Ćuretina na više načina

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Punjena ćuretina

PUNJENA ĆURETINA

f.jpg

POTREBNO JE
4 deblje šnicle ćurećeg belog mesa, 100 g kačkavalja, 100 g praške šunke, 100 g barenog spanaća, 4 pečene kisele paprike, 4 kašike kajmaka, 3 jajeta, brašno, prezle, so

PRIPREMA
Šnicle zasecite da dobijete džep, pa presečen deo posolite, premažite kajmakom, te rasporedite isečen kačkavalj, prašku šunku i spanać. Punjene šnicle uvaljajte u brašno, zatim u umućena jaja i na kraju u prezle. Pržite ih na zagrejanom ulju da porumene s obe strane.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Njoke sa ćuretinom

Njoke sa ćuretinom

1.jpg

Sastojci:
400 g njoka
400 g ćurećeg mesa
200 g crvene paprike (2 kom)
100 g šargarepe
100 ml neutralne pavlake
sok od 1/2 limuna
so
biber
peršun
1 kašika ulja

Priprema:
Njoke skuvati u vreloj, slanoj vodi. Kada su kuvane ocediti ih, ali ne ispirati.
Za to vreme na zagrejanom ulju propržiti na kocke sečenu ćuretinu, da ne porumeni.

Tada dodati šargarepu sečenu na štapiće, a potom crvenu papriku takođe sečenu na štapiće.

Sve dinstati oko 7-8 min. i naliti neutralnom pavlakom, i dodati sok od 1/2 limuna. Kuvati oko 2 min. i zatim dodati oceđene njoke.

Dodati so, biber i peršun po potrebi i promešati. Servirati u dublje tanjire.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
ćureći kebab

ĆUREĆI KEBAB

5.jpg

POTREBNO JE

450 g mlevene ćuretine, pola crvene babure, manji čen belog luka, pola glavice crnog luka, pola kašičice bibera, pola kašičice kumina, so

PRIPREMA
U blenderu usitnite papriku zajedno sa belim i crnim lukom. U to dodajte biber i kumin, pa dobro sjedinite. U činiju stavite mleveno ćureće meso i dodajte mu samleveno povrće sa začinima. Dobro izmesite da se sve sjedini i ostavite da se malo odmori. Vlažnim rukama vadite masu i oblikujte kebab. Rernu zagrejte na maksimum i pecite kebab 8–10 minuta, povremeno ga okrećući.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ćuretina sa orasima

Ćuretina sa orasima

17curetina.jpg

Potrebno je: 6 ćurećih fileta, 100 g krupno iseckanih oraha, 2 kašike soka od pomorandže, 2 kašike senfa, 2 kašike maslinovog ulja, pola kašičice karija i sitno seckana crvena paprika.

U dubljoj posudi pomešajte sve sastojke osim ćuretine, a meso posolite i pobiberite. Svaki filet s obe strane umačite u pripremljenu smesu od oraha. Zatim ih poređajte u pleh ili vatrostalnu posudu i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 30 minuta dok ne porumene. Servirajte odmah.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ćureće grudi u malteškom sosu

Ćureće grudi u malteškom sosu

16guscije-grudi.jpg


Potrebno je:
ćureće grudi bez kostiju, 2 dl majoneza, kašičica šafrana u prahu, pomorandža, maslinovo ulje, so, biber i komadići kore od pomorandže za dekoraciju.

Isecite filete od ćurećih grudi i svaki po površini na nekoliko mesta plitko zasecite oštrim nožem. Posolite, pobiberite i pržite na dve kašike vrelog maslinovog ulja da meso porumeni sa obe strane. Prženo meso i ulje u kojem je prženo prebacite u pleh, prekrijte aluminijumskom folijom i pecite 10 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Za to vreme pomešajte majonez, šafran i sok od pomorandže, dodajte istruganu pomorandžinu koru i snažno promešajte. Meso izvadite iz rerne, položite na poslužavnik, prelijte pripremljenim sosom i ukrasite komadićima kore od pomorandže.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ćureći rolat sa limunom i bademima

Ćureći rolat sa limunom i bademima

18-mala-Kare-u-sosu.jpg


Za 4 osobe:
800 g ćurećih grudi, 150 g mesnate slanine isečene na kriške, 100 g badema, 4 kriške hleba bez korice, 2 limuna, po veza bosiljka i peršuna, 2 dl povrtnog bujona iz kocke, 2 dl belog vina, 100 g maslaca, maslinovo ulje, so i biber.


