Ćuretina na više načina

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Rolovana ćuretina sa ananasom

Rolovana ćuretina sa ananasom

news_10953.jpg

SASTOJCI:
* 800g ćurećih prsa za rolovanje
* 1 konzerva kolutova ananasa
* 1 šoljica ulja
* biber
* so

za umak:
* 1 kašičica brašna
* 1,5 dl vode

PRIPREMA:
Meso
dobro posoliti, namazati uljem i saviti u rolat. Dinstati u poklopljenoj posudi 20 minuta. Zatim, dodati ananas iseckan na kockice i dinstati još 30 minuta. Pečeni rolat iseći na 6 delova.
Na tacnu za serviranje poređati 6 kolutova ananasa. Na njih staviti rolovano meso.

Umak:

U sos u kome se dinstalo meso dodati brašno razmućeno u vodi. Kratko prokuvati i preliti meso sa ananasom.

(Zalogaj)



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Ćuretina u limun sosu

Ćuretina u limun sosu

1.jpg

Sastojci: 800 g ćurećih prsa, 2 limuna, 2 dl pavlake, 1 dl belog vina, brašno, so, biber, ulje

Priprema
Ćuretini skinite kožu, pa isecite u tanke šnicle. Svaku posolite, pobiberite, uvaljajte u brašno, pa sa obe strane kratko popržite u malo ulja.

Nalijte vino, a kad provri dodajte pavlaku. Kuvajte dok se ne zgusne. Pred sam kraj dodajte sok od limuna, promešajte i skinite sa vatre.

Ukrasite kolutovima limuna i servirajte uz pirinač, blitvu ili spanać.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
"Tuti-fruti" ćuretina

"Tuti-fruti" ćuretina

19-CURETINA1-.jpg


Potrebno je: 400 g ćurećeg belog mesa, 10 suvih šljiva, veća breskva, pomorandža, 4 paradajza, glavica luka, ulje, so i biber.

Ćureće meso isecite na šnicle, posolite i ispržite na vrelom ulju. Meso izvadite i u istoj masnoći propržite iseckani luk. Kad se luk zacakli dodajte očišćene i sitno iseckane suve šljive, breskvu i kriške pomorandže kojima ste odvojili kožicu, izvadili semenke i iseckali ih na komadiće. Zatim dodajte paradajz isečen na kockice, posolite, pobiberite, dinstajte desetak minuta uz stalno mešanje i servirajte kao prilog uz pečenu ćuretinu.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Ćureće meso sa kiselim mlekom

Ćureće meso sa kiselim mlekom

18 Curetina-sa-kiselim-mlekomp.jpg

Za 4 osobe: ćureće belo meso isečeno na 4 šnicle, 40 g maslaca, 1,2 dl kravljeg kiselog mleka, dva-tri struka vlašca, po dve-tri grančice peršuna, bosiljka i origana, kašika maslinovog ulja, so i biber.

Začinsko bilje iseckajte, pomešajte sa kiselim mlekom, posolite, pobiberite, snažno promešajte da dobijete homogen preliv i ostavite ga da odstoji u frižideru najmanje 60 minuta. Pre serviranja ćureće meso položite u dobro zagrejan teflonski tiganj bez masnoće, posolite sa gornje strane i pecite, pa okrenite, opet posolite i pecite da meso porumeni sa obe strane. Pečeno meso rasporedite u tanjire, prelijte ohlađenim prelivom od aromatičnog kiselog mleka i servirajte sa salatom od kiselih krastavaca.

Izvor: Večernje novosti


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Ćureći rolat sa rukolom

Ćureći rolat sa rukolom

18-CURECI-ROLAT.jpg

Za 4 osobe:
900 g ćurećih grudi u komadu, rasečenih tako da se dobije jedna veća šnicla, 10 sušenih paradajza u ulju, limun, manja glavica crvenog luka, 100 g mladog kravljeg sira, 2 dl belog vina, 2 grančice majčine dušice ili prstohvat suve, 4 čena belog luka, veza rukole, maslinovo ulje i so.

Paradajz ocedite i izblendirajte. Od dobijenog pirea jednu kašiku sačuvajte za kasnije, a ostatak pomešajte s opranom i izrendanom koricom limuna i malo soli. Oljuštite i iseckajte crveni luk i kratko propržite u tiganju, na vrelom ulju. Posolite, promešajte i sklonite s ringle.

Komad ćurećeg mesa položite između dva lista papira za pečenje i malo ga istucite tučkom da ga što više rastanjite. Uklonite papire i meso premažite mešavinom sušenog paradajza i limuna, dodajte opranu i osušenu rukolu i sir isečen na pravilne štapiće. Meso urolajte, kraj dobro zalepite za fil, ceo komad uvežite kuvarskim kanapom i položite u pleh premazan sa 4 kašike ulja. Zalijte vinom, dodajte neoljuštene čenove belog luka, pospite majčinom dušicom i prstohvatom soli. Pecite 50 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Ispečeni rolat izvadite iz rerne, sačekajte da se prohladi, isecite na šnite i prelijte sokovima od pečenja. Pospite preostalim pireom od paradajza i servirajte.

