Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Claude Debussy

Claude_Debussy_ca_1908__foto_av_Felix_Nadar.jpg

Klod Ašil Debisi 22. avgust 1862– Pariz, 25. mart 1918
Francuski kompozitor.
Zajedno sa Morisom Ravelom, smatra se jednom od najistaknutijih ličnosti u oblasti impresionističke muzike, mada on sam nije voleo da se ovaj termin upotrebljava za njegove kompozicije. Debisi je bio ne samo jedan od najvažnijih francuskih kompozitora već je bio i središnja figura cele evropske muzike na prelazu iz devetnaestog u dvadeseti vek.

Debisijeva muzika praktično definiše prelazak iz kasno-romantičarske muzike ka modernističkoj muzici dvadesetog veka. U francuskim književnim krugovima, stil ovog perioda bio je poznat kao simbolizam, pokret koji je neposredno inspirisao Debisija kako kao kompozitora, tako i kao aktivnog učesnika u kulturnom životu.

Rođen je u Sain-Germain-en-Layeu 1862. kao najstariji od petoro dece. Njegov otac Manuel-Achille Debussy posedovao je keramički dućan, a njegova majka je bila krojačica. Debussy je počeo svirati klavir u dobi od četiri godine s postarijim talijanskim učiteljem Ceruttijem.
Godine 1871. je mladi Debussy dobio pažnju Marie Mauté de Fleurville, koja je tvrdila da je Chopinova učenica i Debussy joj je uvek verovao, iako se nikada nije tačno utvrdilo je li to istina. Njegov je talent uskoro postao očit 1872. kada je upisao Pariški Konzervatorij u dobi od jedanaest godina. Na konzervatoriju je proveo svojih sledećih dvanaest godina života. Za to vreme je studirao kompoziciju s Ernestom Guiraudom, istoriju muzike/teoriju s Louisom-Albertom Bourgault-Ducoudrayem, harmoniju s Émileom Durandom, klavir s Antoineom-François Marmontelom, orgulje s Césarom Franckom i solfeggio s Albertom Lavignacom, kao i s mnogim drugim važnim osobama tog razdoblja.

Već u početku Debussyjev talent je bio i više nego očit. Debussy je često eksperimentisao i izazivao stroga učenja Akademije. Više je voleo disonance i intervale koji nisu bili popularni u to vreme. Poput Gorgesa Bizeta, Debussy je bio brilijantni pijanist i mogao je imati profesionalnu karijeru da je tako hteo. Dela koja je najčešće izvodio bila su Beethovenove, Schumannove i Weberove sonate i Chopinova Balada broj 2, stavak iz Klavirskog koncerta broj 1 i Chopinov Allegro de Concert, relativno nepoznato delo koje zahteva još viši stupanj virtuoznosti nego ijedan drugi koncert.

Od 1880. do 1882. živeo je u Rusiji kao učitelj muzike deci Nadežde von Meck koja je bila mecena Čajkovskog. Uprkos Meckovoj bliskosti s Čajkovskim, Čajkovski je imao mali ili nikakav uticaj na Debussyja. 1880. Nadežda von Meck je poslala Debussyjev Danse bohémienne Čajkovskome na čitanje. Mesec dana kasnije on joj je u pismu odgovorio «To je veoma lepo delo, ali je daleko prekratko. Niti jedna ideja nije izražena u potpunosti, forma je užasno zgrčena i takodje nedostaje jedinstva.» Debussy nikada nije objavio to delo; rukopis je ostao u porodici von Meck i kasnije je bilo prodano B. Shottovom sinu u Mainzu gde je objavljeno 1932. Više uticaja na Debussyja je imalo njegovo blisko prijateljstvo s madame Casnier, pevačicom koju je upoznao početkom svoga rada kao korepetitor kako bi zaradio nešto novaca. Ona je dala Debussyju emocionalnu i profesionalnu podršku i uticala je na njegove prve pesme, inspirisane radom simboliste Paula Verlaina.