Hleb izmrvite i izmiksajte zajedno sa bademima. Dodajte istruganu koru jednog limuna, proceđen limunov sok, 50 g maslaca, iseckan peršun i bosiljak, posolite, pobiberite i sve sjedinite. Ćureće meso istanjite, nanesite pripremljeni fil, umotajte u rolat, uvijte ga u šnite slanine i uvežite kanapom. Meso propržite sa svih strana na mešavini maslaca i ulja da slanina lepo porumeni. Prelijte vinom, sačekajte da alkohol ispari, dodajte 1 dl unapred pripremljenog povrtnog bujona iz kocke, komadiće limuna i celu posudu ubacite u zagrejanu rernu i pecite 45 minuta na 200 stepeni. Pečeno meso ostavite da pet minuta stoji u ugašenoj rerni, potom ga preručite na poslužavnik, isecite, prelijte sokom od pečenja i služite.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Punjena moderna Božićna ćurka

Punjena moderna Božićna ćurka

news_9274.jpg

SASTOJCI:
Osnovni sastojci:
* 1 ćurka srednje veličine 3kg
* 10 lovorovih listova
* 1-2 kašika putera
* Peršun
[listovi]
* 8 tanko isečenih komada svinjskog mesa sa stomaka [carsko meso]
* 8-10 suvih šljiva

Sastojci za punjenje ćurke:
* 500g mlevenog svinjskog mesa
* naseckana pančeta
* 2 tanko isečena parčeta svinjske potrbušine [carsko meso]
* 1 luk
* 2 bela luka
* 1 kašika naseckanog peršuna
* 1 mala kašika suve žalfije
* 1 mala kašika naseckanog ruzmarina
* 1/2 šoljice prezli
* vegeta - začin ili so
* biber

PRIPREMA ĆURKE [10-30min]

Ukoliko vam nije poznato kako da odvojite meso od kostiju u jednom komadu, onda potražite po supermarketima pripremljeno meso bez kostiju ili zamolite mesara da odvoji meso, ali nemojte odbaciti kosti i iznutrice jer to mozete iskoristiti za supu i sos. Ukoliko želite sami da odvojite meso od kostiju onda preporučujemo da koristite tanki, kratki i oštar nož i uz to trebaće vam puno strpljenja.

Operite ćurku pod mlazom hladne vode.Prvo odsecite krilca, ostavite na stranu jer su
super za supu. Okrenite ćurku da leži na prsima i započnite polako da odvajate meso od bataka u jednom smeru, zatim ćurku stavite da sedi na leđima i pažljivo odvojite prsa, i na kraju drugi batak. Najvažnije je da ne probušite kožu a pogotovo između prsa, jer je tu koža jedini deo koji povezuje levu i desnu stranu. Meso je sada spremno za punjenje.

PRIPREMA MLEVENOG MESA – Stuffing [10-20min]

Ovaj postupak možete pripremiti unapred. U tiganju zagrejte suncokretovo ili maslinovo ulje i propržite na kratko naseckani luk i pančetu ili svinjsku potrbušinu, 2 minute je dovoljno, zatim dodajte naseckani beli luk propržite jos 30 sekundi i sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. Stavite mleveno meso u veću posudu, prognječite ga sa malo hladne vode da omekša. Dodajte: naseckani peršun, ruzmarin i žalfiju, ohlađeni proprženi luk, beli luk i pančetu, prezle, so ili vegetu po izboru, biber i dobro promešajte da dobijete jednoliku smesu. U ovu mesavinu mozete po izboru da dodate iseckano suvo voce kao kajsije ili grožđice, ali ne previše da meso ne bude preslatko. Isto tako ukoliko želite pikatno meso, možete dodati ekstra crnog bibera.

PUNJENJE I DEKORISANJE ĆURKE

Položite ćurku na dva veća komada folije. Pospite je začinom ili solju preko celog mesa, zatim prekrijte prsa sa 2 komada svinjske potrbušine. Možete slobodno staviti ekstra i na ostale delove mesa. Preko cele površine rasporedite pripremljeno mleveno meso. Zatim u sredini prsa stavite listove peršuna i suve šljive. Polako preklopite napre jednu stranu prema sredini pa ponovite i sa drugom stranom. Pažljivo okrenite ćurku tako da su prsa sada prema gore i sa rukama zgurajte meso pri dnu prema sredini. Na svakom kraju malo nategnite kožu da prekrije meso i učvrstite sa čačkalicama. Sada povezite ćurku sa kanapom. Odrezite 6 delova kanapa, svaki 70-80cm dužine. Provucite jedan po jedan ispod ćurke i svaki
posebno čvrsto zavežite. Prekrijte celu ćurku sa isečenom svinjskom potrbušinom, ukrasite sa lovorovim listovima i maslacem. Prebacite ćurku zajedno sa folijom na kojoj se nalazi u veću posudu za pečenje. Prekrijte sa folijom ali bez da dodiruje prsa ćurke, ostavite prostora izmedu ćurke i folije.

