ČISTA i NEČISTA HRANA (3.Mojs.11) - Da li i dalje važi za Hrišćane?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107

Stetnost kafe i braon napitaka

Često sedeći u društvu pijemo kafu. Kafa je ne zaobilazni deo druženja koji više i podseća na ritual i često je konzumiramo samo radi reda a ne zato što nam se ona zaista i pije. Ona nas razbuđuje, oraspoložuje izaziva euforiju itd. i postala je svojevrstan sociološki faktor gde se podrazumeva da čovek kada vam dodje u posetu obavezno mora biti i poslužen kafom! Ali šta je u stvari kafa? Koliko mi zaista znamo o njoj i da li smo se ikada zapitali šta ona čini našem telu?

Evo kratkog istorijata o omiljenom piću u Srba.

Zrno kafe je u stvari semenka ploda koji liči na malu trešnju i raste na visokim žbunastim biljkama sa sjajnim lišćem. Zrno može da bude celo ili sastavljeno iz dve polovine koje su pljosnatim stranama okrenute jedna drugoj.
U prirodi postoji oko 25 divljih vrsta kafe, ali samo dve daju plod koji ima onaj naročit ukus.

U XV veku se u spisima nailazi na prvi pisani podatak o kafi, koji govori o značajnom uzgoju kafe na jugu Arabije. Postoji samo predanje o muftiji iz Adena, koji je krenuo u Etiopiju preko crvenog mora oko 1454. godine i video sunarodnike kako ispijaju kafu. Po povratku kući doneo je kafu i ona je postala omiljeno piće derviša, što je vlastelu navelo da razviju uvoz kafe sa juga Arabije. Dve stotine godina svet se snabdevao kafom iz Jemena, u južnoj Arabiji, u XVII veku Holanđani su počeli da je gaje na ostrvu Java, a englezi na ostrvu Jamajka, odakle su je preneli u Srednju i Južnu Ameriku. U Evropu su je doneli venecijanski trgovci i ona je ubrzo postala omiljeni napitak Evropljana. Pošto je dolazila iz istočnih zemalja, iz "zemalje nevernika" crkva je proglašava za piće demona, što je i ostala sve dok papa Klement Osmi nije zatražio da mu se donese kafa kako bi lično isprobao đavolji napitak. Ukus mu se dopao toliko da je naredio da od tog momenta kafa mora da postane napitak hrišćanske vere. Kod nas je kafa stigla, kaže se u spisima, 1522. godine sa Sulejmanom Veličanstvenim, osvajačem Beograda. Tada je u Beogradu otvorena prva kafedžinica u Evropi. Već u XVI veku kafedžinice su bile obavezan detalj kulturnog miljea na celoj teritoriji Balkana pod turskom upravom. Svaka kafedžinica sastojala se od uslovno dva dela - u jednom se pripremala i pila kafa, a u drugom je bila berbernica. Kasnije su berbernice istisnute i nastao je srpski kafe. U tom novom kafeu se uz kafu sluzila rakija a uz rakiju i meze. Vešte gazde su svojim gostima vremenom omogućile i prenoćište. A kada je posetiocima pružena prilika da u kafeu slušaju i muziku, put do prave kafane je bio okončan.
Po ceni jedne šoljice kafe u njemu možete ostati satima, razgovarati, pisati, zuriti, prelistavati mnogobrojne novine i časopise.
Sve do početka XX veka kafa se kod nas pila u malim količinama i predstavljala svojevrstan statusni simbol, ali je najbrže od svih klasnih privilegija srušen i prevladan, te se danas kafa pije u svim domovima.


Za nas je najinteresantniji zadji pasus gde se kaže da se kafa do nedavno pila u malim količinama a danas se pije u velikim količinama. Kako kafa utiče negativno na naš organizam?

Š T E T N O S T K A F E

Detaljno je opisana štetnost kafe, ali se slični štetni efekti po zdravlje ljudi ostvaruju i korišćenjem „pravog čaja“, čokolade,kakao napitaka i „cola“-napitaka.

1. Opšte stanje organizma i spavanje.
Kafa izaziva umor, pospanost, nervozu, depresivnost, poremećaje sna, nesanicu....

2. Bolovi i drhtanje
Kafa je uzročnik glavobolje, bolova u leđima, podrhtavanja ruku i nogu...

3. Povećanje rizika
Kafa povećava rizik nastanka dijabetesa, infarkta, tromboze, više kancerogenih bolesti...

4. Nervni sistem
Kafa je uzročnik: vrtoglavice, razdražljivosti, lupanja srca,lošeg pamćenja, depresivnosti, poremećaja ravnoteže...

