Evo pročitajte ceo događaj da biste uvideli da se tu radi o promeni predrasuda koje su imali Jevreji prema drugim narodima, a ne da se radi o ukidanju zdravstvenih zakona o čistoj i nečistoj hrani.
Act 10:1 A u Ćesariji beše jedan čovek po imenu Kornilije, kapetan od čete koja se zvaše talijanska.
Act 10:2 Pobožan i bogobojazan sa celim domom svojim, koji davaše milostinju mnogim ljudima i moljaše se Bogu bez prestanka;
Act 10:3 On vide na javi u utvari oko devetog sata dnevi anđela Božjeg gde siđe k njemu i reče mu: Kornilije!
Act 10:4 A on pogledavši na nj i uplašivši se reče: Šta je, Gospode? A on mu reče: Molitve tvoje i milostinje tvoje iziđoše na pamet Bogu;
Act 10:5 I sad pošlji u Jopu ljude i dozovi Simona prozvanog Petra:
Act 10:6 On stoji u nekog Simona kožara, kog je kuća kod mora: on će ti kazati reči kojima ćeš se spasti ti i sav dom tvoj.
Act 10:7 I kad otide anđeo koji govori Korniliju, dozvavši dvojicu od svojih slugu i jednog pobožnog vojnika od onih koji mu služahu,
Act 10:8 I kazavši im sve posla ih u Jopu.
Act 10:9 A sutradan kad oni iđahu putem i približiše se ka gradu, iziđe Petar u gornju sobu da se pomoli Bogu u šesti sat.
Act 10:10 I ogladne, i htede da jede; a kad mu oni gotovljahu, dođe izvan sebe,
Act 10:11 I vide nebo otvoreno i sud nekakav gde silazi na njega, kao veliko platno, zavezan na četiri roglja i spušta se na zemlju;
Act 10:12 U kome behu sva četvoronožna na zemlji, i zverinje i bubine i ptice nebeske.
Act 10:13 I postade glas k njemu: Ustani, Petre! Pokolji i pojedi.
Act 10:14 A Petar reče: Nipošto, Gospode! Jer nikad ne jedoh šta pogano ili nečisto.
Act 10:15 I gle, glas opet k njemu drugom: Šta je Bog očistio ti ne pogani.
Act 10:16 I ovo bi triput, i sud se opet uze na nebo.
Act 10:17 A kad se Petar u sebi divljaše šta bi bila utvara koju vide, i gle ljudi poslani od Kornilija, napitavši i našavši dom Simonov stadoše pred vratima,
Act 10:18 I zovnuvši pitahu: Stoji li ovde Simon prozvani Petar?
Act 10:19 A dok Petar razmišljavaše o utvari, reče mu Duh: Evo tri čoveka traže te;
Act 10:20 Nego ustani i siđi i idi s njima ne premišljajući ništa, jer ih ja poslah.
Act 10:21 A Petar sišavši k ljudima poslanim k sebi od Kornilija reče: Evo ja sam koga tražite; što ste došli?
Act 10:22 A oni rekoše: Kornilije kapetan, čovek pravedan i bogobojazan, poznat kod svega naroda jevrejskog, primio je zapovest od anđela svetog da dozove tebe u svoj dom i da čuje reči od tebe.
Act 10:23 Onda ih dozva unutra i ugosti. A sutradan ustavši Petar pođe s njima, i neki od braće koja beše u Jopi pođoše s njim.
Act 10:24 I sutradan uđoše u Ćesariju. A Kornilije čekaše ih sazvavši rodbinu svoju i ljubazne prijatelje.
Act 10:25 A kad Petar htede da uđe, srete ga Kornilije, i padnuvši na noge njegove pokloni se.
Act 10:26 I Petar ga podiže govoreći: Ustani, i ja sam čovek.
Act 10:27 I s njim govoreći uđe, i nađe mnoge koji se behu sabrali.
Act 10:28 I reče im: Vi znate kako je neprilično čoveku Jevrejinu družiti se ili dolaziti k tuđinu; ali Bog meni pokaza da nijednog čoveka ne zovem poganim ili nečistim;
Act 10:29 Zato i bez sumnje dođoh pozvan. Pitam vas dakle zašto poslaste po mene?
Act 10:30 I Kornilije reče: Od četvrtog dana do ovog časa ja postih, i u deveti sat moljah se Bogu u svojoj kući; i gle, čovek stade preda mnom u haljini sjajnoj,
Act 10:31 I reče: Kornilije! Uslišena bi molitva tvoja i milostinje tvoje pomenuše se pred Bogom.
Act 10:32 Pošlji dakle u Jopu i dozovi Simona koji se zove Petar: on stoji u kući Simona kožara kod mora, koji kad dođe kazaće ti.
