Ćuretina na više načina

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ćuretina s kestenom

Ćuretina s kestenom

Potrebno je
800 g šnicli od ćurećeg belog mesa, ćureća džigerica, 300 g kesten pirea, 50 g oraha, 5 kiselih krastavčića, šargarepa, jaje, so, biber, seckani peršun, ulje, kašičica brašna, malo crnog vina

5619_curece---stock-photo-toasted-fried-meat-roll-and-it-s-slices-on-plate-shutterstock_26414723_kul.jpg


Priprema

Ćureću džigericu, orahe, krastavčiće i šargarepu sitno iseckajte, pa sve pomešajte s kesten pireom i jajetom. Posolite, pobiberite i dodajte seckani peršun. Šnicle blago izlupajte tučkom za meso, a onda ih posolite i pobiberite. Na svaku šniclu rasporedite fil s kestenom, urolajte i vežite koncem, pa kratko propržite na zagrejanom ulju da porumeni sa svih strana. Prebacite u pleh, prelijte uljem, nalijte malo vode i pecite 40 minuta na 200 stepeni. Tokom pečenja rolnice prelivajte sokom od pečenja. Gotov rolat uvijte u foliju, a sok od pečenja procedite, dodajte malo crnog vina i kuvajte da alkohol uvri. Pred kraj kuvanja umešajte brašno razmućeno s malo vode. Sos posolite i pobiberite, pa prelijte preko kolutova ćuretine.




 
Učlanjen(a)
28.08.2009
Poruka
198
ćureća prsa sa bundevom

ĆUREĆA PRSA SA BUNDEVOM

Potrebni sastojci:

400 gr ćurećih prsa
200 gr pancete
200 gr bundeve
1/4 korena celera
1 crvena paprika
1 praziluk
300 gr kestenja
1/2 dl sosa od soje
so
biber
kari


Priprema jela:

U dobro zagrejanom voku ili tiganju ispeći kestenje. Zatim na ulju propržiti ćureća prsa isečena na rezance i dodati pancetu u kockicama. Zatim dodamo povrće rezano na štapiće. Stavljamo bundevu, šargarepu i celer. Malo posle dodati praziluk i kratko poklopiti da se malo popari. Za to vreme oljuštimo ispečeno kestenje. Stavimo crvenu papriku i sve zajedno promešamo nekoliko puta i ponovo poklopimo.

Pošto se povrće u voku vrlo kratko termički obrađuje, brzo dodati kestenje. Sve zajedno začiniti sosom od soje, karijem, biberom i malo soli.
 
Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
28.08.2009
Poruka
198
Cureci rolat sa mesom

Cureci rolat sa mesom

Potrebni sastojci:

1,8 kg ćurećih prsa
1 žuta paprika
1 zelena paprika
6 manjih glavica crnog
6 čenova belog luka
200 gr junećeg mlevenog mesa
2 kašike kisele pavlake
so
biber
2 kašike seckanog peršuna
kašika aleve paprike
2 kašike ulja
400 ml supe od kocke


Priprema jela:

1.)
Zagrejati rernu na 180 stepeni. Meso zaseći i poravnati tako da može da se roluje.

2.)
Iseckati po jednu crvenu, žutu i zelenu papriku na kockice. Iseckati crni i beli luk, pa polovinu pomešati s paprikom, mlevenim mesom, kiselom pavlakom, solju, biberom, peršunom i alevom. Masu naneti na meso, pa ga urolati i pričvrstiti čačkalica-ma ili koncem. Poprskati uljem.

3.)
Meso peći 20 minuta, pa naliti 200 ml supe. Podesiti temperaturu na 160 stepeni, pa peći još 60 minuta, uz prelivanje močom. Očistiti preostale paprike, iseći ih krupno, pa poređati oko mesa sa ostatkom luka. Preliti ostatkom supe i krčkati još 20 minuta.
 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Marinirana ćuretina sa šampinjonima

Marinirana ćuretina sa šampinjonima

Za 4 osobe:
veće ćureće belo meso, koren celera, 2 šargarepe, glavica luka, 0,5 dl konjaka, 6 dl crnog vina, 120 g mesnate slanine, kašika maslinovog ulja, čen belog luka, kašičica C majčine dušice, kašičica C ruzmarina, veza peršuna, 250 g šampinjona, začin C i crni mleveni C biber.

Ćuretinu isecite na komade, prelijte sa par kapi maslinovog ulja, začinite suvim C začinima i sipajte u dublju posudu. Dodajte sitno seckanu šargarepu, celer i luk, sve prelijte konjakom i crnim vinom, dobro promešajte i ostavite da se meso marinira 2 sata. Meso ocedite, a marinadu sačuvajte za kasnije. U dubljoj šerpi, na vrelom ulju propržite slaninu isečenu na kockice, dodajte marinirano ćureće meso, smanjite temperaturu i dinstajte 20 minuta. Za to vreme očistite šampinjone, dodajte ih ćuretini, prelijte marinadom, dodajte sitno seckani peršun i beli luk i kuvajte još sat vremena na umerenoj temperaturi. Služite uz bareni krompir.





 
Član
Učlanjen(a)
28.08.2010
Poruka
24
Ćureći bataci u testu

Ćureće batake obično spremam u kesi za pečenje.Jednostavno sa malo vode i začina u kesu .
Kesu u pećnicu i bude divno sočno i meko.

Jednom nisam imala kesa za pečenje a već sam kupila batake.
Setila sam se kako u Italiji prave šunku u testu pa pomislila ako mogu oni šunku što ne bih mogla ja batake.

