ČISTA i NEČISTA HRANA (3.Mojs.11) - Da li i dalje važi za Hrišćane?

Član
Učlanjen(a)
16.12.2012
Poruka
954
Gospodine,

Vama ne smeta izvrtanje Božje reči da biste dokazali laž. To ste dokazali hiljadu puta. Šta bismo dalje pričali?

Mogu samo da žalosno ponovim Hristove reči...

Član
Učlanjen(a)
16.12.2012
Poruka
954
Mat 12:30 Koji nije sa mnom, protiv mene je; i koji ne sabira sa mnom, prosipa.
Mat 12:31 Zato vam kažem: svaki greh i hula oprostiće se ljudima; a na Duha Svetog hula neće se oprostiti ljudima.
Mat 12:32 I ako ko reče reč na Sina čovečijeg, oprostiće mu se; a koji reče reč na Duha Svetog, neće mu se oprostiti ni na ovom svetu ni na onom.
Mat 12:33 Ili usadite drvo dobro, i rod njegov biće dobar; ili usadite drvo zlo, i rod njegov zao biće; jer se po rodu drvo poznaje.
Mat 12:34 Porodi aspidini! Kako možete dobro govoriti, kad ste zli? Jer usta govore od suviška srca.
Mat 12:35 Dobar čovek iz dobre kleti iznosi dobro; a zao čovek iz zle kleti iznosi zlo.
Mat 12:36 A ja vam kažem da će za svaku praznu reč koju kažu ljudi dati odgovor u dan strašnog suda.
Mat 12:37 Jer ćeš se svojim rečima opravdati, i svojim ćeš se rečima osuditi.

Isus Hrist

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Kako ti Lakiću ne shvataš da ste mi dragi zato volim gledati vaše slike.
Ti si ponudio vašu fotografiju i meni se svidela ali ruku na srce Maričelo je tu najlepše ispao pogledaj sam i uveri se.

AAEAAQAAAAAAAAUHAAAAJGQwNmEzYjJlLWI0ZTEtNGYzZS1iZjZjLTAwNzFmNDlkZTY3Mg.jpg

Lakiću ti ponovo nereče jel ti svinja nečista?

Ti reče da imaš Hrista!?

Sami prisutni na forumu neka zaključe da li konstantno vređanje sagovornika prikazuje karakter čoveka koji ima Hrista.

O čem e ti čoveče pričaš ? Što gospod očisti kosi ti da blatiš ?
Zanima me dali biti želudac podnesao Ličku večeru ?
]

Antonija, nije Gospod očistio ono što je odvojio u starom zavetu kao nezdravo, da bi to čovek mogao da jede u novom zavetu, jer da je tako kako ti i ostali tvrdite - on bi to učinio već u starom, a ne sa dolaskom novog zaveta.
Naime, uvek kada govori o hrani, Apostol Pavle govori ili o hrani žrtvovanoj idolima, ili govori onim ljudima koji su i tu vrstu hrane koju je Bog u starom zavetu odvojio kao čiste - odbijali da jedu, i upućuje na starozavetni zakon o čistim i nečistim životinjama, i kaže da može da se jede sve "ŠTO BOG ODREDI ZA HRANU" a on je to odredio upravo ovim starozavetnim zakonom.

Nije ni Lička, ni Srpska, ni bilo koja druga večera merilo istine i života, već je to reč Božja u kontekstu.

Član
Učlanjen(a)
16.12.2012
Poruka
954
Vizija koju je Petar dobio imala je za cilj da ni on a niti svi ostali Jevreji ne zovu nečistim druge narode.

Zar je to teško razumeti?

Act 10:28 I reče im: Vi znate kako je neprilično čoveku Jevrejinu družiti se ili dolaziti k tuđinu; ali Bog meni pokaza da nijednog čoveka ne zovem poganim ili nečistim;

...

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
16.12.2012
Poruka
954
Evo pročitajte ceo događaj da biste uvideli da se tu radi o promeni predrasuda koje su imali Jevreji prema drugim narodima, a ne da se radi o ukidanju zdravstvenih zakona o čistoj i nečistoj hrani.

