Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.292
Concha Buika

2lqMVaF.jpg


Marija Konsepsion Balboa Buika (šp. Maria Concepción Balboa Buika; rođena 11. maja 1972), poznatija pod svojim scenskim imenom Konča Buika (šp. Concha Buika), španska je kantautorka afričkog porekla.

Biografija

Roditelji Konče Buike izbegli su iz Ekvatorijalne Gvineje. Bivša španska kolonija u Africi bila je pod vlašću diktatora Fransiska Masijasa Ngeme, koji je osuđen za genocid. Nakon toga, doselili su se u Palma de Majorku na Balearskim ostrvima, gde je 11. maja 1972. godine rođena Konča, što je deminutiv od imena Marija Konsepsion. Odrasla je u Majorci među španskim Romima, kao jedina osoba afričkog porekla u svom komšiluku.

Njen otac, Huan Balboa Boneke, bio je matematičar i pesnik, koji je bez objašnjenja otišao kada je Konča imala 9 godina. Za svog oca kaže da je bio disident, socijalista, te da je bio pisac koji veruje u moć reči. Izjavila je, takođe, da se borio protiv diktature, ali je želeo da nametne svoje ideje silom; što je, na neki način, takođe diktatura.


Karijera

Konča se preselila u London bez cilja, bez novca, a čak nije ni govorila engleski; u vreme kada nije znala gde da se stacionira, ali je znala da je moguće da preživi bilo gde. Čistila je kancelarije i kafiće, pevala po svadbama, te bila hostesa servisa za telefonski seks. Nakon što se iz Londona vratila u Majorku, koja je bila prepuna nemačkih turista, počela je da nastupa sa lokalnim grupama i prilagođavala afričke pesme iz svog detinjstva zvucima flamenka. Nakon što su je turisti zapazili, dobila je ponudu da peva na engleskom u Las Vegasu, zahvaljujući fizičkim i vokalnim sličnostima sa Tinom Tarner.

Godine 2000, zajedno sa pijanistom Jakobom Suredom, izdala je album Mestizüo. Njen prvi samostalni album, Buika, objavljen je 2005. godine i skreće pažnju na njen izuzetan glas. Drugi album, Mi Niña Lola izdat je 2006. godine i sadržavao je tradicionalne španske kopla pesme i flamenko ritmove. Godine 2009, sarađuje sa pop zvezdom Neli Furtado na pesmi Fuerte, koje je snimljena na španskom albumu Furtadove.

Diskografija

2000 Mestizüo
2005 Buika Pepita Records
2006 Mi Niña Lola
2008 Niña de Fuego Warner Music Group
2009 El Ultimo Trago Warner Music Group
2011 En Mi Piel Warner Classics

Izvor: Vikipedija


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.292
KONČA BUIKA, EMOCIJA BUJICA: Španska pevačica po drugi put oduševila u Sava centru!

Sjajna umetnica je priredila nezaboravan doživljaj, tri i po godine posle prvog nastupa na istom mestu.

Obostrana ljubav između Konče Buike i Beograda, začeta u martu 2013. kad je španska pevačica po prvi put nastupila u Sava centru, dobila je pečat i potvrdu više od tri i po godine kasnije, na istom mestu, pred skoro punom dvoranom.

Pevačica fascinantnog, raskošnog glasa došla je, ovoga puta, da uz dobro poznat materijal, u okviru svetske turneje, predstavi i aktuelni, prošlogodišnji album "Vivir Sin Miedo" gde je, po prvi put, uz španski, zapevala i na engleskom jeziku, čak ih i mešajući u pesmama. Naslovnu numeru je otpevala vrlo brzo pošto se, uz gromoglasne ovacije, pojavila na bini.

33fbvps.jpg


Pokazala je multitalentovana umetnica, između pesama, i da je veoma duhovita, a prisutne je posebno dirnula pričom o dolasku u Srbiju:

"Stigla sam ovde iz Afrike, iz Johanezburga. Pitala me je prijateljica gde idem, rekla sam joj 'U Beograd". Odgovorila mi je da je tamo jako hladno, ali - Beograd ima veliko srce i ogromnu, od Boga energiju".

9v8f2v.jpg


Buika je primetila, uoči koncerta, da je njena muzika bliska ovdašnjoj populaciji, i tačno se to osetilo tokom koncerta. Emocija koju ona poseduje može se poistovetiti sa sentimenom mnogih, žanrovski raznorodnih pevača sa naših prostora. Aplauzi su se, posle svake pesme, pojačavali, a publika bez kočnica pokazivala kako se oseća.

1yk2ma.jpg


„Šou je, zvanično, završen, ali meni je zabavno, a kad mi je zabavno, ja ne idem nigde“, rekla je u jednom trenutku. Kad je, uskoro, došlo vreme za kraj zvaničnog dela, poručila je: „Neću da vam kažem 'Zbogom', već 'Vidimo se uskoro“.

Za očekivani bis je ostavljena pesma o novcu "Mucho Dinero". Posle ovakve iskrene razmene emocija, sasvim je jasno da neće mnogo vode proteći Savom i Dunavom do novog susreta Beograđana i njihove miljenice, Konče Buike.

qs1lpv.jpg


(Srbija Danas/M. Ćunković/Foto: Teodora Ćirić)
 
Top