Kolko osoba tolko bataka.
Testo isto kao za hleb razvaljam i umotam svaki batak pojedinačno i u tepsiju.
Pre toga dobro uvaljam batake u začine.
Spremim u jednu šolju mešavinu vode maslinovog ulja i bosiljka.
Četkicom premažem batake i u pećnicu.
Na slabijoj vatri uz povremeno premazivanje pečem oko sat i po vremena.
Bataci budu sočni a hleb gore krckast a dole kao moča.
Pošto ne umem da postavim slike ostaću vam dužna sliku .
Ako neko zna kako se stavljaju slike nek mi da uputstvo i ja ću rado to i učiniti.
U stvari slikala sam dosta toga ali neće niko da mi pokaže kako se slike stavljaju :(
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ćuretina s paprikom

Ćuretina s paprikom

cur-v.jpg


- 800 g mlevenog ćurećeg mesa
- 50 g narendanog sira
- 1 velika crvena paprika
- 1 velika žuta paprika
- 2 kriške tosta
- 2 čena belog luka
- 1/5 čaše mleka
- 2 jajeta
- vezica vlašca
- ulje, so, biber

Oprane i osušene paprike pecite u rerni 20 minuta na 200 stepeni. Oljuštite, izvadite peteljke i seme, pa polovinu isecite na trake, a pola na kocke. Mlevenu ćuretinu pomešajte sa jajima, tostom koji ste prethodno nakvasili mlekom, pa izmrvili, paprikom isečenom na kockice, iseckanim belim lukom, vlašcem, sirom. Posolite i pobiberite, pa sve dobro izmešajte. Prespite masu u masnu hartiju premazanu uljem i oblikujte debelu kobasicu. Izvadite iz papira, ukrasite spolja meso paprikom sečenom na trake, utisnite ih u meso, pa zavijte sve u foliju. Pecite 45 minuta na 180 stepeni. Može se služiti toplo ili hladno.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ćuretina sa parmezanom



Ćuretina sa parmezanom

Za 4 osobe: 4 šnicle od ćurećih grudi, 200 g prezli, 250 g struganog parmezana, 2 jajeta, 250 g šampinjona, 2 dl milerama, 150 g maslaca, 2 kašike brašna, 4 tanke šnite šunke, so i crni biber.
Šampinjone očistite, usitnite i 10 minuta dinstajte na malo vrelog maslaca. Dodajte mileram, promešajte i ostavite sa strane. U dubokom tanjiru pomešajte prezle i pola količine parmezana. U drugom dubokom tanjiru penasto umutite jaja, posolite i dodajte mleveni biber po ukusu. U treći tanjir sipajte brašno. Jednu po jednu ćureću šniclu naizmenično uvaljajte u brašno, jaja i mešavinu prezli i parmezana i pohujte ih na ostatku vrelog maslaca. Šnicle poređajte u pleh, obložen kolačarskim papirom, na svaku stavite šnitu šunke i prelijte sosom od šampinjoma. Odozgo sipajte ostatak parmezana i pecite pet minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Servirajte uz bareni krompir.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Rolovana ćurka

Rolovana ćurka

Potrebno je: jedna očišćena ćurka od oko 5 kg, 6 kašika maslinovog ulja, 8 čenova belog luka, 2 kašike iseckanog ruzmarina, 3 kašike morske soli, kašičica bibera i pola limuna.

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Očišćenu ćurku stavite u pleh, zatim je posolite i pobiberite unutar grudi, pa nafilujte sitno iseckanim belim lukom, ruzmarinom i sokom od limuna. Prelijte je maslinovim uljem. Pecite je u rerni oko 2,5 časa, s vremena na vreme je prelijte sokom koji meso ispušta u pleh. Izvadite je iz rerne, pokrijte folijom i ostavite da odstoji oko 20 minuta. Zatim je secite na kolutove debljine oko 2 cm i servirajte dok je toplo.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Žuta pasta

Žuta pasta

Za 2 osobe potrebno je: 500 g makarona, 300 g kuvanog ćurećeg mesa, 4 glavice crnog luka, 1,5 dl supe od pileće kocke, 2 kašike senfa, 1-2 kašičice bibera, 125 g kiselog mleka, 2 kašike ulja i so po ukusu.

Očistite crni luk i u većem tignju propržite ga nekoliko minuta na ulju. Dodajte kuvano ćureće meso, senf i supu od kocke. Krčkajte 10 minuta na umerenoj temperaturi uz povremeno mešanje, pobiberite i posolite. Sklonite s ringle, dodajte kiselo mleko i dobro promešajte. Skuvajte makarone, sipajte u tanjir i preko sipajte smesu iz tiganja.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
ćuretina u krem sosu

ĆURETINA U KREM SOSU

14438_meni-za-dan-zaljubljenih052-foto-goran-srdanov_kul.jpg

POTREBNO JE

400 g ćurećeg filea, 30 g pinjola, 30 g maslaca, 120 g brokolija, 30 ml brendija ili konjaka, so, mleveni biber, 300 ml neutralne pavlake, 200 g njoki od krompira, 50 g kačkavalja

PRIPREMA
Ćureći file propržite na maslacu da porumeni s obe strane. Dodajte cvetove brokolija, pinjole i brendi ili konjak, pa dinstajte dok ne ispari alkohol. Sipajte neutralnu pavlaku, posolite i pobiberite. Njoke obarite u posoljenoj vodi, procedite i gratinirajte ih u rerni s narendanim kačkavaljem. Na njoke stavite ćuretinu u krem sosu.



 
Natrag
Top