Šta je novo?

Cucla varalica - za i protiv

Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
4.075
Cucla varalica - za i protiv

thumbnail.php


Saznajte sve o prednostima i manama cucle, pa odlučite da li je ona pravi izbor za vaše dete.

Varalica, laža, cucla, duda… poznata je pod raznim imenima. Dok je bebe, jednostavno, obožavaju, neke roditelje je namučila, čak dovela do očajanja…

Nedavna istraživanja su navela stručnjake da ponovo razmisle o korišćenju dude, nakon čega su mnogi revidirali mišljenje o njojDuda, taj čuveni "pribor" za bebe, njihov dragi "pomagač" i utešitelj - vratio se prilično pompezno, preispitan u svetlu kritičkog prikaza studija koje pokazuju vezu između korišćenja dude i značajnog smanjenja rizika od sindroma iznenadne smrti odojčeta, poznatog kao SIDS. Čak se u novim smernicama svojevrsnog vodiča dečjeg razvoja, koji je izdala Američka pedijatrijska akademija (American Academy of Pediatrics - AAP), navodi da bi trebalo podsticati davanje dude deci mlađoj od godinu dana.

Prema izveštaju autora jedne od studija, dr Fern Hauk, profesora porodične medicine i nauke o javnom zdravlju na Univerzitetu u Šarlotsvilu, u Virdžiniji (University of Virginia Health System), prednosti cucle varalice, odnosno dude, odnose prevagu nad rizicima njene upotrebe. "Mi ne govorimo ljudima da treba da je koriste, već želimo da imaju informacije o njoj, da znaju da je potencijalno zaštitna. Tako da mogu da izaberu da li će da je ponude svom detetu".

Prednosti

files.php


Umanjuje rizik od SIDS-a

"Ustanovili smo dosledan zaštitni učinak dude kada je u pitanju sindrom iznenadne smrti odojčeta", kaže dr Hauk, navodeći da je njeno korišćenje zaslužno za smanjenje rizika od SIDS-a za čak 61 odsto. U svakom slučaju, jasna je njena dobrobit, iako stručnjaci nisu sasvim sigurni kako varalica umanjuje taj rizik. "Postoji nekoliko predloženih teorija, ali nijedna nije dokazala kako se to dešava. Uostalom, mi još uvek ne znamo ni tačan uzrok SIDS-a, zašto do njega uopšte dolazi".

Lakše odvikavanje od sisanja prstića
Naravno, osim korišćenja dude, bebe mogu da se same umire svojim prstićima, posebno sisanjem palca. Obe «metode» lako postaju navika - koja može da ošteti zube ako je detetu dozvoljeno da sa takvom praksom nastavi i u periodu kada dolaze trajni zubi. Ali, iako nije uvek lako «razbiti» naviku upotrebe dude, ipak je mnogo lakše nego odvikavanje od sisanja palca.

"Vodeća teorija je da varalica pomaže da se poboljša sposobnost dece koja su potencijalno suočena sa izazovom opasnim po život, da se lakše probude", kaže dr Hauk. "Postoje i druge teorije, u kojima se navodi da je moguće da duda ima više direktno mehaničko dejstvo". Na primer, ona može da pomogne da se zadrži ovorenim prolaz vazduha kroz usta, gurajući jezik prema napred.

Redukuje stres

Osim toga, varalica čini da se beba oseća dobro, kaže dr Ketrin Tobin, pedijatar i autor knjige «Plan za uspavljivanje bebe» (The Lull-A-Baby Sleep Plan). Sisanje dude stimuliše otpuštanje određenih hemikalija iz mozga koje smanjuju stres.

Nedostaci

files.php


Mogući problemi sa dojenjem

Jedna od mana dude je da njeno korišćenje potencijalno može da ometa dojenje, kaže dr Marija Tupas, medicinski direktor Dečje bolnice na Klinici za primarnu zdravstvenu zaštitu u okrugu Orindž u Kaliforniji.

Razmak između uvođenja dude i odvikavanja od nje može da bude nekoliko meseci, kaže dr Tupas, a to sugeriše da korišćenje dude može da smanji stimulaciju bebe za sisanje. Takva situacija rezultira postepenim smanjenjem proizvodnje majčinog mleka.

Nikako oko vrata

Nikada nemojte da vezujete dudu oko bebinog vrata. Specijalne "lančiće" na koje je čvrsto zakačena duda, a koji ne idu blizu vrata, ili "broševe" - mekane silikonske prstenove koji se sa jedne strane zakače za dudu, a drugim delom za bebinu odeću, poput štipaljke - beba može da koristi samo dok je pod vašim budnim nadzorom.

Moguće upale uha

Upotreba dude je takođe povezana sa povećanim rizikom od infekcija uha, ali je taj rizik neznatno povećan, kaže dr Hauk. Upale uha su obično mnogo češće kod odojčadi preko šest meseci starosti, što je jedan od razloga što Američka akademija pedijatrije sugeriše prestanak korišćenja dude kada dete napuni godinu dana.

