Crvenonoga kornjača

TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.433
[h=1]Crvenonoga kornjača[/h]Opis

Crvenonoga kornjača je vrsta kornjače koja se pretežno mođe naći na američkom tržištu. Ima dosta dizajniranih boja – imeđu ostalih, “patuljaste glave boje višnje” i “bolivijski džinovi” – čiji su nazivi, zapravo, zbunjujući. Na primer, prve imaju jarko obojene glave, koje nisu patuljaste. Takođe, takozvani “bolivijski džinovi”, najverovatnije potiču sa nekog drugog mesta. Ali, jedno je sigurno – svi ovi morfovi imaju crvene noge.

4032869406_7caee6df70_b.jpg

[h=2]Chelonoidis carbonaria[/h]
Crvenonoga kornjača ima dugačak, najčešće uzak i visoko zasvodnjen oklop. Veliki broj primeraka iz Kolumbije, zapravo ima izgled tega kada se pogledaju odozgo. Obično je sam oklop tamne boje sa svetlim centralnim tačkama na svakoj pločici na oklopu, i svetlim mrljama na ivicama oklopa. Segmenti na prednjim udovima variraju od bledo žute do jarko crveno-narandžaste boje, a i veće pločice na glavi mogu biti podjednako raznobojne. Margine nemaju jasno nazubljene ivice. Plastron (grudni deo) može varirati od pretežno žute sa crnim centralnim tačkama do potupno suprotne kombinacije – crne osnovne sa žutim centralnim tačkama.

Veličina i životni vek

Veličina zavisi od geografskog podneblja, neke odrasle jedinke dostižu svoju punu veličinu sa 25 cm dugim oklopom, dok druge mogu dostići i 46 cm. Na svu sreću, većina crvenonogih kornjača dostupna na američkom tržištu, ima oklop veličine 30-33 cm. Može se očekivati životni vek od 30 godina.

Staništa

Ova prelepa kornjača naseljava najjužnije delove Paname, južno do Argentine. Međutim, ne može se naći u velikom delu severnog i centralnog Amazona. Naseljavaju i prostore istočno od Anda. Takođe, bilo ih je i u nekim zapadnoindijskim ostrvima, uključujući Trinidad i Barbados. Naseljavaju savane sa retkom vegetacijom.

Nega u zarobljeništvu

Ove kornjače su jako izdržljive, divno obojene, vrlo lepe, i dovoljno male da bi se jednostavno održavale, a što je vrlo bitno – dostupne su. U današnjem svetu kućnih ljubimaca, ovo spada u paket pozitivnih osobina.

Mladunci crvenonogih kornjača su često dostupni u prodavnicama kućnih ljubimaca, kao i na izložbama zmija i vodozemaca. To su tropske vrste, iz jako vlažnih krajeva, pa bi temperatura i vlažnost kaveza trebalo da budu u skladu sa tim. Naravno, veličina kaveza zavisi od veličine i broja kornjača koje će u njemu stanovati.

Kada su zadovoljne, crvenonoge kornjače vole da šetaju. Iako dva ili tri mladunca mogu lepo da se skuće u terarijumu kapaciteta 75.5 litara, odnosno dimenzija 30 x 30 x 76, za jednog ili dva odrasla primerka bi trebalo obezbediti, ukoliko je moguće, dom od oko 1.8 x 3.65 m (pa i većih dimenzija) u prirodnom ambijentu. Ovo može biti lako ostvarljivo uz pomoć drvene građe iz dvorišta. Trebalo bi da bude visine oko 51 cm. U južnom delu Sjedinjenih Država, crvenonoge kornjače se mogu čuvati napolju, ako im obezbedite ovakve uslove, 6 meseci, pa i duže, posebno ako je odgovarajuća toplota obezbeđena. Na severu, temperature za čuvanje ovih kornjača, biće podesne samo u 2-3 meseca u letnjem periodu. Ljudi koji žive u stanovima, neće moći da obezbede kavez ovakve širine. Oni će u stanu morati da obezbede najveći mogući kavez. Kavez veličine 1.2 x 2.4 m sa podlogom od komada iverice, će biti sasvim dovoljan, ukoliko imate mogućnost za njega. Ako kavez mora da bude manji, neophodno će biti obezbediti kornjači neprestano vežbanje u dobro ugrejanoj prostoriji (podna temperatura mora, takođe, biti prikladna!). Koristite neklizajuće delove poda. Crvenonoge kornjače srednje veličine mogu biti smeštene u kavezu srednje veličine. Dovoljno velike kutije za skrivanje bi trebalo obezbediti za sve kornjače u kavezu.

