Culture Club & Boy George

Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
4.075
CC.jpg


Boy George (rođen George Alan O'Dowd, 14. juna 1961) je britanski pjevač i tekstopisac koji je bio deo Novog engleskog romantizma, muzičkog pravca, koji su se pojavili u ranim 1980-im. Uz dreadlocks i ekscentrične haljine, čak i po modernim standardima mode, on se isticao svojim izgledom. Neki su čak i mislili da je devojka. Glas je bio tako dobar, šminka savršena i odjeća takodje.
On je uticao na to da se androgenitet pojavi na međunarodnoj sceni s uspehom grupe Culture Club tokom 1980. Njegova muzika je često klasificirana kao blue-eyed soul, koji je bio pod utjecajem ritam bluesa i reggae. On je takođe osnovao i bio pevač grupe Isus Loves You u vremenu od 1989-1992. Bavio se i drugim aktivnostima, (među njima i kao tekstopisac, DJ-ing, pisanje knjiga, dizajner odeće i fotograf).
On je bio sledbenik New Romantic pokreta koji je bio popularan u Velikoj Britaniji početkom 1980-ih. George i njegov prijatelj Marilyn bili su redovni u Blitz-u, trendy londonskom noćnom klubu koji je vodio Steve Strange iz grupe Visage. George i Marilyn su takođe radili u noćnom klubu kao garderoberi.
Boy George-ov androgeni stil odijevanja je privukao pažnju Malcolma McLarena (prethodno menadžera Sex Pistolsa), koji je sredio da George nastupa sa grupom Bow Wow Wow, i Annabellom Lwin. Boy Georgov nastup sa Bow Wow Wow se pokazao vrlo uspešan. Ubrzo nakon toga je napustio taj sastav i osnovao svoj sa basistom Mikey Craig-om.
Culture Club se sastojao od Boy George (glavni vokal), Mikey Craig (bas gitara), Roy Hay (gitara i klavijature), i Jon Moss (bubnjevi i udaraljke). Od izdavanja prvog albuma 1982 do njenog raspada 1986, Culture Club je imao mnogo hitova u nekoliko zemalja širom svijeta, uključujući i deset Top Četrdeset hitova u SAD-u, od kojih je većina otišla u Top Ten. Prodali su oko 22 milijuna albuma širom svijeta.
Virgin Records je izrazila interes za potpisivanje ugovora sa grupom u Velikoj Britaniji, dok će producentska kuća Epic Records voditi američku distribuciju. Snimaju svoj prvi album "Kissing to Be Clever" (UK broj 5, US broj 14) koji je bio objavljen 1982 godine. Singl "Do You Really Want To Hurt Me?", postaje međunarodni hit, dostiže mesto broj 1 u desetak zemalja širom svijeta, plus u deset najboljih u još nekoliko zemalja (SAD-u mesto broj 2). Uslijedio je Top 5 hit "Time (Clock of the Heart)" u SAD-u i Velikoj Britaniji, i " I ll Tumble 4 Ya", koji je dosegao mesto broj 9 u US.
Njihov sljedeći album, "Colour by Numbers" je imao ogroman uspjeh, našavši se na mestu broj 1 britanske top liste i mesto broj 2 u SAD-u. Singl "Church of the Poison Mind" je postala Top 10 hit, i " Karma Chameleon" koja je postala internacionalni hit, našle su se na mestu broj 1 u šesnaest zemalja, a među prvih deset u dodatnim državama. To je hit broj 1 u SAD gdje je ostao tri nedelje. To je bio najprodavaniji singl godine u Velikoj Britaniji, gdje je proveo šest nedelja na mestu broj 1. 'Miss Me Blind' i 'It's a Miracle" su bile Top 5 i Top 20 hitovi u SAD-u. '"Victims" su još jedan UK Top 5 hit.
Njihov treći album, "Waking Up with the House on Fire" (UK # 2, US # 26) sadržavaju hit singl "The War Song" i "mistake No.3". George takodje nastupa kao glavni vokal za Band Aid u međunarodnom hitu singlu "Do They Know Its Christmas". Prihod od singla je doniran žrtvama gladi u Africi, naročito Etiopiji.
George i Hay su zajedno napisali soundtrack za film Electric Dreams s pesmama "Love Is love" i " Dream ". Pjesmu PP Arnolda "Electric Dreams" je napisao George i Phil Pickett.

Culture Klub je osvojio nagradu Grammy u 1984 kao najbolji novi bend 1983, a bili su nominovani iste godine za Pop Vocal Group Grammy, Kanadsku Juno nagradu za međunarodni album godine i za American Music Award za Favorite Group video artist- Pop / Rock.
Godine 1985, bili su nominovani za nagradu MTV Video za najbolju scenografiju i najbolji Specijalni efekti za It s a Miracle, a 1986 su dobili još jednu American Music nominaciju za Favorite Group Video Artist - Pop / Rock. A 2009, Karma Chameleon je izabrana kao najbolja quintessential pjesma 1980-ih putem video web-a Ryeberg.

Pritisak slave počeo je uzimati svoj danak, i do kraja 1985, George je postao ovisnik o heroinu. Culture Club je počela gubiti svoj muzički put i rade na njihovom četvrtom albumu "From Luxury To Heartache" (1986). Ali album je pokazao više glavobolje nego bol u srcu za proizvođače, jer su se snimanja produžavala satima. U julu iste godine George je uhapšen u Velikoj Britaniji zbog posjedovanja marihuane, a samo nekoliko dana kasnije, klavijaturista benda Michael Rudetski pronađen je mrtav od predoziranja heroinom u George-om stanu.

1985 godine, bend se razilazi a Boy George započinje svoju solo karijeru. 1987 godine izdaje svoj prvi solo album "Sold" koji je imao zapaženi uspeh u Evropi. Hitovi kao " Everything I own",(UK#1) " Keep me in Mind",(UK#29) "To be Reborn" (Uk#13) kao i naslovna pesma sa albuma "Sold" (UK#24) su se našli na UK top listi.
Godine 1989, George je formirao vlastitu izdavačku kuću, More protein, i počeo je sa snimanjem pod imenom Isus Loves You (piše pod pseudonimom Angela Dust). Izdao je nekoliko underground hitova, "After the Love", "Generations of Love" i "Bow Down Mister" donoseći mu UK Top 30 hit u 1991. Inspirisan njegovim učestvovanjem u pokretu Hare Krišna (ISKCON), George je napisao pesmu tokom putovanja u Indiju. Drugi singl, "One On One", sadržavao je remix od grupe Massive Attack.
Od 1991 godine do danas ostaje u očima javnosti baveći se raznim stvarima. Dizajnira odeću, piše tekstove za razne izvodjače, učestuje u mjuziklu baziranom na njegovom životu, pod pseudonimom "The Twin eksperimentiše u elektronskoj muzici.

Diskografija:

Culture Club

* Kissing To Be Clever (1982)
* Colour By Numbers (1983)
* Waking Up With The House On Fire (1984)
* From Luxury To Heartache (1986)
* This Time - The First Four Years (1987)
* Collect
* 12" Mixes Plus (1991)
* At Worst ....
* The Best Of Boy George & Culture Club (1993)
* Don't Mind If I Do (1999)

Boy George

Sold (1987)
High Hat (1989)
At Worst ... The Best Of Boy George & Culture Club (19939
Cheapness And Beauty (1995)

Jesus Loves You

The Martyr Mantras (1991)




Izvor:wikipedija







 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top