Act 10:1 A u Ćesariji beše jedan čovek po imenu Kornilije, kapetan od čete koja se zvaše talijanska.
Act 10:2 Pobožan i bogobojazan sa celim domom svojim, koji davaše milostinju mnogim ljudima i moljaše se Bogu bez prestanka;
Act 10:3 On vide na javi u utvari oko devetog sata dnevi anđela Božjeg gde siđe k njemu i reče mu: Kornilije!
Act 10:4 A on pogledavši na nj i uplašivši se reče: Šta je, Gospode? A on mu reče: Molitve tvoje i milostinje tvoje iziđoše na pamet Bogu;
Act 10:5 I sad pošlji u Jopu ljude i dozovi Simona prozvanog Petra:
Act 10:6 On stoji u nekog Simona kožara, kog je kuća kod mora: on će ti kazati reči kojima ćeš se spasti ti i sav dom tvoj.
Act 10:7 I kad otide anđeo koji govori Korniliju, dozvavši dvojicu od svojih slugu i jednog pobožnog vojnika od onih koji mu služahu,
Act 10:8 I kazavši im sve posla ih u Jopu.
Act 10:9 A sutradan kad oni iđahu putem i približiše se ka gradu, iziđe Petar u gornju sobu da se pomoli Bogu u šesti sat.
Act 10:10 I ogladne, i htede da jede; a kad mu oni gotovljahu, dođe izvan sebe,
Act 10:11 I vide nebo otvoreno i sud nekakav gde silazi na njega, kao veliko platno, zavezan na četiri roglja i spušta se na zemlju;
Act 10:12 U kome behu sva četvoronožna na zemlji, i zverinje i bubine i ptice nebeske.
Act 10:13 I postade glas k njemu: Ustani, Petre! Pokolji i pojedi.
Act 10:14 A Petar reče: Nipošto, Gospode! Jer nikad ne jedoh šta pogano ili nečisto.
Act 10:15 I gle, glas opet k njemu drugom: Šta je Bog očistio ti ne pogani.
Act 10:16 I ovo bi triput, i sud se opet uze na nebo.
Act 10:17 A kad se Petar u sebi divljaše šta bi bila utvara koju vide, i gle ljudi poslani od Kornilija, napitavši i našavši dom Simonov stadoše pred vratima,
Act 10:18 I zovnuvši pitahu: Stoji li ovde Simon prozvani Petar?
Act 10:19 A dok Petar razmišljavaše o utvari, reče mu Duh: Evo tri čoveka traže te;
Act 10:20 Nego ustani i siđi i idi s njima ne premišljajući ništa, jer ih ja poslah.
Act 10:21 A Petar sišavši k ljudima poslanim k sebi od Kornilija reče: Evo ja sam koga tražite; što ste došli?
Act 10:22 A oni rekoše: Kornilije kapetan, čovek pravedan i bogobojazan, poznat kod svega naroda jevrejskog, primio je zapovest od anđela svetog da dozove tebe u svoj dom i da čuje reči od tebe.
Act 10:23 Onda ih dozva unutra i ugosti. A sutradan ustavši Petar pođe s njima, i neki od braće koja beše u Jopi pođoše s njim.
Act 10:24 I sutradan uđoše u Ćesariju. A Kornilije čekaše ih sazvavši rodbinu svoju i ljubazne prijatelje.
Act 10:25 A kad Petar htede da uđe, srete ga Kornilije, i padnuvši na noge njegove pokloni se.
Act 10:26 I Petar ga podiže govoreći: Ustani, i ja sam čovek.
Act 10:27 I s njim govoreći uđe, i nađe mnoge koji se behu sabrali.
Act 10:28 I reče im: Vi znate kako je neprilično čoveku Jevrejinu družiti se ili dolaziti k tuđinu; ali Bog meni pokaza da nijednog čoveka ne zovem poganim ili nečistim;
Act 10:29 Zato i bez sumnje dođoh pozvan. Pitam vas dakle zašto poslaste po mene?
Act 10:30 I Kornilije reče: Od četvrtog dana do ovog časa ja postih, i u deveti sat moljah se Bogu u svojoj kući; i gle, čovek stade preda mnom u haljini sjajnoj,
Act 10:31 I reče: Kornilije! Uslišena bi molitva tvoja i milostinje tvoje pomenuše se pred Bogom.
Act 10:32 Pošlji dakle u Jopu i dozovi Simona koji se zove Petar: on stoji u kući Simona kožara kod mora, koji kad dođe kazaće ti.
Act 10:33 Onda ja odmah poslah k tebi; i ti si dobro učinio što si došao. Sad dakle mi svi stojimo pred Bogom da čujemo sve što je tebi od Boga zapoveđeno.
Act 10:34 A Petar otvorivši usta reče: Zaista vidim da Bog ne gleda ko je ko;
Act 10:35 Nego u svakom narodu onaj koji se boji Njega i tvori pravdu, mio je Njemu.
Act 10:36 Reč što posla sinovima Izrailjevim, javljajući mir po Isusu Hristu, koji je Gospod svima.
Act 10:37 Vi znate govor koji je bio po svoj Judeji počevši od Galileje po krštenju koje propoveda Jovan:
Act 10:38 Isusa iz Nazareta kako ga pomaza Bog Duhom Svetim i silom, koji prođe čineći dobro i isceljujući sve koje đavo beše nadvladao; jer Bog beše s njim.
Act 10:39 I mi smo svedoci svemu što učini u zemlji judejskoj i Jerusalimu; kog i ubiše obesivši na drvo.
Act 10:40 Ovog Bog vaskrse treći dan, i dade Mu da se pokaže,
Act 10:41 Ne svemu narodu nego nama svedocima napred izbranima od Boga, koji s Njim jedosmo i pismo po vaskrsenju Njegovom iz mrtvih.
Act 10:42 I zapovedi nam da propovedamo narodu i da svedočimo da je On narečeni od Boga sudija živim i mrtvim.
Act 10:43 Za ovo svedoče svi proroci da će imenom Njegovim primiti oproštenje greha svi koji Ga veruju.
Act 10:44 A dok još Petar govoraše ove reči, siđe Duh Sveti na sve koji slušahu reč.
Act 10:45 I udiviše se verni iz obrezanja koji behu došli s Petrom, videći da se i na neznabošce izli dar Duha Svetog.
Act 10:46 Jer ih slušahu gde govorahu jezike, i veličahu Boga. Tada odgovori Petar:
Act 10:47 Eda može ko vodu zabraniti da se ne krste oni koji primiše Duha Svetog kao i mi?
Act 10:48 I zapovedi im da se krste u ime Isusa Hrista. Tada ga moliše da ostane kod njih nekoliko dana.

