Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

ČUDO KAKOFONIJE U BEOGRADU: Sutra počinje 57. oktobarski salon

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
ČUDO KAKOFONIJE U BEOGRADU
Sutra počinje 57. oktobarski salon
Ovogodišnji umetnički direktori i kustosi izložbe, Gunar i Danijel Kvaran, izabrali su 72 umetnika iz celog sveta koji će svoja dela predstaviti u pet galerijskih prostora.

Međunarodna smotra savremene likovne umetnosti, pod sloganom "Čudo kakofonije", trajaće od 15. septembra do 28. oktobra na pet lokacija: u Kulturnom centru Beograda (Artget, Likovna galerija i Podroom), Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, Muzeju grada Beograda, Galeriji "Remont" i Umetničkom prostoru "U10".

- Bilo nam je važno da imamo što više različitih lokacija za "kakofoniju", kako u smislu prostora tako i u smislu položaja i značenja različitih institucija. Kao i u samoj postavci, hteli smo da stvorimo sazvežđe različitosti u svakom prostoru. Samim tim nismo birali radove specijalno prema prostorima, ali iz nekih praktičnih razloga, klimatskih uslova i obezbeđenja, ona najnežnija, najdragocenija dela smeštena su u Galeriju SANU - kaže kustos Gunar Kvaran za "Blic".


Dejvid Homel, Gunar Kvaran i Emir Kusturica

Gunar i njegova supruga Danijel birali su umetnike za koje misle da imaju vrlo specifične, originalne i istaknute karaktere. Oni pripadaju različitim generacijama i koriste najraznovrsnije umetničke jezike, materijale i tehnike. Organizatori među najpoznatija imena ističu Joko Ono, Anselma Kifera, Eroa, Olafura Elijasona, Larija Bela, Sindi Šerman, Toma Saksa, Takašija Murakamija, dok Gunar Kvaran ovako komentariše zvezde 57. Okobarca:

- Imamo tendenciju da umetnički svet posmatramo kao horizontalnu arenu, iako je svet komercijalne umetnosti probrao neke od tih umetnika i napravio od njih zvezde. Svakako da ima značajnih umetnika koji nisu dobili pažnju svetske javnosti kakvu zaslužuju, poput Kloda Rutoa, Džona Divole, Fernande Gomeš, Mari-Anž Gijemino, Žan-Žaka Lebela, Dušana Otaševića i Kazumija Nakamure. Potom, imamo nekoliko mladih umetnika koji flertuju sa slavom, kao što su Helen Marten, Margerit Imo, Korakrit Arunanondčai i Anika Ji, da nabrojim samo nekoliko.

Iako sam slogan Oktobarskog salona nagoveštava različitost tema, stilova i formi, postoji jedna zajednička stvar, kaže Kvaran, a to je velika originalnost.


Rad Toma Saksa biće realizovan u Galeriji SANU
- Neko će možda pronaći i određeno grupisanje radova koji su vezani za feminizam, politiku i ekološka pitanja, naučnu fantastiku... a imamo i radove koji se eksplicitno bave pitanjem same umetnosti - napominje kustos.

Oktobarac će predstaviti mnogo svetskih premijera, ali to nije bio kriterijum kojim su se selektori rukovodili.

- Umetnike smo birali tako što smo zaronili u svoje arhive, iskoristili veze koje imamo sa međunarodnom savremenom umetničkom scenom, ali smo istraživali i nove teritorije. Naročito smo se detaljno posvetili istraživanju balkanske regije, gde smo otkrili vrlo jaku umetničku scenu. Odabrali smo neka već postojeća dela, ali je mnogo umetnika predložilo i sasvim nove radove - veli Kvaran.

Upitan kako umetnici vide današanji svet, da li su optimistični ili ne, Islanđanin ocenjuje:

- Sveukupno gledajući, to su umetnici velike originalnosti sa krajnje inteligentnim i lucidnim pogledom na čovečanstvo i na svet.

Domaći umetnici na Oktobarcu

Na konkurs za učešće domaćih umetnika pristiglo je 305 predloga za izlaganje, od kojih su izabrani radovi Marije Ćalić, Lidije Delić, Nine Ivanović, Tijane Kojić, Radenka Milaka, Nemanje Nikolića, Katarine Zdjelar i Branka Miliskovića. Od etabliranih domaćih umetnika kustosi su pozvali na učešće i Vladimira Veličkovića, Dušana Otaševića, Đorđa Ozbolta, Ivana Grubanova, Ivanu Basić, Vuka Ćuka, Maju Đorđević, Aleksandru Domanović, Martu Jovanović i Jelenu Mijić.

(Blic Online)
 
Top