Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Crveni koralji

crveni.jpg


Sastav je nastao krajem 1962 godine i prvobitno je trebalo da se zovu Crveni đavoli, ali su želeći da izbegnu političku provokaciju, odabrali benignije ime U postavi su bili pevač Boris Babarović, gitarista Miroslav Lukačić, ritam gitarista Rudolf Šimunec, basista Dino Sarajlić i bubnjar Josip Badrić Medo.

Počinju rad inspirisani muzikom grupe The Shadows i Klifa Ričarda (Cliff Richard). U početku su svirali igranke u Poletu, a prva Gitarijada na kojoj su učestvovali bila je u beogradskom Domu sindikata Uz njih su se takmičili Bijele strijele, Zlatni dečaci i Elipse. Izašli su na binu, okrenuli leđa publici i započeli temu "Shadoogie". Publiku su kupili i svojim scenskim pokretima U početku su izvodili prepeve stranih hitova, a sa prvom autorskom pesmom "Rekla si, volimo se" postižu ogroman uspeh. Na tom prvom singlu našla su se njihova dva instrumentala "Najljepši san" i "Ponoć je prošla" koje su uradili u maniru grupe The Shadovvs i "Dok je drugi ljubi", obradu "Then he kissed me". Singl dostiže tiraž od gotovo 100 000 prodatih primeraka i to u zemlji koja je imala oko 120 000 gramofona, Dobijali su po desetak hilja*da pisama mesečno od obožavalaca iz cele Jugoslavije Na trećem singlu našle su se obrade The Rolling Stones "It's Ali Over Now"

1 "You Better Move On" u prepevu Borisa Ba-barovića, kao i instrumentali The Shadovvs "Young Lovers" i "Perfidia" Treći singl donosi njihove pesme "Sretne godine" i "Izgubljenoj ljubavi", ali i obrade "And I Love Her" The Beatles i "Johnnv Guitar" The Shadovvs.

U leto 1964. godine organizuju prvu jugoslovensku rock turneju. Serijom hitova "Napuljska gitara" (tradicional), "Zvjezdana noć" (prepev "Cozy") i drugim, postaju naj*popularnija grupa u tadašnjoj Jugoslaviji. Kako su tada festivali bili vodeće muzičke manifestacije, pojavljuju se na najznačajnijim i redovno dobijaju nagrade, U anketi lista "Ritam" tri puta osvajaju titulu najbolje domaće grupe. Kada su The Shadows nastu*pali na Splitskom festivalu. Crveni koralji su organizovali zajedničku klupsku svirku sa njima. Povremeno su pratili i Karla Metikoša koji je sa njima pod imenom Matt Collins snimio EP sa pesmama "Peggy Sue", "Koliko dugo", "Svađa" i "Noćas" (Jugoton 1964,). Ujedno su u studiju pratili mnoge druge domaće pevače. Jula 1966 godine pobedili su u Zagrebu na Međunarodnom beat festivalu (susret Italija-Jugoslavija). Da bi kupili bolje instrumente, 1966 godinu provode u Nemačkoj gde po celu noć sviraju u klubovima Po povratku osvajaju prvo mesto na Zagrebačkom festivalu pesmom "Ne pitajte za nju", ali se njihova popularnost postepeno gasi

Primat su zadržali do 1967 godine, a grupa trpi česte personalne promene Basista Dino odlazi 1967 godine, a menja ga Željko Hižak, dok umesto bubnjara Mede dolazi Boris Turina. Na sledećem singlu 1968 godine objavljuju svoje pesme "Ne želim više tu ljubav" i "Bila si jedina", a udarni hit je obrada Bobija Darina (Boby Darin) "Drvosječa da sam ja" ("If I Were A Carpenter"). Na festivalu Zagreb 68 učestvuju sa pesmama "Nemoj reći zbogom" i "Igra" Na prvom festivalu Jugoslovenske pop muzike održanom u Zagrebu 3 septembra 1968. godine Crveni koralji prema glasovima publike za pesmu "Moja gitara" osvajaju prvo, a za pesmu "Noćas sam sanjao" četvrto mesto. Stručni žiri im je dodelio nagradu za najbo*lje izvođenje. Obe pesme su se uz obrade stranih hitova "Al matino" i "Simon Says" našle na sledećem singlu.