Act 11:1 A čuše i apostoli i braća koji behu u Judeji da i neznabošci primiše reč Božju.
Act 11:2 I kad iziđe Petar u Jerusalim, prepirahu se s njim koji behu iz obrezanja,
Act 11:3 Govoreći: Ušao si k ljudima koji nisu obrezani, i jeo si s njima.
Act 11:4 A Petar počevši kazivaše im redom govoreći:
Act 11:5 Ja bejah u gradu Jopi na molitvi, i došavši izvan sebe videh utvaru, gde silazi sud nekakav kao veliko platno na četiri roglja i spušta se s neba, i dođe do preda me.
Act 11:6 Pogledavši u nj opazih i videh četvoronožna zemaljska, i zverinje i bubine i ptice nebeske.
Act 11:7 A čuh glas koji mi govori: Ustani, Petre! Pokolji i pojedi.
Act 11:8 A ja rekoh: Nipošto Gospode! Jer ništa pogano i nečisto nikad ne uđe u usta moja.
Act 11:9 A glas mi odgovori drugom s neba govoreći: Šta je Bog očistio ti ne pogani.
Act 11:10 A ovo bi triput; i uze se opet sve na nebo.
Act 11:11 I gle, odmah tri čoveka staše pred kućom u kojoj bejah, poslani iz Ćesarije k meni.
Act 11:12 A Duh mi reče da idem s njima ne premišljajući ništa. A dođoše sa mnom i ovo šest braće, i uđosmo u kuću čovekovu.
Act 11:13 I kaza nam kako vide anđela u kući svojoj koji je stao i kazao mu: Pošlji ljude u Jopu i dozovi Simona prozvanog Petra,
Act 11:14 Koji će ti kazati reči kojima ćeš se spasti ti i sav dom tvoj.
Act 11:15 A kad ja počeh govoriti siđe Duh Sveti na njih, kao i na nas u početku.
Act 11:16 Onda se opomenuh reči Gospodnje kako govoraše: Jovan je krstio vodom, a vi ćete se krstiti Duhom Svetim.
Act 11:17 Kad im dakle Bog dade jednak dar kao i nama koji verujemo Gospoda svog Isusa Hrista; ja ko bejah da bi mogao zabraniti Bogu?
Act 11:18 A kad čuše ovo, umukoše, i hvaljahu Boga govoreći: Dakle i neznabošcima Bog dade pokajanje za život.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
16.12.2012
Poruka
954
Ali kada grešnik hoće da čini po svojoj volji mimo Božje volje, onda će on prihvatiti učenja lažne religije da bi umirio probuđenu savest.

A kada im se savest ponovo probudi, kada slučajno dođu u kontakt sa ljudima koji žive po Božjoj reči, onda da bi i dalje gušili probuđeni glas savesti oni moraju da ustanu protiv istine i protiv uticaja ljudi koji zastupaju istinu. Rezultat toga je verska netrpeljivost.

Nelogična i neobjašnjva mržnja prema istini i prema ljudima koji istinu zastupaju.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Antonija, nije Gospod očistio ono što je odvojio u starom zavetu kao nezdravo, da bi to čovek mogao da jede u novom zavetu, jer da je tako kako ti i ostali tvrdite - on bi to učinio već u starom, a ne sa dolaskom novog zaveta..

