Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.534
Compay Segundo

Kompaj.jpg


(Siboney, Cuba 18.11.1907 – Havana, 13.07.2003)


Kompaj Segundo je rođen 1907. u blizini mesta Santijago de Kuba. Renomirani kubanski muzičar, čiji muzički stil nosi ime "son", 1948. je osnovao duet "Los Kompadres", u kome je pevao drugi glas - "segunda". Kompaj je napustio duet krajem 50-ih godina i počeo da nastupa pod sopstvenim imenom. Sin železničara, radio je različite poslove: pravio je cigare, bio je stolar, frizer, glumac. Stvorio je novi instrument "armoniko" - gitaru sa sedam žica.

U vreme kada u Havani dolazi do procvata muzičkog stila "son", Segundo 1934. u tom gradu upoznaje "oca" moderne salse Benija Morea, nakon čega odlazi u Meksiko gde snima prvu ploču. Sa svojim prepoznatljivim belim šeširom, jedinstvenim gitarskim stilom i hrapavim glasom, Kompaj Segundo je poslednji predstavnik "sona".

Napisao je više od 100 pesama, od kojih je "Ćan Ćan" postala klasik. U Evropi je prvi put nastupio 1994, na koncertu u Sevilji. Kompaj Segundo je bez oklevanja navodio tajne svog dobrog držanja: cigare, cveće, rum i žene. Povodom 95. rođendana izrazio je nadu da će živeti 115 godina.

Muzičar je važio za majstora tradicionalne kubanske muzike. U svetu je postao poznat zahvaljujući ulozi u filmu Vima Vendersa "Buena Vista Social Club" iz 1999. Taj film se u bioskopima pojavio dve godine, nakon što je izdat istoimeni album koji je Kompaj Segundo snimio s američkim gitaristom Rajom Kuderom i nekoliko istaknutih kubanskih muzičara, kao što su Ibraim Ferer, Ruben Gonsales i Elijades Očoa. Poslednji Segundov album, "Duets", objavljen je januara 2002.

Izvor: Glas javnosti


 
Poslednja izmena od urednika:
Top