Čišćenje veš mašine

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Čišćenje veš mašine

Ž. P. | 30. januar 2011. 17:38 | Večernje novosti

Sipajte u mašinu litar do dva sirćeta i uključite je na 30 stepeni. Kada program završi, svi delovi mašine biće dobro oprani



Zbog naslaga deterdženta i kamenca, veš mašinu je potrebno povremeno oprati. Zanemarite li je, dešavaće vam se da na tek opranom vešu ugledate prljavštinu.
Sipajte u mašinu litar do dva sirćeta i uključite je na 30 stepeni. Kada program završi (uključujući i ispiranje), svi delovi mašine biće dobro oprani i dezinfikovani. Ukoliko strahujete da bi veš mogao da se oseća na sirće, nema razloga za to. Neka vrata mašine budu izvesno vreme otvorena da bi sirće izvetrilo.

Ovaj postupak ne bi trebalo često ponavljati. Učinite to tek kada primetite da se na odeći i to posle pranja pojavljuju one grudvice prljavštine.



 
Učlanjen(a)
06.07.2012
Poruka
12
Pa ima i onaj dodatak u prašku koji se dodaje u deterdžent, mislim da to funkcionira OK
 
Član
Učlanjen(a)
04.05.2009
Poruka
382
Nesto sam nacuo da moze i da se sipa soda bikarbona, ali ako ima mnogo kamenca na grejacu, obavezno ode grejac, jer se respadne od korozije. Nisam licno probao.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Onaj "Calgon" koji nam prodaju za velike pare je u stvari najvećim delom soda bikarbona.
Slobodno sipajte sodu u svako pranje, naročito kad iskuvavate beli veš. Ja to radim već godinama i nemam problema sa mašinom. Znači, tamo gde sipate prašak, sipajte i malo sode.
Dešavalo mi se da nemam dovoljno praška a nešto hitno moram da operem, pa stavim onoliko koliko imam, a nadomestim sodom i bude sve ok. Ona ne samo što čisti samu mašinu, omekšava vodu, tako da i veš bude belji.

Inače, osim sode, u iste svrhe se mogu koristiti i limontus i sirće. Sirće koristim i za čišćenje kamenca u električnom bokalu za kuvanje vode, a limontusom čistim kamenac u aparatu za espresso. :)
 
Član
Učlanjen(a)
12.11.2009
Poruka
103
Jednom u dva mjeseca 15-tak kesica sode bikarbone na prazno da odradi mašina i to je to.
 
Učlanjen(a)
22.03.2016
Poruka
240
Ja mislim da je limuntus najbolje resenje , oko 50 grama moze i vise , cena je smesna u radnjama zdrave hrane ...
 
Učlanjen(a)
20.09.2014
Poruka
1.861
mrdojko ja mislim da ako stavljas to, da je bolje soda bikarbona, sto kazu crvendac_011 i cokija, jel je limunska kiselina ipak kiselina i moze da nagrize gvozdje u ves masini. Inace ideja je dobra, pod uslovom da se ne upotrebljava na duge staze.
Soda bikarbona je s druge strane univerzalno sredstvo za koje "oni", ne zele da mi znamo, ..em sto cisti masinu, pomaze kod niza bolesti, pa zatim smrad iz obuce, i tako dalje.

Bikarbona ti je recept iz raja, ko redovno cisti zube njome, nema karijesa, pa cak ni plombe ne ispadaju. Sto ce reci, radosna je ves masina koja je povremeno upotrebljava. Moracu da probam i ovaj recept sa limontusom, ali ako nece, dugujes mi ves masinu, haha ..
 
Član
Učlanjen(a)
10.04.2012
Poruka
2.318
Sve vrste kiseline mogu naskoditi nosacu i gumi od termostata i grejaca,pumpi za izbacivanje vode,a soda bikarbona ne steti nicemu,a cisti isto,a mozda i bolje.kamenac u masini.
 
Učlanjen(a)
22.03.2016
Poruka
240
:)
Najlakse je test skidanja kamenca uraditi u onim bokalima za kuvanje vode , dovoljna je jedna kafena kasicica .
Inace ja limuntus u ves masinu ubacim do dvaput godisnje (ako se setim)
 
Član
Učlanjen(a)
10.04.2012
Poruka
2.318
Jeste tou redu,ali cim ima jake reakcije i kad pocne da vri,kao da si sipao sonu kiselinu,nije bas najbezbednije,a soda ne pravi te reakcije,a rastvara kamenac,ali dobro nekradi kosta je navikaoiovako ves masine i uopsta bela tehnika nije kao nekada da moze da traje pola veka,nego cim istekne garancija,spremaj pare za novo.
 
Natrag
Top