A da li je hrana sluzila kao "tipos", ili je imala veze sa "zdravljem". Cime potvrdjujete tezu da je podela na "cistu i necistu hranu" sluzila iskljucivo u korist zdravlja, kada se taj zakon nigde ne naziva "zdravstveni zakon"???

Drugo, da je to bio "zakon o zdravlju" , onda bi Bog dao spisak i "cistih biljaka" a ne samo zivotinja - jer mi znamo danas da su neke "biljke otrovne"!

Zasto nije sve obuhvaceno, vec samo zivotinje?

Sta je po vama, "dozvoljeno jesti otrovne biljke"?

Pa ko meni brani da ja jedem halucinogene gljive ili da jedem otrovne crvene bobice sa nekog zbuna u pustinji?

Jevreji su to mogli jesti, jer im Bog ne zabrani!

A sve sto nije zabranjeno "je dozvoljeno"!
Zar ne???

Pa ovde se jedan adventista moze nakljukati bunika i halucinogenih gljiva i doci na forum da lupeta, i Bog ga ne osudjuje, jer mu zakon to ne brani!

Pa vi zaista ne znate sta pricate!
Nije ni cudo sto lupetate..

Podela na ciste i neciste zivotinje je bila tipos, i nije imala veze sa zdravljem. To potvrdjuje Pismo.
"Sto je Bog ocistio ti ne pogani".. To je sasvim jasno onome ko cita.

Jedino sto je tacno(i tu ste u pravu), jeste da zdravstveno, coveku vise odgovara biljna hrana nego mesna, jer je on tako stvoren...

I tu je tacka na ovu pricu.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire, sad si u pravdanju laznih ucenja otisao u preveliku krajnost, a nas osudzujes da lupamo.

O kakvom Tiposu u ishrani pricas?

Ono sto sadrzi Bozji zakon o cistim i necistim zivotinjama - potvrdzuje i moderna medicina, i uzalud se sve pise, jer vama pismo i religija dodze sammo usput..

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Cime potvrdjujete tezu da je podela na "cistu i necistu hranu" sluzila iskljucivo u korist zdravlja,

Potvrđuje Danilov slučaj.

Danilo 1,15A poslije deset dana lica im dođoše ljepša i mesnatija nego u svijeh mladića koji jeđahu carsko jelo.

kada se taj zakon nigde ne naziva "zdravstveni zakon"???

Kakav formalizam, jasno se vidi iz Danilovog primjera da je zdravstveni.

Drugo, da je to bio "zakon o zdravlju" , onda bi Bog dao spisak i "cistih biljaka" a ne samo

Pa imaju čiste biljke. Nije Biblija nutricionistička knjiga.

Zasto nije sve obuhvaceno, vec samo zivotinje?

Zato što su svi jeli čiste biljke, ali nisu svi jeli čiste životinje.

Sta je po vama, "dozvoljeno jesti otrovne biljke"?

Tvoja nauka.

Pa ko meni brani da ja jedem halucinogene gljive ili da jedem otrovne crvene bobice sa nekog zbuna u pustinji?

Bog nikog ne prisiljava na poslušnost, očigledno je za tebe zakon neka prisila.

Jevreji su to mogli jesti, jer im Bog ne zabrani!

Čovjek može i da ubije i da siluje itd. Ali će dobiti kaznu za kršenje BZ.

A sve sto nije zabranjeno "je dozvoljeno"!
Zar ne???

Tvoja logika, Biblija ide u suprotnom pravcu čak ono što je bilo dozvoljeno je postalo zabranjeno, kao npr. incest brata i sestre, rođaka.

Dakle Biblija je sve oštrija, a kod vas obrnuto.

Pa ovde se jedan adventista moze nakljukati bunika i halucinogenih gljiva i doci na forum da lupeta, i Bog ga ne osudjuje, jer mu zakon to ne brani!

Ko to kaže?

Nije ni cudo sto lupetate..

Baš ti to radiš.

Podela na ciste i neciste zivotinje je bila tipos, i nije imala veze sa zdravljem.

Slučaj Danila i mladića te demantovao.

To potvrdjuje Pismo.
"Sto je Bog ocistio ti ne pogani".. To je sasvim jasno onome ko cita.

Pa Bog je uzeo hranu za primjer da bi ljudima približio Jevanđelje, a ne da je bukvalno hrana očišćena. Simbol Isusa je jagnje, ali nije Isus bukvalno jagnje životinja po tvojoj logici bi trebao da bude. Jer je po tvojoj logici bukvalno očistio hranu, a nije.

Jedino sto je tacno(i tu ste u pravu), jeste da zdravstveno, coveku vise odgovara biljna hrana nego mesna, jer je on tako stvoren...

I sada upadaš u kontradikciju, ono što je Bog dao nije zdravstveni zakon, a ono što je medicina potvrdila jeste.

Natrag