Izvor: Sale & Pepe




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Ćuretina sa senfom

Ćuretina sa senfom

18v_310x186.jpg

Za 4 osobe:
700 g ćurećeg belog mesa, 50 g malsaca, 2,5 dl suvog belog vina, kašika pikantnog senfa, 2,5 dl milerama, 2 čena belog luka, 2 grančice ruzmarina i so.

U većem tiganju zagrejte maslac, dodajte ćureće belo meso iseckano na kockice i cele čenove belog luka i propržite na jakoj temperaturi da komadi mesa porumene sa svih strana. Pečeno meso izvadite iz tiganja, čenove belog luka izgnječite viljuškom, sipajte belo vino, sačekajte da alkohol ispari i kuvajte do vrenja. Dodajte senf i snažno mutite da se ne stvore grudvice. Zatim dodajte mileram, seckani ruzmarin i komadiće ćurećeg belog mesa, sasvim smanjite temperaturu i kuvajte još 10 minuta. Servirajte toplo sa barenim pirinčem.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Jesenja ćuretina

Jesenja ćuretina

2.jpg

Za 4 osobe: ćureće belo meso od oko 450 g, 400 g lisičarki i jedan veliki vrganj, 100 g šampinjona, glavica luka, čen belog luka, 400 g krupne soli, po veza peršuna, bosiljka i majčine dušice, nekoliko grančica korijandera, kašika maslinovog ulja, 1 l vode, so i biber.

Ćureće belo meso istrljajte solju, položite u veću vatrostalnu keramičku posudu, prekrijte ostatkom soli i ostavite da preko noći odstoji u frižideru. Sutradan meso izvadite iz soli, otresite so i istrljajte ga začinskim travama. Preko mesa položite nekoliko grančica začinskog bilja, umotajte ga u aluminijumsku foliju i ostavite u frižideru 60 minuta. Na vrelom ulju propržite luk i kada se zacakli, dodajte šampinjone isečene na kolutiće. Nalijte vodom, dodajte začinsko bilje i beli luk i kuvajte do vrenja. Kada voda proključa, posolite, pobiberite i kuvajte još 60 minuta. Pred kraj kuvanja smanjite temperaturu, dodajte meso, poklopite i kuvajte još 30 minuta. Izvadite meso, isecite ga na šnite i poređajte na poslužavnik, a supu procedite i u njoj skuvajte lisičarke i vrganje isečene na kolutiće. Skuvane pečurke sa supom sipajte preko šnita mesa, ukrasite seckanim korijanderom i servirajte toplo.

(Novosti)




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Ćurka s mlincima i sosom od brusnice

Ćurka s mlincima i sosom od brusnice

1.jpg

SASTOJCI:

* ćurka
* so
* supa ili voda za podlivanje
* začini po želji
* puter

Mlinci:

* 1 kg brašna
* 1 jaje
* mlaka voda
* so

Sos od brusnice:

* 300 g brusnica
* 40 g šećera
* 0,1 l belog vina
* 0,2 l vode

PRIPREMA:

1. Očišćenu ćurku spolja i iznutra
dobro natrljajte solju i napunite začinskim biljem pa ostavite da odstoji. Pošto je odstojala par sati, rernu zagrejte na 200 C i pecite ćurku onoliko sati koliko je kilograma teška. Za vreme
pečenja često podlivajte njenim sokom koji je pustila ili supom po potrebi. Oko mesa sve vreme mora biti dosta tečnosti kako bi ostalo sočno i ne bi zagorelo. Neposredno pre kraja pečenja premažite ćurku puterom ili margarinom. Pečenu ćurku izvadite iz rerne i ostavite da se malo ohladi.

2. Od brašna, jaja, mlake vode i soli zamesite polučvrsto testo kao za rezance. Podelite testo u više delova i razvaljajte pa pecite na srednje jakoj vatri s obe strane dok ne porumeni i osuši se. Osušene mlince razlomite, prelijte slanom vrelom vodom i ostavite 2 minute, a zatim ocedite i zamastite ih sokom od pečenja. Poslužite kao prilog uz ćurku.

3. Brusnice operite i stavite i prokuvanu vodu i vino u koje ste dodali šećer pa ih kuvajte dok ne omekšaju. Kuvane brusnice ocedite ali tečnost ne bacajte. Štapnim mikserom usitnite veći dio brusnica, a zatim dodajte tečnost i komadiće brusnica. Sos dobro ohladite i poslužite uz ćurku.

(Index)
 
Natrag
Top