Šta je novo?

Čuburci traže drvored u ulici umesto golog betona

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Čuburci traže drvored u ulici umesto golog betona

Izvor:
Blic.rsMalo ko zna da i Čubura, čuvar duha starog Beograda, ima ulicu u kojoj nema ničeg osim betona. Stanari u Ulici Vukice Mitrović ovih dana pišu peticiju da ova saobraćajnica, koja povezuje Čuburski park i Beogradsko dramsko pozorište, prvi put dobije drvored. U “Gradskom zelenilu” ističu da će takvu mogućnost razmotriti kada dobiju zvanični zahtev od stanara.


261145_ulica-vukice-mitrovic-u-vracaru-foto-m-josida-03_f.jpg
Istine radi, duž cele ove ulice može se naći hladovina i to usled senki pojedinih višespratnica ili tek po kojeg drveta zasađenog u dvorištu privatnih kuća. Zbog togu su stanari odlučili da preuzmu stvari u svoje u ruke.

- Pre nekoliko dana odlučili smo da pokrenemo peticiju na Fejsbuku (Grupa Hoćemo drvored u Ulici Vukice Mitrović) da se posadi drvored duž cele ulice, Ideja je odmah zaživela pa nam se javio čak i profesor sa Šumarskog fakulteta koji nas je podržao. Ovo je praktično jedina ulica na Čuburi koja nema nijedno drvo na trotoaru. Stanarima su ovde leta gotovo neizdrživa, a i buka je prilično velika tokom cele godine. Iz našeg stana na petom spratu, povrh svega, možemo da čujemo ljude koji sasvim pristojno pričaju dole, na ulici. Pre deset dana deo ulice je asfaltiran, ali nedostaje koje drvo da bi imala pravi čuburski šmek - objašnjava Aleksandra Banjac, student arhitekture koja živi u jednoj od višespratnica u ovoj ulici.

Narednih dana Aleksandra će početi da prikuplja potpise stanara kako bi ideja dobila i zvaničnu formu.

- Naš je predlog da dobijemo drvored nalik onom u Sazonovoj ulici, koja je po dužini i širini slična našoj ulici. Ako su trotoari isuviše uski, moglo bi da se oduzme koje parking mesto. To znači, recimo, da se između svakog mesta posadi po sadnica - kaže Aleksandra i dodaje da je na inženjerima iz Gradskog zelenila da procene koje drvo bi bilo idealno za sadnju i da to ne moraju da budu platani.

U Gradskom zelenilu ističu da postoje dva načina da stanari Ulice Vukice Mitrović zatraže sadnju drvoreda.

- Skupština stanara može direktno da se putem zahteva obrati našem sektoru za održavanje nakon čega bi naši inženjeri izašli na teren i procenili da li može i koja vrsta drveta da se posadi u toj ulici. Drugi način je da pošalje zahtev komunalnom odeljenju opštine Vračar, koji se zatim obraća Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove. Taj sekretarijat odlučuje da li će sadnja drvoreda u toj ulici ući u plan i program i zatim šalje dopis nama - ističu u “Zelenilu” i dodaju da nisu imali nijedan zahtev da se ova ulica ozeleni.

 
Top