Ćulbastija Esterhazi

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Ćulbastija Esterhazi

Esterhazi je ime nekadašnje bogate mađarske plemićke porodice. Najčuveniji među članovima ove porodice bili su Nikolaus Jozef, u čijem zamku je gotovo 30 godina živeo i komponovao čuveni muzičar Hajdn i Nikolaus knez od Esterhazija koji je odbio da se kruniše za mađarskog kralja. Njemu se pripisuje i ova čuvena ćulbastija, jedno od jela poznate mađarske kuhinje.

Za 4 osobe, potrebno je:


750 gr rozbifa, mast, so, biber, aleva paprika, 2 veze zeleni za supu, 2 glavice crnog luka, kašika brašna, 2,5 dl mesne supe, kašika limunovog soka, malo vina «madere», pola čaše kisele pavlake.


Meso preliti vrelom mašću i na roštilju ili u rerni zapeći sa svih strana dok ne porumeni. Pre nego što porumeni premazati još jednom mašću, začiniti solju, biberom i paprikom. Zelen za supu očistiti i iseći, a luk iseckati, pa pržiti u gitanju na vreloj masnoći, zatim poprašiti brašnom, dobro izmešati, naliti supom, dodati meso i peći sa povrćem.
Sos procediti, staviti u njega limunov sok, maderu i pavlaku, začiniti i dodati meso isečeno na režnjeve.
Kao prilog mogu se služiti rezanci, pirinač ili krompir.


 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Esterhazi odresci

Esterhazi odresci

58425_q1_if.jpg


POTREBNO JE

Komad kvalitetnog goveđeg ili junećeg mesa od 700–800 g, dve kašike masti, dve usitnjene veze zeleni, dve glavice usitnjenog crnog luka, po kašika brašna, soka od limuna i crnog vina, po pola litra mesne supe i pavlake i so, biber i začinska paprika po ukusU.

PRIPREMA

Meso začinite, prelijte mašću i pecite na roštilju ili grilu sa svih strana da potamni. Povrće propržite na masti, začinite, pospite brašnom, nalijte supom i pavlakom i dinstajte meso dok ne omekša. Na kraju dodajte limun i vino, procedite sos i narežite meso.





 
Natrag
Top