Ćuretina na više načina

Hoyas
LEGEND
Učlanjen(a)
06.06.2009
Poruka
21.085
Ćuretina na pariski nacin

curetina%20sa%20sosom.jpg


Sastojci

600 g belog ćurećeg mesa od grudi - 150 g pršute - 200 g sira trapista - 3 jajeta - 100 g brašna - 150 g mrvica od hleba - 1 limun - 2 dcl ulja - so i biber po ukusu

Priprema

Od belog ćurećeg mesa isecite nareske. Posolite i pobiberite. Istucite ih, na polovinu nareska postavite list pršute i list trapiista. Drugom polovinom preklopite. Uvaljajte u brašno, jaja, i mrvice. Pržite na vrućem ulju.

Služite uz kolutove limuna.
 
Poslednja izmena od urednika:
Hoyas
LEGEND
Učlanjen(a)
06.06.2009
Poruka
21.085
Pohovana ćuretina

Pohovana ćuretina

HPIM2442.jpg


Sastojci

500 g belog mesa od grudi - 100 g sira kačkavalja - 100 g zelenih maslinki - 2 jajeta - 100g brašna - 80 g mrvica od hleba - 2 dcl ulja - 1 limun - so i biber po ukusu

Priprema

Oblikujte ćureće nareske srednje debljine. Umutite jaja, posolite i pobiberite. Maslinke oĉistite i iseckajte na sitne komadiće. Nastružite kaĉkavalj, Izmešajte mrvice, maslinke i kaĉkavalj, Nareske uvaljajte u brašno jaje i mešavinu mrvica, maslinke i kaĉkavalja.

Pržite na vrućem ulju dok ne porumene. Kada su naresci prženi, prelijte ih limunovim sokom.

Služite tople.

 
Hoyas
LEGEND
Učlanjen(a)
06.06.2009
Poruka
21.085
Pikantno curece meso

Pikantno curece meso

p_13fcea1760.jpg


Sastojci

· 2 glavice crnog luka
· ulje
· 400 grama cureceg mesa bez kostiju
· živinska supa
· so, mleveni biber
· 3 paprike
· 2 paradajza
· 2 ljute papricice
· 100 grama graška
· 1 kašika dijetalnog kecapa
· 1 glavica crnog luka

Priprema

Luk sitno iseckati i propržiti na ulju, dodati curece meso ocišceno od kostiju i iseceno na
manje komade, propržiti ga sa svih strana, preliti živinskom supom, posoliti, pobiberiti i
poklopljeno dinstati 20 minuta. Sveže paprike ocistiti i iseci na osmine, a ljute papricice sitno
iseckati. Sve to dodati mesu, zatim dodati i zeleni grašak, poklopiti i dinstati dok ne postane
meko. Pred kraj dodati dijetalni kecap. U gotovo jelo dodati još jednu glavicu crnog luka
isecenu na tanke kolutice i promešati.
 
Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Ćuretina sa zelenišem

Ćuretina sa zelenišem



Uvezivanje mesa kanapom

Uzmite komad od oko 800 g ćurećih grudi bez kostiju i uvežite ga kuhinjskim kanapom ili rafijom da biste mu dali kompaktan i pravilan oblik. Stavite oko 1 l blago posoljene vode da provri sa vezom koju ste napravili od 1 šargarepe, 1 štapića celera, 1 lista lovora i 1 grančice peršuna.

Prženje i kuvanje

Propržite meso u jednoj šerpi na 2 kašike ulja sa 1 grančicom ruzmarina (ili 2 kašičice suvog) i jednim čenom belog luka. Posolite ga, pobiberite i zalijte belim vinom. Prelijte ga i pripremljenom supom, preko šerpe postavite papir za pečenje i poklopite šerpu poklopcem. Kuvajte meso oko 1 sat.

Umotavanje u foliju

Ocedite meso na tanjir i ostavite ga da se rashladi pre nego što ga isečete na šnite. Ako planirate da ga služite hladnog, čvrsto ga obmotajte alufolijom i stavite u frižider na najmanje 30 minuta.

List papira za pečenje ispod poklopca služi da supa ne bi isparavala: meso mora stalno biti u ključaloj supi kako bi sačuvalo mekoću.