5. Srce i krvotok
Kafa ispoljava dva negativna efekta na rad srca: smanjuje ishranjivanje srčanih mišića, a istovremeno ubrzava rad srca i
povećava njegovo opterećenje (povisuje krvni pritisak).
Rizik od akutnog infarkta srca je srazmeran količini popijene kafe.
Kafa povećava nivo slobodnih masnih kiselina u krvi.

6. Ženske bolesti i porođaj
Kafa nepovoljno deluje na PMS.
Kofein je mutagen tj. oštećuje hromozome, što je čest uzrok urođenih mana kod novorođenčadi.

7. Ciste – tumori –rak
Kofein je kancerogen. Jedan je od glavnih uzročnika raka bešike i jajnika.
Upotreba kafe povećava verovatnoću pojave cista i fibroznih tumora dojke (fibrocistična bolest). Navodi se primer
lekarke koja je ovu bolest izlečila prestankom pijenja kafe u roku od 2 meseca.

8. Minerali
Kafa povećava izlučivanje kalcijuma, magnezijuma, natrijuma i hlorida, što štetno utiče na kosti, kožu, mištiće i krv.

9. Kosti
Samo 1 šoljica kafe na dan uzrokuje godišnji gubitak koštanog kalcijuma od 1,4%. Ona je sigurno osnovni uzrok
osteoporoze, jer već samo 1 šoljica dnevno za 30 godina smanjuje količinu kalcijuma u kostima za čitavih 42%.

10. Stomak
Kafa remeti funkcionisanje organa za varenje, izaziva različite stomačne tegobe i jedan je od uzročnika čira na želucu.

11. saveti
Ako već duže vreme patite od više nabrojanih bolesti, tegoba i lošeg stanja, a sva dosadašnja medicinska ispitivanja ne
ukazuju na bilo kakav uzrok, savetuju se:
_____________________________
da prekinete konzumiranje kafe
(i drugih „braon“ napitaka) na
duži rok (nekoliko meseci)
_____________________________
Proces odvikavanja traje oko 30 dana i obično je praćen privremenim pogoršanjem opšteg stanja. Tegobe koje se u tom
periodu javljaju su najčešće: glavobolja, vrtoglavica, umor, bol u leđima, poremećaji vida... a za njihovo ublažavanje se preporučuje zamena kafe aromatičnim biljnim čajevima (ali ne „pravi“ čaj!), pijenje dovoljnih količina vode, masaža, tuširanje, „parenje“ nogu, dobro osmišljen program dnevnih aktivnosti (bez dosađivanja).
U slučaju glavobolje uzimati po potrebi više puta u toku dana po 1 supenu kašiku hladne kafe iz frižidera.


12. Medicinski podaci

Štetni sastojci kafe, kakaoa, pravog čaja i kola-napitaka su metilksantini i purini (kofein, teobromin, teofilin),

Štetnost: izmene u protoplazmi ćelije, oštećenja hromozoma...

Kofein je jedna od retkuh hemikalija, koja prolazi kroz krvno-moždanu barijeru,

Kofein se u organizmu čoveka pretvara u mokraćnu kiselinu,

Samo 1 šoljica kafe povećava 12 puta apsorpciju cikličnog AMP (adenozin-monofosfat),

Kofein naglo stimuliše energetski sistem, ali zatim produkti njegovog razlaganja čine obratno,

Smrtonosna doza kofeina je 10 grama (oko 70 šoljica kafe),

Kofein privremeno (trenutno) povećava koncentraciju, ali dugoročno smanjuje ukupnu (trajnu) sposobnost koncentracije.

13. Čokolada (kakao)
Pored sličnih, ali blažih delovanja kao kafa, čokolada i razni kakao-napici zbog naglašenog sadržaja teobromina uzrokuju:

* crvenilo i svrab kože i posebno svrab čmara,

* nenormalan rast nekih žlezda,

* ometa apsorpciju kalcijuma,

* kod školske dece izaziva nemirno ponašanje, smanjuje moć pažnje.

14. Šta je „pravi čaj“?

