Šta je novo?

Crveno, volim te crveno

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
36.859
Истраживања


Црвено, волим те црвеноЦрвена боја чини мушкарца моћнијим, привлачнијим и пожељнијим, али не и дражим, бољим или друштвенијим, објашњава професор психологије Ендру Елиот у најновијем издању „Часописа за експерименталну психологију“
Неке од најпожељнијих жена често носе црвене хаљине


Ненадмашни песник Федерико Гарсија Лорка то, свакако, није знао. A да јесте, је л’би испевао „Црвено, волим те црвено”?
Добро, шта то мами жену у црвеном? Мушкарац у црвеном. Обуците нешто црвене боје или оивичено сродном, и бићете привлачнији и пожељнији (у сексуалном смислу).
Жене тога, чак, нису свесне, потврђено је у неколико истраживања на Универзитету Рочестер (САД) и у другим истраживачким установама. Подсећате ли је на трешњу, изгледаћете моћније, објашњава професор психологије Ендру Елиот у најновијем издању „Часописа за експерименталну психологију”. Другим речима, у женским очима уживаћете већи углед, сматраће вас вичнијим у згртању новца и процениће да успешно напредујете на друштвеној лествици.
Ето тајне привлачења, без икаквог утицаја гравитације. Како црвено наговешћује нечији друштвени положај?

Римљани у црвеном

Научници то приписују и биологији и култури. Црвена боја је од давнина означавала моћ и богатство у свим друштвима. У древној Кини, Јапану и подсахарској Африци тако је слата порука колико је неко утицајан и богат, у старом Риму су најутицајније житеље дословце називали „обучени у црвено”. Па и данас, примећују истраживачи, пословни људи с црвеном краватом уливају поверење, а познате личности и достојанственике свуда дочекују на простртом црвеном тепиху.
Још код нечовеколиких мајмуна, мандрила и павијана, црвено је показатељ мужјачке премоћи, особито изражене код алфа мужјака. Женке се с таквима најчешће паре, заузврат добијајући заштиту и храну. А жене?
Када спазе црвено, покрене се нешто дубоко и биолошки укорењено, наглашава Ендру Елиот. Зар не кажемо да се људи понашају попут животиња у царству секса? Чини се да жене на исти начин поступају.
Настојећи да измере „црвени учинак”, истраживачи су проучили одговоре 288 женских и 25 мушких високошколаца, којима су дали да разгледају фотографије мушкараца у седам различитих огледа. Учесници су се сами изјаснили да ли су хетеросексуалци или бисексуалци.
У једном опиту су испитаницима показани снимци мушкараца, оивичени црвеним или белим опшивом. Тражено је да одговоре на неколико питања, као што је: Колико вам је ова особа привлачна?
У осталима су насупрот црвеној стављали сиву, зелену или плаву, уједначене у јачини и сјају да исходи не би били приписани нечем другом осим боји.

Жене у црвеном

Затим је у неколико провера мајица обојена (дигитално) у црвено или неку другу боју. Добровољцима је речено да снимљеног мушкарца разврстају према (друштвеном) положају и привлачности, поврх тога да се изјасне да ли би желели да га сретну, пољубе, буду му вереница(к) или имају полни однос ма које врсте. Успут је захтевано да оцене колико је драг, добар и отворен (екстравертан).
Показало се да је утицај црвеног ограничен само на положај и љубав: поменута боја чини мушкарца моћнијим, привлачнијим и пожељнијим, али не и дражим, бољим или друштвенијим. И то је малтене подједнако у свим културама, јер су студенти били пореклом из САД, Енглеске, Немачке и Кине.
И што је најзанимљивије: то се тицало једино жена, мушкарци нису издвојили иједну разлику!
Поменута истраживачка дружина је пре две године уприличила пет испитивања, у једном су показали снимке жена – с црвеним и белим обрубом – тражећи од испитаника да одговоре на низ питања, као што је: Да ли је ова особа лепа? У следећа три су их оивичили сивом, зеленом или плавом, а у последњем је кошуља коју су носиле дигиталним поступком обојена у црвено или плаво.
Добровољци су стављени пред искушење: да кажу која је лепша и да ли желе да је упознају. Једна питалица је, рецимо, гласила: Замислите да идете да сретнете ту жену и да имате сто долара у џепу, колико бисте били вољни да потрошите?
У свих пет су исте жене завредиле знатно више оцене (и цене) за привлачност и пожељност када су биле уоквирене или одевене у црвену, а не у неку другу боју.

Станко Стојиљковићобјављено: 08/08/2010
Извор: Политика
 
Top