Godine 1969. Babarović napušta grupu i kao solista na festivalu Omladina 69 u Subotici, za pesmu "Dvije čaše", dobija treću nagradu publike Zatim objavljuje EP sa pesmama "Dvije čaše", "Neću te zaboravit nikad", "Meni nedostaješ ti" i "Danas, sutra ili jednom" (PGP RTB 1969.) autora Alfonsa Vuče-ra Po Babarovićevom odlasku, grupu napušta i Rudi Šimunec a preostali članovi, u želji da obnove zvuk, angažuju orguljaša Borisa Kajzera (ex Bardi). Posle kraće turneje po Zapadnoj Nemačkoj, leta 1969 godine objavljuju singl sa pesmama "Još uvijek se nadam" i "Bez djevojke", a kao pevač debituje Hižak. Po povratku iz vojske, oktobra 1969 godine, bubnjar Badrić smiruje nesuglasice i u grupu se vraća Babarović razočaran lošom prođom solo singla. Iz grupe odlazi Turina koji kasnije sa bivšim članovima Novih akorda osniva sastav Drugi način Umesto Kajzera u Koralje dolazi Alfons Vučer Sledeća personalna promena odvija se 1970 godine kada odlaze Vučer i Hižak, a menjaju ih orguljaš Krešo Pavlić i basista Vlado Bas-tajić, bivši članovi Grešnika Međutim, kako grupi opada popularnost, Babarović se seli u Split gde osniva grupu ZIS (Zagreb i Split) Sredinom osamdesetih ponovo se okupljaju u postavi Babarović, Lukačić, Pavlić, Šimunec, a bubnjeve svira Željko Marinac. Redovno sviraju u zagrebačkoj kafani Carda i 1985 godine objavljuju debi LP "Rock'n'roll zbirka (1963-1966)" na kome su većinu pesama iz prvog perioda ponovo snimili. Godinu dana kasnije objavljuju LP "Najbolje izvedbe" na kome su, pored njihovih pesama, obrade grupa Creedence Clearwater Revival, Bee Gees i drugih. Treći LP "Ja sam tvoj čovjek" snimaju povodom dvadeset pet godina od osnivanja, a ploču potpisuju kao Boris Babarović i Crveni koralji Na njoj je obrada pesme "Dona" Riči Valensa (Richie Valens), "And I Love Her" sastava The Beatles i njihove pesme od kojih su neke komponovali sa Silvesterom Dragojem (Neki to vole vruće).

Diskografija

Singlovi

"Najljepši san" / "Dok je drugi ljubi" / "Ponoć je prošla"
/"Rekla si: volimo se" (PGP RTB 1964)

"Napuljska gitara"/"Maštanje"/"Zvjezdana noć"/

"Dolazak" (Jugoton 1965)

"Otiđi od nje" / "Svega mi je dosta" / "Perfidia" / "Tema

mladih ljubavnika" (PGP RTB 1965)

"Volim je" / "Sretne godine" / "Johnny Guitar" /

"Izgubljenoj ljubavi" (PGP RTB 1966)

"Sam" / "Kad bih bio drvosječa" / "Bila si jedina" / "Ne

želim više tu ljubav" (PGP RTB 1968)

"Moja gitara" / "Noćas sam sanjao" / "Ujutro" / "Otac je

rekao" (PGP RTB 1969.)

"Još uvijek se nadam" / "Bez djevojke" (Jugoton 1969 )

"Nikad nisam imao ništa" / "Pogrešan broj" (PGP RTB 1970)

"Vrati mi se"/"Sjećanje"/"Mala Suzi"/"22. juni 19 "

(PGP RTB 1971)

"Šjor Bepo moj" / "Na brigu kuća mala" (Jugoton 1972 ) "Neka život teče" / "Vizija" (Jugoton 1972 )

"Za svaki dan" / "Nemoj poći kući" (Jugoton 1973)

"Elvira"/"Tvoj strani svijet" (Jugoton 1974)


Albumi

•Rock'n'roll zbirka (1963-1966)" (Jugoton 1985.)
"Najbolje izvedbe" (Jugoton 1986)

»Ja sam tvoj čovjek" (Jugoton 1988)

Izvor: Petar Janjatović - "YU rock enciklopedija"


 
Poslednja izmena od urednika:
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.629
[h=1] RUZE SU CRVENE [/h]


[h=1]Mnogo značiš za moj zivot draga[/h]
 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top