Uz ovo jelo možete poslužiti majonez pomešan sa seckanim mešanim biljem ili osvežavajući sos bosiljka (na slici): da biste ga napravili, izblendirajte veću šaku listova bosiljka sa 1 mladom, sirovom tikvicom, malo soli, kašikom pinjola (ili indijskog oraha) i par kašika ulja.

Na kraju kuvanja dobićete vrlo aromatičnu supu koju možete iskoristiti za pripremu laganog rižota ili krem-čorbe od povrća. Ako je ne upotrebite odmah, prespite je u plastične posude i zamrznite: očuvaće se najmanje 3 meseca.


Prijatno
 
Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Ćureće grudi sa povrćem

Ćureće grudi sa povrćem



Potrebno je: (za 4 osobe)

Vreme pripreme: 45 min.


500 g ćurećeg belog mesa
1 plavi patlidžan
150 g zelenih maslina bez koštica
1 tikvica
200 g pelata paradajza
1 dl belog vina
1 glavica luka
2 čena belog luka
200 g pirinča
0,5 dl ulja
1 kašika seckanog peršuna
mešavina začina, so
biber, šafran


Priprema:

1. Plavi patlidžan i tikvice oguliti i iseckati na kocke, ćuretinu i pelat paradajza, takođe, iseći na kocke, masline na kolutove, a crni i beli luk što sitnije iseckati.

2. Na malo ulja propržiti crni i beli luk, dodati ćuretinu i pržiti je kako bi promenila boju.

3. Zatim dodati plavi patlidžan, tikvice i pelat paradajza, te dinstati uz povremeno dolivanje vode po potrebi.

4. Pred kraj dinstanja dodati masline i peršun, sipati belo vino i začiniti po ukusu. Jelo dinstati dok suvišna tečnost ne ispari.

5. U vodu dodati so i malo šafrana, pa staviti pirinač da se bari. Skuvan pirinač procediti.

6. Modlu za sufle nauljiti, napuniti pirinčem i izručiti na tacnu za služenje kako bi se formirao oblik kupe. Oko pirinča rasporediti ćuretinu sa povrćem.


Prijatno
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Ćureće rolnice

Ćureće rolnice

Sastojci:
500 g ćurećeg belog mesa,
50 g topljenog sira,
50 g šunke,
40 g brašna,
400 ml mleka,
muskatni oraščić,
2 kašike ulja,
limun,
brokoli,
biber,
so.

Priprema:
Brokoli (oko 700 g) skuvati u slanoj vodi.
Meso iseći na tanke šnicle; Istanjiti čekićem za meso i začiniti. Na svaku šniclu staviti po režanj šunke i sira. Lagano urolati, pričvrstiti čačkalicom i pržiti sa svih strana na umereno zagrejanom ulju.
Izvaditi na tanjir sa papirnom salvetom da upije višak masnoće.
Na preostaloj masnoći u istom tiganju propržiti brašno, pa neprestano mešajući sipati mleko. Prokuvati do određene gustine i začiniti.
Dodati muskatni oraščić i limun isečen na kockice. Prokuvati nekoliko minuta.
Rolnice iseći dijagonalno. Servirati uz kuvani brokoli, pa preliti pripremljenim sosom.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Ćureće pečenje sa vermutom

Ćureće pečenje sa vermutom

curece-pecenje-sa-vermutom.jpg


Potrebno:
1kg ćurećih prsa, 2 kašike maslaca, 200gr crnog luka, 2 paradajza, 250ml vermuta, 250ml pileće supe, 500gr crvenih, žutih, zelenih paprika (mešano), 2 kašike maslinovog ulja, 2 kašike gustina, origano, so, biber
.

Priprema:

Ćuretinu oprati, prosušiti, i utrljati u meso so i biber, a zatim isprati. Listiće origana oprati, iskidati ih pa polovinu posuti po mesu. Meso uvezati koncem. Zagrejati maslac i na njemu kratko propržiti meso sa svih strana. Oguliti dva crna luka i iseći ih na četvrtine. Paradajz oprati, očistiti i iseći takodje na četvrtine. Zajedno s lukom dodati u meso i kratko prodinstati. Zaliti vermutom i pilećom instant supom, pa ostaviti da se krčka poklopljeno oko 60 minuta. Za to vreme oprati, očistiti i iseći papriku na komadiće. Oljuštiti i iseći na četvrtine preostali crni luk. Zagrejati maslinovo ulje i dinstati na njemu papriku i luk 10 minuta. Dodati preostalu polovinu origana i začine. Izvaditi meso i ostaviti da stoji na toplom. Procediti supu u kojoj se meso kuvalo, prokuvati je, pa dodati gustin i začine. Kao prilog pečenju poslužipa pečene krompire.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Punjena ćurka

Punjena ćurka

Trijumfalno jelo praznične trpeze, punjena ćurka, pruža mnoštvo mogućnosti za različite interpretacije. Pred vama je jedna od najukusnijih, samo vam ostaje da se odlučite u kojoj ćete je prilici poslužiti...

