Šta je novo?

Crkva na Rumiji biće uklonjena

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Crkva na Rumiji biće uklonjena
Crnogorski ministar za uređenje prostora
01.09.2009. 10:52

Crnogorski ministar za uređenje prostora i životne sredine Branimir Gvozdenović je najavio da će crkva Mitropolije crnogorsko-primorske na planini Rumiji biti uklonjena u skladu sa rešenjem koje je to ministarstvo donelo.

On je podgoričkom dnevniku „Vijesti” rekao da će zakon biti primenjen, kao i da država mora „dosledno da sprovodi zakon”, ali nije precizirao kada će se to dogoditi.
„Niko ne treba da žmuri pred činjenicom da objekat o kojem govorimo i ukupna situacija u vezi s njegovim postavljanjem i uklanjanjem ima svoju specifičnost”, naveo je ministar.
Gvozdenović je kazao da „neće dozvoliti da se bilo kome da lažni alibi za prouzrokovanje novih trubulencija u crnogorskom društvu”.
„Zrele države iskazuju maksimalan stepen strpljenja u ovakvim situacijama, ali to ne treba tumačiti kao neodlučnost državnih organa”, naveo je on.
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je poručio u Baru da će metalna crkva na Rumiji opstati na tom mestu i pored toga sto je mnogi „neodoljivo mrze”.
Amfilohije, koji je služio liturgiju u barskom Sabornom hramu svetog Jovana Vladimira, istakao je da je crkva na Rumiji podignuta „sa velikom ljubavlju”.
„Zato je i tolika mržnja prema tome hramu. Pogledajte, do danas, ta mržnja ne utoljava”, rekao je mitropolit.
Metalna crkva na Rumiji, iznad Bara, postavljena je pre četiri godine helikopterom Vojske Srbije i Crne Gore i do danas, uprkos mnogobrojnim zahtevima predstavnika dela vlasti i kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve, nije uklonjena.

Izvor: Blic
 
Top