Ćuretina na više načina

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ćurka sa jabukama

Ćurka sa jabukama

1.jpg

Za 12 osoba: ćurka od oko 5 kg, 120 g slanine isečene na kockice, 2 glavice luka, 300 g tost hleba, 120 g suvog grožđa, 2 jabuke, kašičica seckanih listića žalfije, 150 g maslaca, 3 jaja, 2 dl mleka, 1 dl belog vina, maslinovo ulje, so i biber. Za garnirung: 4 crvene jabuke i 350 g grožđa.

Suvo grožđe prelijte mlakom vodom i ostavite sa strane. Sitno iseckajte luk i pržite zajedno sa kockicama slanine na 30 g vrelog maslaca. Kada luk omekša, a slanina postane hrskava, sklonite s ringle i ostavite da se ohladi. U većoj posudi pomešajte ohlađenu mešavinu luka i slanine sa oceđenim suvim grožđem, dodajte izmrvljeni tost hleb, prelijte mlekom, dodajte jabuke isečene na kockice, umućena jaja, iseckanu žalfiju, so i biber. Snažno promešajte da se svi sastojci sjedine i dobije homogena smesa. Dobro operite i kuhinjskom krpom izbrišite unutrašnjost ćurke i napunite je pripremljenom smesom. Spolja ćurku posolite i pobiberite, a šupljinu ušijte i celu ćurku snažno izmasirajte sa oko 20 g maslaca. Preostali maslac otopite, dodajte 4 kašike ulja i preručite u pleh. Dodajte ćurku, pecite 10 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, zatim pojačajte temperaturu na 200 stepeni i, povremeno prelivajući sokom od pečenja, pecite dva i po sata. Posle 60 minuta pečenja oko ćurke rasporedite polutke neoljuštenih jabuka, a posle narednih 30 minuta dodajte zrna grožđa. Pečenu ćurku izvadite iz rerne, ali je ostavite u plehu 10 minuta, zatim je prebacite na poslužavnik, prelijte sosom od pečenja, okolo dodajte jabuke i grožđe i servirajte.

Izvor: Večernje novosti
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pikantno ćureće meso

Pikantno ćureće meso

1.jpg

Potrebno je: 500 g ćurećeg belog mesa, 1 kašika listova zelenog čaja, 2 kašike senfa, biber, 2 kašike soja sosa, 500 g krompira, 1 glavica zelene salate, vinsko sirće, 2 kašike ulja, 300 integralnog hleba, grančica ruzmarina.

Meso isecite na šnicle i premažite senfom, pa pecite u tiganju, bez ulja 10 minuta, a zatim ih prelijte soja sosom i dodajte listove zelenog čaja koje ste izdrobili prstima. U toku pečenja meso okrećite i nalivajte vodom po potrebi. Pred kraj pečenja, šnicle posolite i pobiberite. Krompir skuvajte nekoliko minuta, pa isecite na četvrtine i ispržiti na ulju u tiganju, posolite i dodajte ruzmarin. Ćureće meso servirajte uz prilog od krompira, integralni hleb i zelenu salatu.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
ćureći ragu

ĆUREĆI RAGU

1.jpg

Potrebno je:500 g ćurećeg mesa, glavica crnog luka, crvena paprika, 2 šargarepe, 2-3 lista blitve, ulje, listovi peršuna, deblja testenina, so, biber.

Priprema: U većoj posudi, na umerenoj temperaturi zagrejati ulje, dodati na kockice naseckan crni luk i pržiti dok ne dobije staklastu strukturu.
Umešati na kocke nasečeno ćureće meso, dobro izmešati, zatim dodati pripremljeno povrće isečeno na kocke. Dinstati na umerenoj temperaturi, uz povremeno mešanje, dok svi sastojci ne omekšaju i dobiju zlatno-rumenu boju.
Po želji posoliti i pobiberiti. Uliti čašu vode ili bistre supe, vodeći računa da ragu ne bude previše redak nakon što se doda testenina.

Kuvati 10 minuta, dodati testeninu, nekoliko iskidanih listova blitve i poklopljeno kuvati još 5 minuta. Skloniti sa ringle i poslužiti toplo.

