Šta je novo?

Čopor pasa izujedao devojčicu

  • Začetnik teme Black Predator
  • Datum pokretanja
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[h=1]Čopor pasa izujedao devojčicu[/h]
Valjevo -- Čopor pasa lutalica napao je u Valjevu sedmogodišnju devojčicu, koja je sa višestrukim povredama smeštena u Regionalnu opštu bolnicu.

Kako je agenciji Beta rečeno, devojčica je u šoku, ali je njeno zdravstveno stanje stabilno. Ona je napadnuta pre dva dana u blizini OŠ "Desanka Maksimović" u prigradskom Novom naselju po povratku iz škole.
Spasla ju je rođaka, koja se tu zatekla, kao i to što je bila dobro obučena po hladnom vremenu, što je ublažilo posledice ujeda pasa.

Devojčica se oporavlja na Odeljenju dečje hirurgije, a u njeno lečenje uključeni su i infektolozi valjevske bolnice.

Načelnica tog odeljenja Snežana Arsenijević rekla je za agenciju Beta da nema bojazni da su psi koji su napali devojčicu bili zaraženi besnilom, jer se obolele životinje "po pravilu ne kreću u čoporu".

Radnici Zoohigijene Gradske čistoće "Vidrak" uspeli su da uhvate jednog psa za kog se pretpostavlja da je napao devojčicu.

Valjevo godinama ima problema s psima lutalicama uprkos činjenici da je 2006. godine u selu Zlatarić izgrađen azil za pse, u koji je smešteno preko 300 životinja.

Svake godine izdvajaju se nemala sredstva iz gradskog budžeta za obeštećenje napadnutih građana, a taj problem ublažen je formiranjem komisije koja s tim građanima dogovara uslove vansudskog poravnanja.

Psi se posle određenog perioda u azilu čipuju, sterilišu i vraćaju na ulice kao "čuvari prostora" s obzirom na to da bi se na njihovom mestu pojavili novi iz okoline grada.Izvor:
B92.net
 
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Valjevo pomaže izujedanoj devojčici

Valjevo -- Sedmogodišnja devojčica iz Valjeva, koju je pre pet dana izujedao čopor pasa lutalica, dobiće 50.000 dinara pomoći, potvrđeno je medijima.

Tu pomoć iz stalne budžetske rezerve najavili su funkcioneri gradske uprave koju su devojčicu posetili u valjevskoj bolnici gde se uspešno oporavlja.

Nju su psi napali u blizini OŠ "Desanka Maksimović", u prigradskom Novom naselju, pri povratku s nastave.

Načelnik Komunalne inspekcije Đorđe Milanović najavio je pojačan inspekcijski nadzor, posebno u okolini škola i obdaništa, da bi se predupredili napadi pasa.

Njegova procena je da je na gradskim ulicama u Valjevu oko 500 pasa lutalica, od kojih je 200 bilo u azilu, gde su "čipovani" i sterilisani, a potom vraćeni na ulice kao "čuvari prostora".

Milanović je najavio oštriju kontrolu vlasnika pasa i pokretanje prekršajnih postupaka protiv onih koji pse nisu prijavili i "čipovali" ili se neodgovorno ponašaju i svoje kućne ljubimce drže van kontrole.

U Službi zoohigijene Gradske čistoće "Vidrak" koja brine o psima lutalicama, smatraju da ne postoji način za rešavanje tog problema jer novca za proširenje azila za pse u selu Zlatarić nema.

Kapacitet azila u selu Zlatarić od 180 mesta, otvoren 2006, pretrpan je, a zbrinjavanje lutalica u nekom od azila u okolnim mestima, poput Uba, košta od 3.000 do 4.000 dinara, za šta takođe nema novca.

Oko četiri miliona dinara godišnje iz gradskog budžeta za rad Službe zoohigijene nije dovoljna suma za sve te poslove.

"Vidrak" i Grad Valjevo plaćaju nadoknade za ujede pasa lutalica. Taj iznos ove godine je 4,6 miliona dinara, 2011. je isplaćeno 6,5 miliona dinara, a 2010. 5,2 miliona dinara.

Gradska uprava formirala je posebnu komisiju koja se građanima koje su psi ujeli, dogovara o vansudskom poravnanju da bi troškovi bili manji.Izvor:
B92.net
 
Top