Član
Učlanjen(a)
18.02.2010
Poruka
4.679
Cream



nbyic4.jpg

Kada znate da je u nekom bendu svirao Eric Clapton znate da se radi o velikom bendu jer tako utjecajni glazbenik gdje god da je svirao ostavio je trag (Yardbirds, Cream, Blind Faith, John Mayall's Bluesbreakers...), a osim toga može se pohvaliti i jako uspješnom dugogodišnjom solo karijerom. Iako je trio Cream postojao nekih dvije godine u kojih su izdali četiri studijska albuma na kojima se nalazi veliki broj hitova: "I Feel Free", "N.S.U.", "I'm So Glad", "Stange Brew", "Sunshine Of Your Love", "White Room", "Badge", koju je Clapton napisao u suradnji sa George Harrisonom za zadnji Creamov album "Goodbye",...
Basist i pjevač Jack Bruce i bubnjar Ginger Baker su prije Creama bili članovi Graham Bond Organisation koji se bazirao na jazzu, a Jack Bruce je bio i član Bluesbreakers i Manfred Mann, dok je Ginger Baker nakon raspada bend s Clapton svirao u Blind Faithu, još jednom kratkokarijernom bendu. Sva trojica su bili veliki glazbenici i improvizatori, koji su htjeli su pobjeći od standardnog rock-R&B-blues zvuka - htjeli su slobodu istraživanja i improvizacije.

Tako je nastao Cream jedan od najvećih blues-rock-hard rock senzacija šezdestih godina. Tri genijalca osvojila su svijet i zasjela na top ljestvice, postali su zvijezde što je sve utjecalo na njihov ego, a sve je to vodilo brzom raspadu benda. Dok se Clapton može pohvaliti i velikom karijerom nakon raspada sad legendarnog benda, Jack Bruce i Ginger Baker nisu ostvarili zapažene karijere iako su ostali u svijetu glazbe.
U glazbenom opusu sastava Cream bilo je tradicionalnih blues skladbi poput "Crossroads" i "Spoonful", ali i modernog bluesa kao "Born Under a Bad Sign", ali i neobičnih skladbi poput "Strange Brew", "Tales of Brave Ulysses" i "Toad". Njihove najveće uspješnice bile su skladbe "I Feel Free" (Britanija, #11), "Sunshine of Your Love" (S.A.D., #5), "White Room" (S.A.D., #6), "Crossroads" (S.A.D., #28) i "Badge".
Sastav Cream je zajedno s grupom The Jimi Hendrix Experience izvršio velik i presudan utjecaj na rock glazbu, napose na direktne sljedbenike Led Zeppelin, Deep Purple i The Jeff Beck Group u 60-im godinama 20. stoljeća.





Diskografija
  • 1966. – Fresh Cream
  • 1967. – Disraeli Gears
  • 1968. – Wheels of Fire
  • 1969. - Goodbye
  • 1970. – Live Cream
  • 1972. – Live Cream, volume II
Izvor: Muzika.hr




 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
03.12.2009
Poruka
5.036
22503-cream.jpg


creamdisraelism.jpg




Erik, može li mala pomoć prijatelja?;)
 
Poslednja izmena od urednika:
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Umro Džek Brus, basista grupe Krim
Beta
dzek-brus-ap.jpg
LONDON, 25. oktobra 2014. (Beta) - Džek Brus (Jack Bruce), svojevremeno basista rok supergrupe Krim (Cream) u kojoj je svirao Erik Klepton (Eric Clapton), umro je u 71. godini, saopštila je u subotu njegova porodica, a prenose svetski mediji.

"Svet muzike biće siromašniji bez njega, ali on živi i dalje kroz svoju muziku i u našim srcima", navodi se u saopštenju koje prenosi Asošiejted pres.

Brusova publicistkinja Kler Singers (Claire) rekla je da je Brus preminuo u svom domu u Safolku u Engleskoj.

Supergrupu Krim, koja je postojala od 1966. do 1968. godine, činili su Brus, Klepton i bubnjar Džindžer Bejker (Ginger Baker), i ona važi za jednu od najvažnijih u istoriji rokenrola, piše Bi-Bi-Si (BBC).

Krim su za samo dve godine postojanja prodali 35 miliona primeraka svojih albuma. Njihov album "Wheels Of Fire" (1968) prvi je dupli album koji je dostigao platinasti tiraž u Velikoj Britaniji.

Grupa je za vreme svog postojanja snimila četiri albuma, a Brus je napisao i otpevao većinu pesama iz Krimovog repertoara uključujući "Sunshine Of Your Love" i "I Feel Free".

Brus je izgradio reputaciju bluz i rok muzičara svirajući sa grupama Džon Mejels bluz brejkers (John Mayall`s Blues Breakers) i Menfrid Man (Manfred Mann) pre no što se pridružio Kleptonu i Bejkeru.

Krim se raspao na vrhuncu popularnosti, a Brus, za razliku od Kleptona, nikada nije više imao tako komercijalan projekat kao što je bio ovaj bend. Svejedno, ostala mu je reputacija jednog od najboljih basista rokenrola.

Krim su se obnavljali dva puta, radi serije koncerata, poslednji put 2005. godine.
 
Natrag
Top