(Večernje novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
ćureće šnicle punjene kačkavaljem

ĆUREĆE ŠNICLE PUNJENE KAČKAVALJEM

1.jpg

POTREBNO JE

750 g krompirića, 150 g šargarepe, mali crni luk, 150 g tikvica, kašika + 100 ml ulja, so, biber, 2 ćureće šnicle (od po 125 g), 4 deblje šnite kačkavalja, jaje, 2 kašike brašna, 100 g prezli, 2 kašike putera, čačkalice

PRIPREMA

Operite krompir i kuvajte u vodi 12-15 minuta. U međuvremenu oljuštite šargarepu i luk. Oljuštite i operite tikvice. Tikvice, šargarepu i luk sitno iseckajte. Zagrejte jednu kašiku ulja na tiganju i dinstajte u njemu povrće oko 3 minuta. Začinite solju i biberom. Izvadite i ostavite da se prohladi. Operite ćureće šnicle i osušite ih papirnim ubrusom. Na polovinu svake šnicle stavite po jednu kašiku povrća i jednu šnitu kačkavalja. Preklopite i pričvrstite čačkalicama. Umutite jaje, dodajte so i biber. Ćureće šnicle prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaje i na kraju u prezle. Ocedite krompir, prelijte hladnom vodom i oljuštite. Oko 100 ml ulja stavite u dublji tiganj, a zatim na zagrejanom ulju pržite šnicle oko 4 minuta sa svake strane. Izvadite iz tiganja i ostavite da se dobro ocedi na papirnom ubrusu. Zagrejte puter u tiganju i pržite u njemu krompiriće oko 5 minuta da porumene. Izvadite. Ostatak povrća stavite u tiganj i zagrejte ga neprestano mešajući. Šnicle servirajte sa prilogom od povrća i krompirićima.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ćuretina sa sosom od kestena

Ćuretina sa sosom od kestena

Potrebno za jednu porciju rolovane ćuretine:
200 gr ćurećeg filea
50 gr dimljenog sira
30 gr paprika različitih boja
So, biber
Ćureći file se premaže sirom i paprikama i urola. Peče se 15 minuta na 180 stepeni Celzijusovih.

Potrebno za sos
:

300 gr kestena
150 gr kesten pirea
2 kašike putera
60 gr luka
2 dl belog vina
200 ml neutralne pavlake
So i biber

Priprema
:
Skuvati kesten i oljuštiti. Na puteru propržitisitno iseckani crni luk, dodati kesten i naliti belim venom. Kratko dinstati i dodati kesten pire, pavlaku, so i biber. Izblendirati. Preliti preko mesa i ukrasiti, po želji, celim kestenom.

(MONDO)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ćurka punjena pečurkama

1_zps92001666.jpg


Za 4 osobe: ćurka od oko 3 kg, 10 tankih šnita mesnate slanine, 600 g zamrznutog graška, 500 g krompira, 500 g pečuraka (lisičarke ili šampinjoni) šargarepa, koren celera, 2 glavice luka, 1,5 dl pavlake za kuvanje, 4 kašike maslinovog ulja, 1,5 dl pilećeg bujona iz kocke, kašičica sušene majčine dušice, so i biber.

Krompir oljuštite, isecite na kocke i kuvajte pet minuta u ključaloj, slanoj vodi, pa dobro ocedite i pržite 10 minuta u vrelom ulju. Prženi krompir ocedite, a u istom ulju ispržite glavicu seckanog luka i očišćene i iseckane pečurke, pa ocedite i pomešajte sa krompirom, posolite, pobiberite i sve malo izgnječite. Ovom mešavinom napunite ćurku, prekrijte je šnitama slanine, pobiberite, uvežite kanapom i položite u pleh. Okolo rasporedite očišćenu i na kolutove isečenu šargarepu, celer i preostalu glavicu luka isečenu na četiri dela. Pecite sat i po do dva u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, prelivajte ćurku povremeno sokom koji je pustila. Kada bude gotova izvadite je iz rerne i ostavite da stoji 30 minuta. Za to vreme zagrejte pavlaku, dodajte so, biber i sušenu majčinu dušicu. Zamrznuti grašak kuvajte deset minuta u ključaloj, slanoj vodi, ocedite i pomešajte sa pavlakom. U sok koji je ćurka pustila tokom pečenja, dodajte ranije pripemljen pileći bujon i kuvajte dok se malo ne zgusne. Ćurku služite sa graškom i prelivenu sosom.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
ĆURETINA U KUPUSU