Pazite na zubiće

Nažalost, duda može negativno da utiče na detetove zube ako se ne koristi propisno. Posledice mogu da budu šupljine u zubu, krivi zubi i povlačenje desni, kaže dr Adrijana Modesto, docent dečje stomatologije na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Pitsburgu.
Takvi problemi su uočeni kod mališana koji su koristili dudu dugo vremena tokom dana, i to nekoliko meseci, a pogotovo ako je bila umočena u šećer ili druge zaslađivače.

Najbolji način upotrebe

files.php


Kada beba nauči da sisa…

Ako dojite, pričekajte dok sisanje ne bude dobro uspostavljeno (a to se obično dešava za oko mesec dana) pre nego što ponudite dudu, preporučuje dr Tupas. Budući da je SIDS manje čest u prvom mesecu života, razumno je da se uvođenje dude odloži u periodu nižeg rizika.
Ako beba ne sisa, već se hrani formulom, u redu je da ponudite cuclu varalicu odmah nakon rođenja. Nikada nemojte da koristite dudu kao zamenu za dojenje ili hranjenje formulom, i nikada je ne umačite u šećer, med, slatko, ili druge slatke materije.

Odaberite kvalitet

Iako ne postoji nijedna marka varalice koja se preporučuje, pogodnost kod poznatih brendova jeste što su dobro ispitani. "Na neki način, dobijete ono za šta plaćate", kaže dr Hauk. "Ja bih izbegla najjeftinije dude, neproverenog kvaliteta, kao i one koje izgledaju slabo, tanko, loše napravljeno…".

Beba bira oblik cucle

Ne postoji najbolji oblik ili vrsta dude, stoga dajte vašoj bebi onu u kojoj najviše uživa, kaže dr Tobin. To može da znači i da joj dozvolite da isproba nekoliko različitih vrsta. Pobrinite se da veličina dude odgovara uzrastu bebe.

Duda mora biti čista!

Dok je od davnina navika pojedinih mama da dudu, kada padne - "udenu" sebi u usta i tako je očiste (ili se na taj način igraju sa bebom, šale radi), dr Hauk je protiv tog običaja. "Ispiranje pod mlazom vodom je najbolje!". Često proverite dudu vaše bebe. Ako ima sitne pukotine, odnosno pokazuje znakove trošenja i habanja, zamenite je. Operite novu dudu pre prvog korišćenja, sledeći uputstva iz pakovanja.

Pravilna upotreba varalice

Ponudite dudu vašoj bebi samo u vreme dremanja i spavanja, predlaže dr Tupas. Za to se, inače, odlučuju mnoge porodice (posebno ako beba sisa). Nakon što beba zaspi, duda ne bi trebalo da joj se ponovo stavlja u usta ako ispadne.

Duda samo u prvoj godini

Konačno, imajte na umu da je najbolje da počnete sa postepenim smanjenjem upotrebe dude oko detetovog prvog rođendana.

Snežana Damnjanović Mitić

Izvor:yumama.com
 
Član
Učlanjen(a)
02.01.2013
Poruka
6
definitivno ZA, ali ne da je konstantno koristi. davala sam je iskljucivo za uspavljivanje i da se umiri ako se recimo ranije probudi a obrok jos nije gotov, sam je izbacio sa oko godinu i po dana
 
Član
Učlanjen(a)
16.08.2010
Poruka
8
Za, em je čistije od prstića uvek, em ne škodi pravilnom razvijanju vilice za razliku od palca. Moja beba je sa tri meseca uveliko našla palac i sikila ga slatko, a pošto sam ja imala sa tim problem i znam koliko je to nezgodno, odmah sam kupila cuce i stala na put sisanju palca. Daleko od toga da joj branim da gura ručice u usta, ali od kad koristimo lažu nisam je ni jednom uhvatila da sisa palac već uglavnom samo pesničicom i prstićima trlja desne, pošto joj izbijaju zubi.
 
Član
Učlanjen(a)
16.08.2010
Poruka
8
Duda spasioc! Divna stvar, moj dragi drugar. A što je meni najvažnije bilo, u odnosu na drugu decu, skoro uopšte nije trpala prstiće u usta, što je posebno važno za higijenu.Uvek sam se grozila po parkiću dečice koja se igraju pa isprljaju rukice, a onda ćap prstić u usta, a mama mrtva ladna, tako se stiče imunitet :oops:
 
Učlanjen(a)
10.10.2018
Poruka
6
Cinjenica je da dovodi kod mogih beba do upale uha, ali je svakako dosta korisna i veoma preporucljiva-subjektivno misljenje. Naravno, treba paziti da velicina odgovara uzrastu bebe i da je uvek cista, da nema duge lance niti veze kojima bi se beba mogla povrediti ili udaviti.
 
Top