Izvor "Sale & Pepe"


40014205749be66e96f4bf897593294_orig.jpg

Tek odskoro ćurka, koja se tradicionalno jede u Americi tokom praznika, našla je put i do naših prazničnih trpeza i tako postala glavna konkurencija prasećem i jagnjećem pečenju bez kojih se kod nas nije moglo zamisliti bilo kakvo slavlje.

Bilo kako bilo, s obzirom na to da je ćuretina prilično nemasna i zdrava, ona opravdano zaslužuje našu pažnju i ozbiljno razmatranje da u što više prilika praseće pečenje menjamo zdravijim, ćurećim. Ono što praznično ćureće pečenje čini posebnim, pored priloga koji je najčešće u obliku barenog ili sotiranog povrća, jesu punjenje za ćurku i voćni sos koji ga često prati. Ukoliko mislite da je sos od voća nespojiv s bilo kojom vrstom mesa, već će vas prvi zalogaj razuveriti. Sos od jabuka je klasičan pratilac svinjetine, bez sosa od višanja ili borovnica ne mogu se zamisliti srneći medaljoni i upravo je sos od brusnica ili ribizli ono što uzdiže ukus rolovane pečene ćuretine, punjene kestenjem i kobasicom, baš kao što to rade kod nas u Vojvodini gde se kulinarstvo pod austrougarskim uticajem razvilo u zavidnom pravcu.

Vodeći se mišlju da su klasici kulinarstva uvek najbolji izbor tokom Novogodišnjih i Božićnih praznika, predstavljamo vam ovo čuveno jelo u svom njegovom sjaju, ali prilagođeno potrebama i ukusima poklonika savremene gastronomije.


171718938849be66e9889e6894536364_orig.jpg


Za 8 osoba potrebno je: 1 očišćena ćurka od oko 3,5 kg (po mogućstvu sa džigericom), 12 šnita mesnate slanine, 400 g sveže kobasice, 300 g obarenog, očišćenog kestenja (ili 500 g proprženih šampinjona), 50 g putera, 50 g prezli, 2 kašike rendanog parmezana, 2 glavice crnog luka, 1 komadić celera, malo supe, 1 veza peršuna, brendi ili vinjak, začin C ili začin za pečenu piletinu (u supermarketima), maslinovo ulje, so i biber

Priprema:
30 minuta Kuvanje:
3 sata
685 kcal po porciji

Potreban pribor: 1 sprava za pasiranje povrća ili blender, 1 posuda, 1 veliki nož, 1 pleh, 1 kuhinjska četkica, kuhinjski kanap ili rafija, 1 kašika, 1 viljuška

Pasirajte kestenje
Očistite džigericu, obarite je u malo supe i ocedite. Iseckajte celer i 1 glavicu luka i propržite ih u tiganju na pola količine putera. Kestenje izblendirajte sa džigericom tek toliko da ih usitnite (nemojte napraviti kašu) i dobijenu smesu stavite u posudu.

Napravite punjenje
Izblendiranoj smesi dodajte usitnjenu kobasicu, prezle, parmezan, propržene celer i luk i seckani peršun. Dodajte i brendi, začinite solju, biberom i s malo začina C, pa dobro promešajte da dobijete ujednačenu smesu.

Napunite ćurku
Opranu i obrisanu ćurku posolite unutra i spolja i napunite je punjenjem. Ubacite i preostali oljušteni luk, zatvarajući je njime (kao kad krompirom ili paradajzom zatvarate punjene paprike). Ušijte otvor na ćurki ili ga čvrsto uvežite rafijom.


56450862149be66e995399467797306_orig.jpg


Pripremite je za pečenje
Postavite ćurku na pleh premazan uljem i uvežite joj batake da bi zadržala oblik. Posolite je, pobiberite, pospite preostalim puterom isečenim na komadiće, pa joj grudi obložite šnitama slanine tako da se delimično preklapaju.

