Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.585
Coldplay

coldplay.jpg

Coldplay je pop rock bend iz Londona. Okupili su se 1998 kada su napravili svoj prvi album safety EP koji je bio tiskan u samo 500 primjeraka. Osnovali su ga Chris Martin (pjevač, klavirist, gitarist) i Jonny Buckland (gitarist). Ubrzo im se pridružio Guy Berryman (bas gitara) koji je slušao predavanja sa spomenutom dvojicom. A na kraju im se pridružio Will Champion koji svira bubnjeve. On je u mladosti svirao klavir i gitaru ali je brzo naučio bubnjeve.

Coldplay je 2000.g. izdao svoj prvi veliki album „Parachutes“ koji je ubrzo postao hit u cijelom svijetu i postao najpordavaniji album u Velikoj Britaniji 2000 godine. Sa njega su skinuti hitovi „Shiver“, „Yellow“, „Trouble“ i „Don't panic“. Tekstovi su većinom ljubavni, ali postoje i atraktivne teme poput globalnog zatopljenja („Don't panic“).


„A rush of blood to the head“ po mnogima je najveće Colpdlayevo djelo koje je zaradilo grammy za najbolji album 2003. Sa tog albuma su skinuti: „The scientist“, „Clocks“, „In my place“ i „God Put A Smile Upon Your Face“. „Clocks“ i „The scientist“ su po mnogima najveći hitovi koje je Coldplay ikad napravio.

Album „X&Y“ koji je bio najprodavaniji te 2006. godine u svim većim državama svijeta izazvao je senzaciju hitovima „Fix You“, „Speed of Sound“, „Talk“ i „The hardest part“. Coldplay je dobio dvije Brit award nagrade te godine i to one najvažnije: za najbolji singl („Speed of Sound“) i za najbolji album.
Novi album coldplaya „Viva la vida ori Death and all his friends“ izašao je sredinom lipnja 2008.g. Sa tog albuma su skinute sljedeće pjesme: „Violet hill“ (skinut 600000 puta u prvih 24 sata nakon puštanja), „Viva la Vida“, „Life in technicolor“ i „Lost“ te b strana Violet hilla- „A spell a rebel yell“.

Izvor: Hdu-toplista.com


 
Poslednja izmena od urednika:
Top