Šta je novo?

Crni terijer

  • Začetnik teme Coiska
  • Datum pokretanja
Coiska

Coiska

Hoyas
LEGEND
Učlanjen(a)
06.06.2009
Poruka
21.098
Crni terijer
Rusi su zeleli da stvore sto savrsenijeg sluzbenog psa i radove na ovom poslu su zapoceli 1950.g. u poznatoj odgajivacnici tog vremena po nazivu Krasnaja zvezda. Ova odgajivacnica se nalazila u okviru centralne skole vojne kinologije u Podmoskovlju. Svoje ucesce u stvaranju ove rase uzeli su i najbolji ruski geneticari. Cilj je bio da se stvori pas za upotrebu vojske i policije, a koji ce se lako prilagoditi svim klimatskim teskim uslovima. Jedan od uslova je bio i taj da ovaj pas ne bude preterano zahtevan kada je nega i ishrana u pitanju.

Crni terijer je stvoren ukrstanjem velikog crnog snaucera, erdel terijera i rotvajlera. Kasnije je u genetski kod ove rase uvrsten i njufaundlend i ruski gonic. Prvi podmladak ove rase nastao je 1953.g., a medju sobom su se veoma razlikovali, bilo je pasa koji su svojim izgledom vise podsecali vise na velike crne snaucere, a neki su bili u tipu rotvajlera. Usvakoj fazi parenja odraslim jedinkama su proveravane radne osobine, a potom su psi isli na dalju obuku i dresuru.Prvi krug ukrstanja je zavrsen krajem 50-tih i pocetkom 60-tih, a ruski crni terijer je svojim izgledom vise podsecao na snaucera, bio je veoma inteligentan pa je brzo prihvatao obuku, ali i izuzetno agresivan. Kada se pristupilo drugom krugu parenja i ukrstanja, u selekciju je ukljucen njufaundlend zbog mase i bogate dlake, a i zbog uravnotezenja karaktera. Ovo poslednje ukrstanje je dalo dve linije crnog ruskog terijera. Jedna je bila slicna snauceru, sa manje dlake i nesto niza, dok je druga linija bila znatno atraktivnija a to su bili krupniji primerci sa dosta dlake i veoma snazni. Ova dva tipa ruskog terijera postoje i danas.Crni terijeri su psi visi od srednjeg rasta, krupni, sa masivnim kostima i muskulaturom. Koza je elasticna, cvrsta, ne stvara nabore i ne opusta se. Konstitucija je vrlo snazna. Indeks formata je 100-105. Visina za muzjake je od 66-72cm, a za zenke od 64-70cm. To je tip psa sa jakim nervima, uravnotezen, sa izrazenom odbrambenom reakcijom. Potreban mu je autoritativan gospodar. Veoma je nemiran i potrebno mu je dosta kretanja. Nepoverljiv je prema strancima. Tezina je oko 40 kg.
Dlaka je kod dugodlakih pasa duga, gruba, ostra, cvrsto prileze uz telo. Dlaka je talasaste duzine od 4-10 cm, pokriva celo telo psa. Dugacka dlaka na vratu i grebenu obrazuje grivu. Prednje noge do lakata i zadnje do bedara, dobro su zasticene dugom i gustom dlakom. I kod dugodlakih i kod kratkodlakih pasa, dobro je razvijena ukrasna dlaka. Na njusci ona obrazuje na gornjem delu guste brkove, a na donjem bradu, nad ocima guste i duge obrve. Poddlaka je gusta, dobro razvijena. Kod kratkodlakih pasa, dlaka je prava, gruba i cvrsto prileze uz telo. Boja je crna i crna sa sedim.Glava je dugacka, umereno siroka u predelu lobanje, sa okruglim jagodicama. Celo je pljosnato, stop je primetan ali nije ostar. Linija njuske je paralelna sa linijom cela, masivna je, pomalo zasiljena, po duzini nesto kraca od lobanje. Brkovi i brada daju joj kvadratni oblik. Usne debele, mesnate.
Usi su visoko usadjene, omanje, trouglastog oblika, prednjim krajevima nalezu na jagodice.
Oci su male, ovalnog oblika, ukoso postavljene, tamne.
Zubalo je makazsto.
Vrat je dugacak, masivan, suv, postavljen pod uglom od 40-45% nad linijom ledja.
Grudi su siroke, duboke, sa nekoliko ispupcenih rebara. Nizi deo grudi se nalazi na istoj liniji sa laktovima ili nesto nize. Stomak je podignut iznad linije grudi. Greben je visok, ostro izdvojen nad ledjnom linijom. Ledja su prava, siroka, misicava. Sapi su misicave, siroke, neznatno spustene ka visoko usadjenom repu, koji je debeo i kratko kupiran (na 3-4 prsljenu).Prednje noge posmatrano spreda su prave i paralelne. Rameni ugao je 110 stepeni. Podlaktice su prave i debele. Laktovi su unazad postavljene. Dosaplja kratka i prava.


Zadnje noge su prave, paralelne, postavljene nesto sire od prednjih nogu. Bedra su misicava i dobro razvijena. Skocni zglobovi su suvi, dobro izrazeni. Dosaplja su masivna, dugacka, postavljevna skoro strmo. Sape su krupne, obrazuju oblik grudve, okrugle forme.

Ovog prelepog psa zovu i KGB terijer.

 
Poslednja izmena:
Top