1_zps4939cb8e.jpg


Potrebno je:
* ćurka od oko 3 kg
* 1 kg ribanca* 4 kašike masti
* 200 g slanine

Ćurku dobro premazati mašću i uviti u foliju za pečenje. Peći oko 2 sata. Napraviti podvarak sa slaninom na klasičan način i servirati u ovalnom tanjiru s pečenom ćurkom odozgo.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
PUNjENE ĆUREĆE GRUDI

1_zpsbedfefbf.jpg


Potrebno je:
* belo meso od veće ćurke
* 150 g šampinjona
* 150 g dimljene šunke, ili suvog vrata
* 150 g trapista, ili gaude
* 1/2 kg krompira
* ulje, biber, so

Ćureće grudi malo izlupati kako bi se formirala veća i deblja četvrtasta šnicla. Posuti je kockicama šunke i sira i na listiće isečenim šampinjonima. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Poprskati uljem i uviti kao rolat. Sve uvezati tankim kanapom i u sudu za pečenje preliti uljem. Peći 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni Celzijusovih. Doliti šoljicu vode, poklopiti i peći još 70 minuta bez otvaranja. Zatim posudu izvaditi i otklopiti. Pored mesa poređati na kriške isečen krompir. Preliti ga sokom od pečenja i vratiti u rernu da se meso peče dok ne porumeni, a krompir ne omekša.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ćureće meso i bundeva

19BPdtX.jpg


Za 4 osobe potrebno je: 600 g belog ćurećeg mesa, 600 g očišćene bundeve, 1 grančica lovora, 1 šargarepa, 1 glavica crnog luka, 1 režanj celera, 100 g crnih maslina bez koštica, 1 veza peršuna, 2 čena belog luka, 2 dl pileće supe, 3 dl paradajz sosa, maslinovo ulje, so i biber u zrnu.

Ćureće meso isecite na kocke, stavite u činiju, pa dodajte nekoliko lovorovih listova iskidanih na manje delove, nekoliko izmrvljenih zrna bibera, zgnječeni beli luk i kašiku ulja. Promešajte, poklopite i ostavite da odstoji u frižideru 60 minuta. U međuvremenu isecite bundevu na kockice. Crni luk, šargarepu i celer sitno iseckajte i izdinstajte u dubokom tiganju sa 4 kašike ulja. Dodajte ćuretinu, pržite dok meso ne porumeni, pa prelijte kutlačom supe. Kuvajte na umerenoj temperaturi oko 30 minuta. Dodajte bundevu, promešajte i dolijte paradajz sos, posolite i kuvajte još 30 minuta. Na kraju umešajte masline i seckani peršun. Poslužite toplo.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
ĆURETINA, KOMORAČ I ŠARGAREPE

kez1xu.jpg


Za 4 osobe potrebno je: 400 g ćurećeg belog mesa, 2 čena belog luka,3 paradajza iseckana na kockice, 2 kašike seckanog crnog luka, 1 kašika seckanog majorana, 4 kašike maslinovog ulja, 2 kašike svežeg seckanog peršuna, so i biber. Za prilog: 1 glavica komorača, 3 šargarepe narezane na štapiće, 2 kašike ulja, 1 glavica crnog luka, 1 čen belog luka, so i biber.

Isecite ćureće meso na trake. U tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i izdinstajte meso 7-10 minuta. Potom dodajte seckani crni i beli luk, paradajz, majoran i peršun, posolite i pobiberite i dinstajte još 5-7 minuta. Očistite i iseckajte komorač. U posebnom tiganju zagrejte 2 kašike ulja na srednjoj temperaturi, dodajte crni i beli luk, komorač i šargarepu i izdinstajte dok povrće ne omekša. Posolite i pobiberite po želji. Poslužite uz dinstanu ćuretinu.

(Novosti)
 
Natrag
Top