Pravi čaj se dobija fermentacijom i prženjem listova biljke (žbuna), koja se zove „Čaj“ (latinsko ime: THEA SINENSIS), a
u trgovini se prodaje pod nazivom: indijski, ruski, kineski, crni, zeleni, oranž...

Sadrži u sebi „tein“ koji je hemijski isto što i kofein u kafi.

Nijedan naš domaći biljni lekoviti ili aromatični čaj ne sadrži tein tj. kofein, pa nema ni odgovoarajućih štetnih efekata.

Dakle zapitajte se da li ćete svaki put popiti kafu kada vam ona bude ponuđena ili čete se okrenuti nekom drugom napitku uz koji se isto tako možete lepo sipričati.
 
Član
Učlanjen(a)
01.02.2011
Poruka
702

Stetnost kafe i braon napitaka

Često sedeći u društvu pijemo kafu. Kafa je ne zaobilazni deo druženja koji više i podseća na ritual i često je konzumiramo samo radi reda a ne zato što nam se ona zaista i pije. Ona nas razbuđuje, oraspoložuje izaziva euforiju itd. i postala je svojevrstan sociološki faktor gde se podrazumeva da čovek kada vam dodje u posetu obavezno mora biti i poslužen kafom! Ali šta je u stvari kafa? Koliko mi zaista znamo o njoj i da li smo se ikada zapitali šta ona čini našem telu?

Evo kratkog istorijata o omiljenom piću u Srba.

Zrno kafe je u stvari semenka ploda koji liči na malu trešnju i raste na visokim žbunastim biljkama sa sjajnim lišćem. Zrno može da bude celo ili sastavljeno iz dve polovine koje su pljosnatim stranama okrenute jedna drugoj.
U prirodi postoji oko 25 divljih vrsta kafe, ali samo dve daju plod koji ima onaj naročit ukus.

U XV veku se u spisima nailazi na prvi pisani podatak o kafi, koji govori o značajnom uzgoju kafe na jugu Arabije. Postoji samo predanje o muftiji iz Adena, koji je krenuo u Etiopiju preko crvenog mora oko 1454. godine i video sunarodnike kako ispijaju kafu. Po povratku kući doneo je kafu i ona je postala omiljeno piće derviša, što je vlastelu navelo da razviju uvoz kafe sa juga Arabije. Dve stotine godina svet se snabdevao kafom iz Jemena, u južnoj Arabiji, u XVII veku Holanđani su počeli da je gaje na ostrvu Java, a englezi na ostrvu Jamajka, odakle su je preneli u Srednju i Južnu Ameriku. U Evropu su je doneli venecijanski trgovci i ona je ubrzo postala omiljeni napitak Evropljana. Pošto je dolazila iz istočnih zemalja, iz "zemalje nevernika" crkva je proglašava za piće demona, što je i ostala sve dok papa Klement Osmi nije zatražio da mu se donese kafa kako bi lično isprobao đavolji napitak. Ukus mu se dopao toliko da je naredio da od tog momenta kafa mora da postane napitak hrišćanske vere. Kod nas je kafa stigla, kaže se u spisima, 1522. godine sa Sulejmanom Veličanstvenim, osvajačem Beograda. Tada je u Beogradu otvorena prva kafedžinica u Evropi. Već u XVI veku kafedžinice su bile obavezan detalj kulturnog miljea na celoj teritoriji Balkana pod turskom upravom. Svaka kafedžinica sastojala se od uslovno dva dela - u jednom se pripremala i pila kafa, a u drugom je bila berbernica. Kasnije su berbernice istisnute i nastao je srpski kafe. U tom novom kafeu se uz kafu sluzila rakija a uz rakiju i meze. Vešte gazde su svojim gostima vremenom omogućile i prenoćište. A kada je posetiocima pružena prilika da u kafeu slušaju i muziku, put do prave kafane je bio okončan.
Po ceni jedne šoljice kafe u njemu možete ostati satima, razgovarati, pisati, zuriti, prelistavati mnogobrojne novine i časopise.
Sve do početka XX veka kafa se kod nas pila u malim količinama i predstavljala svojevrstan statusni simbol, ali je najbrže od svih klasnih privilegija srušen i prevladan, te se danas kafa pije u svim domovima.