PEČENJE [4 sata]
Najpre zagrijte pećnicu na 220 C [to je oznaka 7 na plinskim pećnicama]. Vrlo je važno da je pećnica jako vruća i tek sada stavite ćurku da se pece na 220 C 30 minuta. Zatim smanjite temepraturu na 170 C i ostavite da se peče 3 sata. Izvadite ćurku i sklonite foliju koja je pokrivala. Ćurka je sada vec skoro gotova. Ponovo povećajte temperaturu na 220 C i vratite nazad u pećnicu da ćurka dobije tamno zlatnu boju. Ostavite da se peče oko 20 minuta. Kad je gotovo, izvadite i prekrijte sa folijom i ostavite da odstoji 30-60 minuta pre nego što se počne sa sečenjem.

Prijatno i Srećan Božić!

POSLUŽIVANJE

Ovako pripremljenu ćurku mozete servirati toplu ili hladnu. Ukoliko ne možete sami da odvojite meso od kostiju u jednom komadu ili mesar ne želi da to za vas uradi, onda pripremite nadev sa ovog recepta i jednostavno napunite ćurku.
Vreme
pečenja je isto.

Recept je za 6 osoba, s time da se posluže dva odreska. Ukoliko ćete da poslužite uz krompir i povrće dovoljan je jedan odrezak po osobi tako da ćurka od 3kg može slobodno da posluži 8 osoba. Sve zavisi kako debelo ili tanko sečete. Poslužite uz tamni umak, pečeni krompir i razno povrće.

Izvor: Kulinarika


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Punjeno ćureće meso

PUNJENO ĆUREĆE MESO

Punjeno curece meso.jpg

Sastav (za 4 osobe):
2 ćureća ili
4 pileća bela mesa,
2 jajeta,
prezla, ulje,
nekoliko kašika brašna
Za nadev:
100 g šampinjona,
manja glavica crnog luka,
1 jaje,
seckan peršun, so, biber


Način pripreme


KŠampinjone operite i iseckajte na sitne listiće. Crni luk očistite, iseckajte sitno na kockice i vrlo kratko propržite na malo ulja. U to dodajte šampinjone i sve zajedno još malo dinstajte dok pečurke ne omekšaju. Posolite, pobiberite, dodajte sitno iseckan peršun i jaje.

Belo meso isecite na filete, istucite tučkom za meso i svaki punite pripremljenim nadevom od pečurki. Preklopite filete pa ih zatim uvaljajte u brašno, umućena jaja i prezlu i pržite na vrelom ulju. Vadite i stvljajte na kuhinjski papir da upije višak masnoće.

Služite toplo uz tartar preliv ili zelenu salatu.

Izvor: Novine.ca




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Punjena ćuretina

PUNJENA ĆURETINA

23347_punjena-curetina-u-korniflejksu-stock-photo-chicken-meat-with-pea-and-cup-of-tea-shutterst.jpg

POTREBNO JE

8 debljih ćurećih šnicli od belog mesa, 200 g krem sira, 50 g parmezana, 8 šniti šunkarice, 100 g kačkavalja, 2 jajeta, 100 g kornflejksa, ulje, so, biber

PRIPREMA
Pomešajte krem sir i parmezan, lepo ujednačite, posolite i pobiberite. Umutite jaja s malo bibera. Oklagijom pređite preko kornflejksa da ga usitnite, ali ne previše. Na svakoj šnicli zarežite veći džep, napunite ga smesom od sira i stavite po šnitu šunkarice. Punjene šnicle uvaljajte prvo u umućena jaja, pa u izmrvljen kornflejks i prstima pritisnite ivice šnicle da ih zatvorite. Pržite na zagrejanom ulju da lepo porumene, pa ih izvadite na papirnati ubrus da se ocedi višak ulja. Poslužite ih bareni grašak
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Šareni ćureći zalogaji

Šareni ćureći zalogaji

showpic.aspx.jpg

Sastojci
  • 500 g ćurećeg belog mesa
  • 120 g slanine
  • 50 g trapista
  • 80 g šunke
  • 100 g spanaća
  • 600 g krompira
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • dodatak jelu
  • biber
  • kari
  • crvena mlevena paprika
  • 200 g ražanog hleba

Priprema

Ćureće meso izlupati tučkom za meso, posoliti, pobiberiti i začiniti karijem. Na istanjenu šniclu dodati spanać, trapist i šunku i urolati meso. Rolnicu obložiti slaninom i uviti u foliju. Krompir iseći na četvrtine i izmešati sa crvenom mlevenom paprikom. U podmazanu tepsiju staviti pripremljeno meso i okolo poređati krompir. Peći u rerni na 180 stepeni, 40 minuta. Servirati uz ražani hleb.
Ovaj obrok sadrži veću količinu kako ukupnih, tako i zasićenih masti u odnosu na preporučeni dnevni unos, te se stoga svim osobama koje vode računa o unosu masti prepuručuje da prilagode količinu slanine, trapista i šunke u receptu, u skladu sa preporukama koje su dobili od svog lekara.

Izvor: Kuhinjica.rs




 
Natrag
Top