Čišćenje nakita

Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Kako da očistite nakit


Pošto dolazi u dodir sa kožom, na nakitu se sakupljaju masnoće i mrtve ćelije, zbog čega on tamni. Evo saveta kako da održavate svoj omiljeni nakit.



Da bi vaši omiljeni komadi nakita što duže imali prvobitni sjaj, morate ih povremeno “negovati”.

Biseri vremenom požute. Da biste ih očistili, neka dva minuta budu umočeni u mlako vinsko sirće. Potom ih stavite u mlaku vodu, a onda na peškir da se osuše.

Tamni i srebro. Sjaj ćete mu vratiti tako što ćete ga očistiti limunom ili staviti u vodu u koju ste prethodno dodali sodu bikarbonu. Jako ga istrljajte, a posle osušite vatom ili mekanom krpom, pišu “Novosti”.
Komad filigranskog srebrnog nakita čistite tako što ćete mešavinu alkohola i talka četkom utrljavati u sva udubljenja, a zatim ga izglancati krpom.

I zlato ispod 18 karata tamni, kao i srebro. Kada to uočite, očistite ga vodom u koju ste stavili sodu bikarbonu. Zlatni nakit, ali samo onaj bez kamena, možete očistiti tako što ćete ga nakratko staviti u alkohol i lagano iščetkati.

Izvor:Mondo.rs
 
Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
174
Za zlatan nakit kaze kratko u alkohol jer zlato sigurno reaguje sa alkoholom predpostavljam,ali sam sigurna da ako postoji neki kamenčić na primer od svarovski kristala nikako ne sme da dodje u dodir sa vodom,jer on hoće da otpadne. Zato se ne preporučuje stavljanje parfema ili mleka za telo kada se nosi ovakav nakit.
 
Član
Učlanjen(a)
19.04.2010
Poruka
4
Nakit od srebra mozete ocistiti na taj nacin sto cete ga prokuvati u vodi u koju ste dodali malo soli(10-15 min.) a predhodno ga uvili u komad aluminijumske folije i na kraju lepo obrisati pamučnom krpicom.
 
Član
Učlanjen(a)
22.05.2010
Poruka
138
Za zlatan nakit kaze kratko u alkohol jer zlato sigurno reaguje sa alkoholom predpostavljam,ali sam sigurna da ako postoji neki kamenčić na primer od svarovski kristala nikako ne sme da dodje u dodir sa vodom,jer on hoće da otpadne. Zato se ne preporučuje stavljanje parfema ili mleka za telo kada se nosi ovakav nakit.
Zlato ne reaguje sa alkoholom ni pod kakvim uslovima.Šta više alkohol ne može da očisti ništa više do eventualno prisutne masnoće na nakitu.Kristali otpadaju jer je verovatno korišćen loš lepak kojim su nalepljeni na nakit.PozZ
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Čišćenje nakita

Ž.P. | 09. decembar 2010. 11:25 | Večernje novosti

Da bi vaš nakit što više potrajao i da biste mu povratili stari sjaj, neophodno je da ga s vremena na vreme "negujete"

zp-ciscenje-nakita2_620x0.jpg


DA bi vaš nakit što više potrajao i da biste mu povratili stari sjaj, neophodno je da ga s vremena na vreme "negujete". Najviše je na udaru prstenje, jer se nalazi na rukama i dolazi u kontakt sa stvarima koje pipate. Ako je od srebra, to znači da vremenom tamni.

BISERIMA
ćete sjaj vratiti ako ih ostavite dva minuta u mlakom vinskom sirćetu, a potom u mlakoj čistoj vodi. Kada ih izvadite stavite ih na peškir da se osuše i više neće biti žuti.


NAKIT OD ZLATA možete da čistite na sledeći način: uronite ga u rastvor koji ćete napraviti od istruganog belog sapuna, vode i amonijaka. Neka što duže ostane u tečnosti, a kada ga izvadite dobro ga isperite čistom vodom, nasapunjajte, "iščetkajte", pa ponovo operite vodom, osušite i izglancajte parčetom jelenske kože.

SREBRNI NAKIT trljajte limunom, ili ga ubacite u vodu u koju ste stavili sodu bikarbonu. Trljajte svaki komad nakita, pa ga osušite mekom suvom krpom ili vatom. Filigranski nakit i predmete čistite tako što ćete ih uroniti u veoma razređen amonijak. Posle izvesnog vremena dobro ih operite čistom vodom i osušite.

FILIGRANSKI NAKIT možete da čistite i mešavinom alkohola i pudera, koju ćete četkom snažno utrljavati u sva udubljenja, a zatim iščetkati i izglancati čistom krpom.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Vratite sjaj vašem nakitu

Bižuterija se najbolje čisti četkicom za zube ili malom slikarskom i kvalitetnim tečnim deterdžentom. Posle toga, sledi brisanje i glačanje mekom i vlažnom, a kasnije suvom krpom.

1_zps46d392a9.jpg


NA nakitu uvek ostaju tragovi masnoće sa kože i kamenac iz vode, s kojom neminovno dolazi u kontakt. Bižuterija se najbolje čisti četkicom za zube ili malom slikarskom i kvalitetnim tečnim deterdžentom. Posle toga, sledi brisanje i glačanje mekom i vlažnom, a kasnije suvom krpom.

* Srebro se čisti specijalnom krpicom za srebro, ali može da pomogne i limun. Potopite ga u činiju sa vodom i malo sode bikarbone, svaki komad nakita dobro istrljajte, zatim izglancajte mekom suvom krpom ili komadićem vate. Filigranski nakit čisti se mešavinom alkohola i talka. Četkicom utrljajte tu mešavinu u sva udubljenja, pa iščetkajte i izglancajte krpom.