Za nas je najinteresantniji zadji pasus gde se kaže da se kafa do nedavno pila u malim količinama a danas se pije u velikim količinama. Kako kafa utiče negativno na naš organizam?

Š T E T N O S T K A F E

Detaljno je opisana štetnost kafe, ali se slični štetni efekti po zdravlje ljudi ostvaruju i korišćenjem „pravog čaja“, čokolade,kakao napitaka i „cola“-napitaka.

1. Opšte stanje organizma i spavanje.
Kafa izaziva umor, pospanost, nervozu, depresivnost, poremećaje sna, nesanicu....

2. Bolovi i drhtanje
Kafa je uzročnik glavobolje, bolova u leđima, podrhtavanja ruku i nogu...

3. Povećanje rizika
Kafa povećava rizik nastanka dijabetesa, infarkta, tromboze, više kancerogenih bolesti...

4. Nervni sistem
Kafa je uzročnik: vrtoglavice, razdražljivosti, lupanja srca,lošeg pamćenja, depresivnosti, poremećaja ravnoteže...

5. Srce i krvotok
Kafa ispoljava dva negativna efekta na rad srca: smanjuje ishranjivanje srčanih mišića, a istovremeno ubrzava rad srca i
povećava njegovo opterećenje (povisuje krvni pritisak).
Rizik od akutnog infarkta srca je srazmeran količini popijene kafe.
Kafa povećava nivo slobodnih masnih kiselina u krvi.

6. Ženske bolesti i porođaj
Kafa nepovoljno deluje na PMS.
Kofein je mutagen tj. oštećuje hromozome, što je čest uzrok urođenih mana kod novorođenčadi.

7. Ciste – tumori –rak
Kofein je kancerogen. Jedan je od glavnih uzročnika raka bešike i jajnika.
Upotreba kafe povećava verovatnoću pojave cista i fibroznih tumora dojke (fibrocistična bolest). Navodi se primer
lekarke koja je ovu bolest izlečila prestankom pijenja kafe u roku od 2 meseca.

8. Minerali
Kafa povećava izlučivanje kalcijuma, magnezijuma, natrijuma i hlorida, što štetno utiče na kosti, kožu, mištiće i krv.

9. Kosti
Samo 1 šoljica kafe na dan uzrokuje godišnji gubitak koštanog kalcijuma od 1,4%. Ona je sigurno osnovni uzrok
osteoporoze, jer već samo 1 šoljica dnevno za 30 godina smanjuje količinu kalcijuma u kostima za čitavih 42%.

10. Stomak
Kafa remeti funkcionisanje organa za varenje, izaziva različite stomačne tegobe i jedan je od uzročnika čira na želucu.

11. saveti
Ako već duže vreme patite od više nabrojanih bolesti, tegoba i lošeg stanja, a sva dosadašnja medicinska ispitivanja ne
ukazuju na bilo kakav uzrok, savetuju se:
_____________________________
da prekinete konzumiranje kafe
(i drugih „braon“ napitaka) na
duži rok (nekoliko meseci)
_____________________________
Proces odvikavanja traje oko 30 dana i obično je praćen privremenim pogoršanjem opšteg stanja. Tegobe koje se u tom
periodu javljaju su najčešće: glavobolja, vrtoglavica, umor, bol u leđima, poremećaji vida... a za njihovo ublažavanje se preporučuje zamena kafe aromatičnim biljnim čajevima (ali ne „pravi“ čaj!), pijenje dovoljnih količina vode, masaža, tuširanje, „parenje“ nogu, dobro osmišljen program dnevnih aktivnosti (bez dosađivanja).
U slučaju glavobolje uzimati po potrebi više puta u toku dana po 1 supenu kašiku hladne kafe iz frižidera.


12. Medicinski podaci

Štetni sastojci kafe, kakaoa, pravog čaja i kola-napitaka su metilksantini i purini (kofein, teobromin, teofilin),

Štetnost: izmene u protoplazmi ćelije, oštećenja hromozoma...

Kofein je jedna od retkuh hemikalija, koja prolazi kroz krvno-moždanu barijeru,

Kofein se u organizmu čoveka pretvara u mokraćnu kiselinu,

Samo 1 šoljica kafe povećava 12 puta apsorpciju cikličnog AMP (adenozin-monofosfat),

Kofein naglo stimuliše energetski sistem, ali zatim produkti njegovog razlaganja čine obratno,

Smrtonosna doza kofeina je 10 grama (oko 70 šoljica kafe),

Kofein privremeno (trenutno) povećava koncentraciju, ali dugoročno smanjuje ukupnu (trajnu) sposobnost koncentracije.

