Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Clark Terry

clarkterry.jpg

Clark Terry je rođen 14. decembra 1920. godine. Smatra se pionirom flighorne u džezu, a tokom karijere koja traje duže od 60 godina svirao je sa velikanima žanra kao što su Duke Ellington, Count Basie, Quincy Jones, Ella Fitzgerald, Oscar Peterson, Dizzy Gillespie, Dinah Washington, Ben Webster, Charlie Barnet, Doc Severinsen, Ray Charles, Billy Strayhorn, Dexter Gordon, Thelonious Monk, Billie Holiday, Sarah Vaughan, Coleman Hawkins, Zoot Sims, Milt Jackson, Bob Brookmeyer, Jon Faddis, i Dianne Reeves.

Svirao je za sedam američkih predsednika, bio je džez ambasador na gostovanjima State Departmenta na Bliskom istoku i u Africi. Dobio je dve Grammy nagrade, još tri puta je bio nominovan. Vlasnik je 13 počasnih doktorata, gradskih ključeva, nagrada za životno delo i Hall of Fame nagrada. Komponovao je preko 200 džez pesama, svirao je na preko 300 albuma kao bendlider ili prateći muzičar, a napisao je i tri knjige.

Izvor: Jazzin.rs




 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Preminuo džez trubač Klark Teri

Američki džez trubač Klark Teri, koji je imao plodnu karijeru dugu 70 godina, preminuo je u 95. godini, saopštili su danas izvori bliski njegovoj porodici.

RpNsjXG.jpg

Klark Teri

"Teri nas je mirno napustio, okružen porodicom, svojim učenicima i prijateljima", izjavila je trubačeva supruga Gven Teri.

Teri, koji je bolovao od dijabetesa, od početka februara bio je u bolnici.

Muzičar, rodjen 1920. godine u Sent Luisu, počeo je da svira trubu u mladosti. Svirao je u orkestru američke ratne mornarice za vreme Drugog svetskog rata.

Teri je bio odličan i kao solista i kao prateći instrumentalista. Bio je član dva prestižna džez benda, Kaunta Bejzija i orkestra Djuka Elingtona.

STQHV6A.jpg


Svirao je s poznatnim džez umetnicima, kao što su Bili Holidej, Ela Ficdžerald, Soni Rolins, Rej Čarls i Kvinsi Džouns. Početkom 60-ih godina saradjivao je s Luisom Armstrongom.

Tokom karijere osvojio je više od 250 priznanja i nagrada.

Kasnije je taj duhoviti muzičar, koji je uvek svirao sa osmehom na licu, podučavao mlade džez muzičare u školama i univerzitetima.


Izvor: Beta
 
Natrag
Top