Šta je novo?

Crtač stripa "Mister No" gost Beograda

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Crtač stripa "Mister No" gost Beograda


Crtač čuvenog strip serijala "Mister No" Roberto Dizo jedan je od gostiju ovogodišnjeg 10. jubilarnog Međunarodnog salona stripa koji će svečano biti otvoren sutra uveče u SKC-u dodelom nagrada tog festivala.


110453-bgstrip.jpgDizo (80) je u izjavi Tanjugu rekao da tokom svoje dugogodišnje karijere nije imao mnogo prilike da putuje van Italije, pa tako da nije gostovao na velikom broju Salona stripa van Italije.

- Obišao sam čitavu Italiju i mnogobrojne festivale, a što se tiče inostranstva bio sam u Hrvatskoj i u Brazilu - rekao je italijanski strip crtač, izdavačke kuće "Boneli", dodajući da mu je drago što se nalazi u Beogradu koji je veoma lep grad.


Prema njegovim rečima, na svoju veliku žalost ne zna mnogo o srpskoj strip sceni, ali da je imao prilike juče tokom obilaska SKC-a da vidi crteže brojnih autora i većina mu se veoma dopala.


- Naravno nisu svi radovi, po mom mišljenju na vrhunskom nivou, ali postoji nekoliko autora čije sam radove video i koji su mi se izuzetno dopali - kazao je Dizo.


Ovaj strip crtač koji od 22 godine počinje da se bavi crtanjem stripova, rekao je da je njegovu karijeru ''definitivno obeležio rad na serijalu 'Mister No'" - priči o američkom pilotu koji se nakon Drugog svetskog rata povlači u Amazoniju.


On je poručio svim mladim autorima koji tek ulaze u svet stripa da treba da gledaju napred.


- Postoje brojni učitelji i ljudi koji se bave školama stripa i koji mogu objasniti do kog nivoa možeš da se ostvariš kao crtač, ali sve u suštini zavisi samo od tebe kao crtača - ocenio je Dizo.

Roberto Dizo je pre ''Bonelija'' radio za mnoge izdavače kao što su ''Vitorioso'', studio ''Djoliti'', ''Editions Aventures et Voyages''... Nakon završetka ''Mister Noa'' Dizo prelazi u crtačku ekipu jednog od najpoznatijih serijala kuće ''Boneli'' - ''Teksa Vilera'', a njegov debi za Teksa predstavlja maksi izdanje iz 2003. godine ''Sin vetra''.

Poslednje što je uradio je album ''Mohikanac'', koji je izašao u Italiji krajem 2010. godine. Ovogodišnji Salon stripa pored Diza ugostiće i strip scenaristu Silvana Kordurijea (Francuska) koji sarađuje sa četiri srpska crtača Leom Pilipovićem, Vladimirom Krstićem Lacijem, Draženom Kovačevićem i Zzivoradom Radivojevićem, koji su takođe gosti Salona, a tu je strip umetnik Antonio Altariba (Sspanija).

Posetioci ovogodišnjeg Salona koji će trajati do 30. septembra moći će da uživaju i u mnogobrojnim izložbama, promocijama izdavačkih kuća i novih strip izdanja, da slušaju predavanja, odgledaju mnogobrojne filmove i da učestvuju u berzi stripova.


Izvor:
24sata.rs
 
Top