13. Čokolada (kakao)
Pored sličnih, ali blažih delovanja kao kafa, čokolada i razni kakao-napici zbog naglašenog sadržaja teobromina uzrokuju:

* crvenilo i svrab kože i posebno svrab čmara,

* nenormalan rast nekih žlezda,

* ometa apsorpciju kalcijuma,

* kod školske dece izaziva nemirno ponašanje, smanjuje moć pažnje.

14. Šta je „pravi čaj“?

Pravi čaj se dobija fermentacijom i prženjem listova biljke (žbuna), koja se zove „Čaj“ (latinsko ime: THEA SINENSIS), a
u trgovini se prodaje pod nazivom: indijski, ruski, kineski, crni, zeleni, oranž...

Sadrži u sebi „tein“ koji je hemijski isto što i kofein u kafi.

Nijedan naš domaći biljni lekoviti ili aromatični čaj ne sadrži tein tj. kofein, pa nema ni odgovoarajućih štetnih efekata.

Dakle zapitajte se da li ćete svaki put popiti kafu kada vam ona bude ponuđena ili čete se okrenuti nekom drugom napitku uz koji se isto tako možete lepo sipričati.
Poceo si ko malecki,kad nemas odgovor lupas nam tekstove iz vasih zurnala.
 
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Само тело и све за тело. Лепо каже Балашевић:

"Nevolem,
uzdržane, trezvene, pa džoging,
takve najpre strefi šloging,
al' ni krkanje mi nije blisko."

Све треба опоганити! И хлеб и месо и све што је твом "пророку" дошло кроз "визију". Ни млеко, ни јаја, ни вино, ни било шта не треба јести и пити, само да будемо по вашем програму исправни. На рецепт адвентистички да једемо и трбухом да се спашавамо, да нам мисли вазда о трбуху буду. Све је погано и отровно. Тело као храм Духа се погани јелом, а не рђавим мислима и блудним и развратним делима. Тело се погани млеком и кафом, а не прељубом, пијанством и дрогама.

И воду када бих пио на литре оптеретио бих унутрашње органе. Зато служи разумно и нехалапљиво конзумирање. Јело, а не ждрање меса. Чаша вина, а не буре. Вама и кап вина представља саблазан. Зато само ширу пијете и друге саблажњавате. И Јевреји би вам се чудили шта причате.
 
Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Ja ne razumem posle tvojih postova i jos nekih kako Laodikeja ima oci da ucestvuje u raspravi?mislim kako ga nije stid?

Pozdrav od Gere.
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Prijatelju, to pitanje treba da bude upućeno vama, jer i pored svih dokaza koji ukazuju na povezanost fizičkog i duhovnog zdravlja, i štetnosti određenih proizvoda na zdravlje, čime pati i sam Duh, vi ipak ostajete u neverstvu.

Ako je bolest i smrt nešto što treba veličati, onda u svakom slučaju treba prihvatiti vaš stav.
Drugim rečima - dobro je ne samo prejedati se hranom zasićenom štetnim životinjskim masnoćama koje donose bolesti i od kojih su pomrli milioni i milioni ljudi i još toliko se nalaze po raznim bolnicama lečeći se od šlogova i moždanih udara,, već i piti kafu koja uništava srce, mozak, nervni sistem..itd, kao i alkohol za koji ne treba mnogo govoriti, pušiti marihuanu, koristiti droge, itd..

U suprotnom sve ovde što je rečeno sa moje strane, ima i biblijske i zdravstvene i moralne obaveze.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
26.08.2013
Poruka
39
Naravno, sta nauka dokaze a ide protiv biblije, odmah je sekta i opet je biblija u pravu :D Vi odbacujete geologiju, paleontologiju, fiziku, biologiju, genetiku, astronomiju i i dalje govorite da nauka i biblija idu jedno uz drugo :D Kad bi bog postojao smejao bi vam se.


ajd ti meni kazi za Bibliju.Kako je ona nastala? Jednostavno odgovori bez filozofiranja.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
26.08.2013
Poruka
39
Biblija zabranjuje svinjsko meso, a krscani dalje jedu


 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top