* Zlato koje ima manje od 18 karata takođe tamni, a čisti se sa malo tečnog deterdženta rastvorenog u vodi i glanca mekom, suvom krpom. Prsten bez kamena možete i da obrišete alkoholom i pažljivo iščetkate.

* Platina se čisti vodom u kojoj ima kap tečnog deterdženta ili specijalnim sredstvom za čišćenje zlata.

* Biseri bi trebalo da se nose što češće, jer kiselina u našoj koži održava njihov sjaj. Požutele potopite u toplo vinsko sirće, a posle dva minuta u mlaku, čistu vodu. Ostavite ih da se osuše na čistom peškiru.

* Ako na bakarnom nakitu primetite mrlje, uklonite ih vatom natopljenom u malo sirćeta i soli, a zasijaće kada ga istrljate limunovom korom.

* Koral ćete osvežiti pranjem i maslinovim uljem. Ako je izgubio sjaj, ostavite da stoji nekoliko sati u zamrzivaču.

* Žad i ćilibar možete da očistite alkoholom ili apotekarskim benzinom. Posle toga premažite ih sa malo maslinovog ulja, a višak masnoće uklonite jelenskom kožom koja odlično upija i daje sjaj.

* Dijamant, safir i rubin iščetkajte novom četkicom za zube i toplom vodom s malo deterdženta. Uvek to radite u nekoj činijici, nikako iznad lavaboa, da nakit slučajno ne ispadne u slivnik.

* Opal i smaragd imaju pukotine u koje prodire voda. Zato nikada nemojte da ih potapate u vodu ili sredstva za čišćenje, već ih odnesite kod zlatara.

* Slonovača se čisti pastom za zube i četkicom. Istrlja se, ispere i osuši. Može da posluži i vlažna četkica na koju ste stavili malo sode bikarbone. Tako ćete da isperete žutilo, koje se hvata vremenom.

Izvor: Večernje novosti
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Trikovi pomoću kojih ćete očistiti svoj nakit bolje od profesionalaca

Nažalost, ne mogu svi da priušte odlazak do zlatara svaki put kada im zatreba čišćenje nekog komada nakita. Ali dobra vest je da postoji nekoliko jednostavnih načina pomoću kojih možete zlatan nakit očistiti i kod kuće.

1_zps7e0efeee.jpg


Za razliku od srebra, zlato ne tamni i ne gubi boju, ali tokom vremena može postati prljavo. Ako želite da vaš zlatni nakit ostane bez ogrebotina, čist i sjajan, evo kako to možete da postignete.

Proverite koliko je prljavo
Ako je vaše zlato malo prljavo, operite ga u mešavini tople vode i nekoliko kapi deterdženta za pranje suđa. Ali ako se na njemu nataložila prljavština, upotrebite mineralnu vodu kako biste lakše odstranili nečistoće. Bez obzira na to koliko je prljavo, ipak se preporučuje da pre trljanja nakit ostavite potopljen 15-ak minuta.

Koristite mekanu četkicu za zube
Kada trljate prljavštinu, obavezno se potrudite da koristite jako mekanu četkicu za zube. Kad kupujete četkicu za zube, pripazite na to da na kutiji piše da ima mekane dlačice. Ako imate novu četkicu za obrve koju niste koristili, znajte da i ona može da posluži. Sve što treba da učinite je da lagano kružno protrljate nakit nekoliko puta.

Koristite amonijak
Budući da od vode i sapuna vaš nakit neće blještati, malo dodatnog sjaja možete dobiti korišćenjem mešavine vode i amonijaka. Pomešajte amonijak sa šest puta više vode i potopite nakit u rasvor na samo jedan minut, pre nego što ga isperete i osušite. Ali nemojte često koristiti amonijak, jer može da potamni zlato.

Dobro isperite pod mlazom tople vode
Možete koristiti četkicu za obrve ili zube kako biste još malo protrljali nakit dok ga ispirete. Za vreme ispiranja isto tako proverite svaki komad, da vidite da li je ponegde ostalo prljavštine. Ako je potrebno, očistite ga do kraja i nakon ispiranja tapkanjem osušite svaki komad pomoću mekane krpice.

Nemojte potapati drago i poludrago kamenje
Dok čistite nakit s dragim i poludragim kamenjem, obavezno povedite računa o tome da kamenje nipošto ne potapate ni u kakav rastvor. Uzmite mekanu krpicu i nju umočite u mešavinu vode i deterdženta za sudove, pa krpicom lagano prelazite preko dela nakita gde nema kamenja. Pri ispiranju toplom vodom, možete pod mlaz staviti i kamenje, ali okrenuto licem gore, kako bi po njemu prelazila samo čista voda.

Koristite pastu za zube
Nanesite malo paste za zube na svoju mekanu četkicu za zube kako biste očistili zlatni nakit. Dobro isperite pod mlazom tople vode i uživajte u blistavom komadu. To je jednostavan i jeftin način čišćenja nakita koji stvarno funkcioniše.

Prokuvajte ga!
Bilo kakav nakupljen vosak ili masnoću možete da uklonite tako što ćete prokuvati nakit. Jednostavno ga stavite u ključalu vodu i nečistoće će odmah nestati. Nakon što ga izvadite, operite ga mešavinom vode i deterdženta ili amonijaka, kao što je gore opisano.

Izvor: Magazin.hr
 
Natrag
Top