Pečenje u rerni
Zagrejte rernu na 200˚C. Ćurku pokrijte s par listova alufolije, ubacite je u rernu i pecite oko dva i po sata. Tokom pečenja povremeno uklonite foliju da biste prelivali i premazivali ćurku sopstvenim sokovima i vrućom supom.

Dovršite pečenje
Nakon naznačenog vremena pečenja uklonite foliju i slaninu, smanjite temperaturu na 180˚C i pecite ćurku još pola sata, dok joj se prsa ne zapeku. Izvadite je iz rerne i postavite da odstoji nekoliko minuta pre nego što je poslužite.

Sos od ribizli
Stavite 175 g šećera u manju šerpicu, dodajte 1/2 čaše vode, komadić štapića cimeta i 1 zvezdasti anis. Sačekajte da se šećer rastopi na tihoj vatri, pa dodajte 250 g crvenih ribizli, stavite da provri, smanjite vatru i kuvajte još oko 15 minuta, sve dok sos ne dobije gustinu i bude nalik na sirup. Uklonite začine, pa gotov sos poslužite uz ćuretinu.

Američki sos Gravy
Želite li da date internacionalni ukus vašoj ćuretini? Procedite sokove u kojima se pekla, dodajte im kašiku brašna, 1 kutlaču vruće supe i mešajte žicom da uklonite eventualne grudvice. Nastavite s kuvanjem dodajući pomalo supe sve dok ne dobijete prilično gust i taman sos koji se u Americi zove “gravy” (eng. moča), a koji po pravilu prati svako pečenje.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Ćuretina sa šargarepom

Ćuretina sa šargarepom

4910_salate-15_CAY38_foto-kikkoman_kul.jpg


POTEBNO JE
400 g šargarepe, manja glavica brokolija, nekoliko listova svežeg peršuna, 1 limun, 2 čena belog luka, nekoliko manjih glavica crnog luka, 20 g đumbira, 2 kašike soja-sosa, 3 kašike ulja, 50 g maslaca, biber, kašika meda, 350 g ćurećih grudi, 3 kašike gustina, 30 g susama

PRIPREMA
Ćureće grudi izlupajte drvenim tučkom i isecite na trake. Meso uvaljajte u gustin pomešan sa susamom i pržite desetak minuta na dve kašike vrelog ulja. Očišćenu šargarepu isecite na štapiće, a luk očistite od ljuske i ostavite cele glavice. Na rastopljenom maslacu pržite povrće oko pet minuta stalno mešajući. Dodajte kašiku meda i pržene trake od mesa, sve dobro promešajte, dodajte odvojene cvetove brokolija, pržite još malo i sklonite sa šporeta. U odvojenoj činiji pomešajte kašiku ulja, soja-sos, sok i rendanu koru limuna, propasirani beli luk, nastrugani đumbir i iseckani peršun. Sve izmešajte i sosom prelijte meso i povrće.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Ćureći rolat

Ćureći rolat

Glavno jelo - vreme pripreme: 70 minuta.

32222_cureci-rolat_f.jpg


Sastojci:
200 g ćurećeg belog mesa
maslinovo ulje
sok od limuna
biber, so

Za fil:

50 g mlevenog ćurećeg belog mesa
50 g praške šunke
30 g trapista
1 jaje
kašika seckanog peršuna
biber, so

Za preliv:
nekoliko šampinjona
1 dl neutralne pavlake
kašika maslinovog ulja
pola kašike brašna
ruzmarin, biber, so.

Priprema:
Od ćurećeg belog mesa napravite veću šniclu, malo je izlupajte, poprskajte sokom od limuna, posolite i pobiberite.
Mlevenoj ćuretini dodajte rendani trapist, razmućeno jaje, seckani peršun, biber i so, pa sve izmešajte.
Preko šnicle rasporedite pripremljeni fil, urolajte, stavite u podmazan pleh, prelijte maslinovim uljem i pecite oko 35 minuta na 200 stepeni C.
Brašno kratko propržite na ulju, prelijte neutralnom pavlakom i kuvajte dok se sos malo ne zgusne.
Posebno propržite listiće šampinjona, sastavite sa sosom, te posolite i pobiberite. Na kraju umešajte ruzmarin.
Rolat poslužite isečen na kolutove uz sos, a možete da dodate krompir pire i bareno povće.
 
Natrag
Top