Čudesne moći molitve: Dokazana iscjeljenja

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Čudesne moći molitve: Dokazana iscjeljenja

meditation-1384758_960_720a-696x3984d14a6bcd77d0fa1.jpg


Ljekovita moć molitve poznata je od davnina. Svi znamo za osjećaj mira i spokoja nakon posjeta nekom duhovnom mjestu ili događaju.
Nedavno su se i znanstvenici pozabavili ovim fenomenom, a rezultati do kojih se došlo vjerojatno će natjerati na razmišljanje i najokorjelije ateiste.

Istim pitanjem, s različitih aspekata, bavili su se i na Istoku i na Zapadu, a zaključak je isti: molitva iscjeljuje.

Znanstvenici Kliničkog istraživačkog instituta Duke u Sjevernoj Karolini pozvali su nekoliko redovnika, sestara i svećenika različitih vjerskih zajednica da se pomole za 700 pacijenata koji su patili od različitih bolesti. Nekoliko dana liječnici su bilježili stanje bolesnika, i kada je eksperiment završen, bilješke su predali stručnjacima. Profesor Mitchell Krushow priopćio je sljedeći rezultat: kod 500 pacijenata, zahvaljujući molitvama, tempo ozdravljenja ubrzao se za 93 posto.

“Ne znam pravi razlog tome. Mogu pretpostaviti da na rad srca blagotvorno djeluje koncentracija na božanske riječi, kako svećenika, tako i samih bolesnika. Zna se da je čovjek za koga se moli ili koji se sam moli u potpunosti usredotočen na odnos sa Svevišnjim što, vjerojatno, dovodi do normalizacije mnogih procesa u organizmu, koje tek treba proučiti “, objašnjava Krushow.

Ubija bakterije

Rusi su otišli još dalje: dokazano je da molitva ubija štetne bakterije, ne samo u ljudskom tijelu, već i u vodi.

“Provjerila sam učinak molitve Oče naš i pravoslavnog križa na patogene bakterije. Za istraživanje su uzeti uzorci vode iz bunara, rijeka i jezera u kojima je bila prisutna ešerihija koli i zlatna stafilokoka. I pokazalo se da se, ako se nad vodom očita Oče naš i prekriži križem, količina štetnih bakterija smanjuje skoro sto puta “, tvrdi Angelina Malahovskaja, inženjer elektrofizike iz Sankt Peterburga.

Stvarna moć ozdravljenja

Za drugi dokaz snage molitve zaslužan je šef Laboratorije neuro i psihofiziologije Instituta za psihoneurologiju “V. M. Behterev “u Sankt Peterburgu, profesor Valerij Slezene.

“Mnogim psihijatrima i neurolozima poznat je, s racionalne točke gledišta, teško objašnjiv fenomen da se poslije molitve olakšava duševno rastrojstvo, a bolesnici koji se smatraju neizlječima, ponekad ozdravljuju”, podsjeća Slezene.

Moje kolege odavno su eksperimentalnim putem ustanovili da izgovaranje molitvi pomaže ljudima koji boluju od povišenog krvnog tlaka i dijabetesa: za nekoliko minuta snižava se razina kolesterola u krvi i normaliziraju procesi razmjene – smatra doktor medicine Igor Bragin.

“Molitva je osobito korisna i za one koji upadaju u duboku depresiju i boluju od manično-depresivne psihoze. Što je bolest teža, to se čovjek češće obraća za pomoć Bogu.

Za budno stanje odraslog čovjeka uobičajene frekvencije moždanih impulsa su u rasponu od 9 do 10 herca, što spada u domenu alfa i beta valova. Međutim, kada su ispitanici utonuli u molitvu, dogodilo se usporavanje frekvencija na svega tri herca! Ove frekvencije nazivaju se “delta valovima” i kod odraslih ljudi javljaju se samo u stanju najdubljeg sna bez snova. U budnom stanju karakteristični su isključivo za bebe. Zanimljivo je da izvjesne frekvencije u delta opsegu “okidaju” lučenje hormona rasta, koji je posebno značajan za regeneraciju organizma i proces izlječenja.

Sve bolesti potječu iz straha?

Psihoterapeut Georgij Pagodin smatra da sve bolesti potječu – od straha:

“Poznati francuski istraživač Alain Bombard dokazao je da brodolomci ne umiru zato što nemaju vode i hrane, već – od straha. Bombard je skoro dva mjeseca putovao oceanom splavom, bez vode i hrane i preživio, zahvaljujući tome što je savladao strah. Iz istog razloga, među ljudima oboljelih od raka u neizlječivom stadiju – vjernici žive pet godina duže od ateista. Oni molitvom eliminiraju strahove, osjećaju da je svijet smrtan, privremen, shvaćaju istinske vrijednosti, smiruju se i samim tim povisuju svoj imunitet.”

(novosti.rs)
 
Natrag
Top