Act 10:33 Onda ja odmah poslah k tebi; i ti si dobro učinio što si došao. Sad dakle mi svi stojimo pred Bogom da čujemo sve što je tebi od Boga zapoveđeno.
Act 10:34 A Petar otvorivši usta reče: Zaista vidim da Bog ne gleda ko je ko;
Act 10:35 Nego u svakom narodu onaj koji se boji Njega i tvori pravdu, mio je Njemu.
Act 10:36 Reč što posla sinovima Izrailjevim, javljajući mir po Isusu Hristu, koji je Gospod svima.
Act 10:37 Vi znate govor koji je bio po svoj Judeji počevši od Galileje po krštenju koje propoveda Jovan:
Act 10:38 Isusa iz Nazareta kako ga pomaza Bog Duhom Svetim i silom, koji prođe čineći dobro i isceljujući sve koje đavo beše nadvladao; jer Bog beše s njim.
Act 10:39 I mi smo svedoci svemu što učini u zemlji judejskoj i Jerusalimu; kog i ubiše obesivši na drvo.
Act 10:40 Ovog Bog vaskrse treći dan, i dade Mu da se pokaže,
Act 10:41 Ne svemu narodu nego nama svedocima napred izbranima od Boga, koji s Njim jedosmo i pismo po vaskrsenju Njegovom iz mrtvih.
Act 10:42 I zapovedi nam da propovedamo narodu i da svedočimo da je On narečeni od Boga sudija živim i mrtvim.
Act 10:43 Za ovo svedoče svi proroci da će imenom Njegovim primiti oproštenje greha svi koji Ga veruju.
Act 10:44 A dok još Petar govoraše ove reči, siđe Duh Sveti na sve koji slušahu reč.
Act 10:45 I udiviše se verni iz obrezanja koji behu došli s Petrom, videći da se i na neznabošce izli dar Duha Svetog.
Act 10:46 Jer ih slušahu gde govorahu jezike, i veličahu Boga. Tada odgovori Petar:
Act 10:47 Eda može ko vodu zabraniti da se ne krste oni koji primiše Duha Svetog kao i mi?
Act 10:48 I zapovedi im da se krste u ime Isusa Hrista. Tada ga moliše da ostane kod njih nekoliko dana.
Act 11:1 A čuše i apostoli i braća koji behu u Judeji da i neznabošci primiše reč Božju.
Act 11:2 I kad iziđe Petar u Jerusalim, prepirahu se s njim koji behu iz obrezanja,
Act 11:3 Govoreći: Ušao si k ljudima koji nisu obrezani, i jeo si s njima.
Act 11:4 A Petar počevši kazivaše im redom govoreći:
Act 11:5 Ja bejah u gradu Jopi na molitvi, i došavši izvan sebe videh utvaru, gde silazi sud nekakav kao veliko platno na četiri roglja i spušta se s neba, i dođe do preda me.
Act 11:6 Pogledavši u nj opazih i videh četvoronožna zemaljska, i zverinje i bubine i ptice nebeske.
Act 11:7 A čuh glas koji mi govori: Ustani, Petre! Pokolji i pojedi.
Act 11:8 A ja rekoh: Nipošto Gospode! Jer ništa pogano i nečisto nikad ne uđe u usta moja.
Act 11:9 A glas mi odgovori drugom s neba govoreći: Šta je Bog očistio ti ne pogani.
Act 11:10 A ovo bi triput; i uze se opet sve na nebo.
Act 11:11 I gle, odmah tri čoveka staše pred kućom u kojoj bejah, poslani iz Ćesarije k meni.
Act 11:12 A Duh mi reče da idem s njima ne premišljajući ništa. A dođoše sa mnom i ovo šest braće, i uđosmo u kuću čovekovu.
Act 11:13 I kaza nam kako vide anđela u kući svojoj koji je stao i kazao mu: Pošlji ljude u Jopu i dozovi Simona prozvanog Petra,
Act 11:14 Koji će ti kazati reči kojima ćeš se spasti ti i sav dom tvoj.
Act 11:15 A kad ja počeh govoriti siđe Duh Sveti na njih, kao i na nas u početku.
Act 11:16 Onda se opomenuh reči Gospodnje kako govoraše: Jovan je krstio vodom, a vi ćete se krstiti Duhom Svetim.
Act 11:17 Kad im dakle Bog dade jednak dar kao i nama koji verujemo Gospoda svog Isusa Hrista; ja ko bejah da bi mogao zabraniti Bogu?
Act 11:18 A kad čuše ovo, umukoše, i hvaljahu Boga govoreći: Dakle i neznabošcima Bog dade pokajanje za život.