
ljuta papričica (crvena)
½ kašičice soli
½ kašičice bibera

Prilog
pirinač

Način pripreme

1. Crvena kari pasta: sve sastojke staviti u blender i seckati dok se ne dobije kompaktna pasta.

2. Zagrejati ulje u tiganju i dodati kašiku crvene kari paste. Kada pasta počne da pušta aromu dodati supu.

3. Kada supa počne da vri dodati meso isečeno na sitne komade.

4. Dodati povrće i kuvati 10-15 minuta.

5. Začiniti šećerom i svežim bosiljkom.

6. Servirati toplo uz kuvani pirinač.

Izvor: GastroNomad
 
Natrag
Top