Kada se čuva napolju, pravilno i zdravo hrani, prirodna svetlost bi trebalo da omogući metabolisanje neophodnog kalcijuma. Međutim, ukoliko kornjaču držite u stanu, biće potrebno da im u ishranu dodate vitamin D3 i kalcijum, čak iako je omogućeno osvetljenje punog spektra.

Najpreporučljivije je da ishrana Vaše kornjače bude prvenstveno biljna. Između ostalog, preporučuje se mešavina zeljastog povrća, zelene salate, narendane šargarepe, jabuka, malo paradajza, repastog povrća, boranije, žute bundeve, tikvica, okra. Naprašite ovu mešavinu jednom nedeljno (tri puta nedeljno za brzorastuće mladunce i ženke u ovulaciji) aditivima vitamina D3. Obezbedite posudu sa svežom vodom u koju će Vaša kornjača moći da se popne i potopi svoje noge i plastorn. Vodu bi trebalo menjati po potrebi, a najmanje jednom u tri dana.

Razmnožavanje

Odrasle ženke crvenonoge kornjače imaju pljosnati plastorn (donji oklop) i kraći rep. Plastron odraslog mužjaka je konkavan, a rep je duži. Parenje ovih kornjača ume da potraje. Mužjaci se prepuštaju dugom udvaranju koje uključuje ljuljanje i klimanje glavom, kruženje oko ženke, gricknje oklopa i lica da bi joj onesposobio kretanje, i da bi se, najzad, popeo. Dok se penje (nekad i za vreme udvaranja) mužjak će ispustiti nekoliko zvukova nalik na pištanje i škriputanje.

Kao i većina kornjača, crvenonoge kornjače kopaju gnezdo za svoja jaja u rastresitom zemljištu. Gnezdo ženka kopa svojim zadnjim nogama. Svako leglo može sadržati između jednog i dvanaest jaja. Može se očekivati nekoliko legla za svaku sezonu u intervalima od oko 30 dana.

Na temperaturi od 27.8-30°C inkubacija može trajati između tri i po do šest meseci. Mladunci su dužine oko 4.6 cm.

Druge kornjače sa sličnim potrebama

Žutonoga kornjača, Chelonoidis denticulata, ili južnoamerička je ekvivalent iz kišnih šuma savanskoj crvenonogoj kornjači. Žutonoga kornjača ima zaobljeniji oklop (kada se gleda odozgo) i jako nazubljene ivice oklopa. Prilično izdužena azijska kornjača visokog oklopa, Geochelone elogata, može dostići dužinu od oko 30 cm. Boja može varirati od svetlo smeđe do svetlo smeđe sa brojnim crnim mrljama. Reč je o izdržljivoj vrsti, koja je u stanju da uzvrati pažnju.

Sledeće tri vrste, Hermanove kornjače, šumske kornjače i istočne boks kornjače, mogu da se hiberniraju u toku zimskih meseci, ukoliko tako odlučite. Sve tri vrste spadaju u popularne kućne ljubimce, mada varira dostupnost.

- Hermanova kornjača, Testudo h. hermanni, je dosta sitna evropska vrsta. Veličina odrasle jedinke je oko 20 cm i manje, a mladunci negovani u zarobljeništvu su često dostupni. Ima visoko nasvodnjen oklop, a boja oklopa je crna i svetlo smeđa. Osim što zahteva manju vlažnost kaveza od crvenonoge kornjače, hermanova kornjača će se dobro razvijati u uslovima koji su preporučeni za crvenonogu.

- Severnoamerička šumska kornjača, Glyptemys insculpta, ima manje zasvodnjen oklop. Šumska kornjača je braon boje na leđima sa žutim do narandžastim presijavanjima na vratu i udovima. Dugačka je 25 cm i zaštićena u svom prirodnom staništu, severoistočnom delu Sjedinjenih Država, mada su mladunci iz zarobljeništva uvek dostupni. Proverite zakone u svojoj zemlji pre nego što odlučite da kupite ovu vrstu.

- Mnogobojna istočna boks kornjača, Terrapene c. carolina, koja potiče sa istoka Sjedinjenih Država, dostiže svoju punu veličinu od samo 17.8 cm. Ima oklop sa šarkom. Zaštićena je zakonom u velikom broju država u kojima može doći do ograničavanja prava na svojinu. Proverite zakone.

životinje.rs
 
Natrag
Top