Debussy je vodio nemiran privatni život. S 18 godina započeo je osmogodišnju aferu s madame Blanche Vasnier, ženom uglednog pariškog advokata. Vezu je prekinuo Debussyjev odlazak u Rim. Nakon povratka u Pariz, živeo je u divljem braku s Gabrielle Dupont devet godina, a zatim se 1899. oženio sa njenom prijateljicom Rosalie (Lily) Texier. Iako je Texier bila nežna, praktična žena koju su voleli Debussyjevi prijatelji i saradnici, njega je nervirala nena ograničenost i nedostatak osećaja za muziku.

Zbog toga je napustio Texier 1904. i pošao za Emmom Bardac, ženom pariškog bankara i majkom jednog od njegovih studenata. Nasuprot Taxier, Bardac je bila prefinjena, briljantan sagovornik i bila je amaterska pevačica. Izbezumljena Texier, kao i Dupont pre nje, pokušala je počiniti samoubistvo pištoljem. Skandal je naterao Debussyja i Bardac (koja je već nosila njegovo dete) da pobegnu u Eastbourne u Engleskoj, gde je dovršio svoju simfonijsku suitu La Mer (More). Par se venčao 1908. godine.

Njihova kćer se zvala Claude-Emma, poznata i kao Chou-Chou, kojoj su posvećene Suite iz dečjeg kutka. Claude-Emma je nadživela svog oca jedva godinu, kad je i umrla zbog epidemije difterije 1919.

Umro je u Parizu, 1918. od raka debelog creva. U vreme Prvog svetskog rata situacija u Francuskoj je bila očajna i okolnosti nisu dopuštale da se održi počasni javni pogreb ili ceremonija . Pogrebna je povorka prošla kroz puste ulice, uništene nemačkim napadima. Sahranjen je na malom groblju Cimetière de Passy, izolovanom iza Trocadéra.

Francuska kultura od onda slavi Debussyja kao jednog od najistaknutijih predstavnika Francuske.


Izvor: Zezalica.serbianforum



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Važnija dela

Opera: Pelleas et Melisande;
Baleti: Jeux, Khamma;
Orkestarska: Prelude a l'apres-midi d'un Faune, 3 Nocturnes: Nuages, Fetes, Sirenes; La Mer; Images: Gigues, Iberia, Rondes de printemps; Fantazija za klavir i orkestar; Danses: Danse sacree, Danse Profane;
Kamerna: Gudački kvartet u g-mollu; Sonate za violinu i klavir i violončelo i klavir;
Klavirska: Deux arabesques, Suite bergamasque; Estampes; Pour se piano; Images (dve serije);
Vokalna: kantate: L'enfant prodique; La Demoiselle elue; solo pesme: oko pedeset pesama, samostalnih ili u ciklusima na teme Verlena, Malarmea, Banvija, Kuisa, Buržea i dr;
Spisi, kritike i članci.

Izvor: Enciklopedijski leksikon Mozaik znanja - Muzika



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Peleas i Melizanda

Peleas i Melizanda

280x280-PELLEAS_Finley_and_Kozena_5107a-1024x679.jpg




Peleas i Melizanda
je opera u pet činova Kloda Debisija, na tekst Meterlinka (Pariz, 1902). Delo stvaraoca muzičkog impresionizma, Peleas i Melizanda jedinstvena je muzička drama prozračnih, impresionističkih štimunga i nedorečenih misli, uvek sa nekom neispunjenom slutnjom, što lebdi u vazduhu.
Mesto radnje je zamak Alemond u severnoj Francuskoj, u legendarnom srednjem veku. Peleas je unuk starog i mudrog kralja Arkela. Njegov stariji polubrat Golo nađe u šumi Melizandu, za koju ne zna odakle je i oženi se njom. Peleas i Melizanda se tajno zavole, ali ljubomorni Golo ih uhodi; iznenadivši ih noću kraj starog bunara, ubija mačem Peleasa. Melizanda umire, pošto je rodila ćerku, ne odgovorivši na Golove sumnje o njenom odnosu sa Peleasom.

Izvor: Enciklopedijski leksikon Mozaik znanja - Muzika



 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Muzički primeri



 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top