Činjenice koje možda niste znali o ćerkama

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.999
Činjenice koje možda niste znali o ćerkama

Žene, kad saznaju da nose devojčicu, obično misle da, imajući u vidu da su i same nekad bile devojčice, znaju šta mogu da očekuju, ali istina je da će vaša ćerka imati par iznenađenja za vas. Pored neumornog ćaskanja i roze boje, ćerke su svet za sebe. Evo kako izgleda odrastanje vaše princeze.

1_zpsbfa40530.jpg


1. Ona je možda ženstvenija od vas. Iako ste možda uložili dosta truda da je naučite o rodnoj ravnopravnosti, kupovali joj igračke za dečake, nemojte se iznenaditi ako ona razvije strast prema princezama, barbikama i baletu. Koliko god se vi borili sa stereotipima, društvo u kombinaciji sa prezastupljenim marketingom će imati jak uticaj na njeno odrastanje.

2. Njena želja da pozamljuje nakit, štikle i haljine će se pojaviti jako rano, gotovo čim prohoda. Vaša princezica biće prelatka pretvarajući se da izlazi u vašim novogodišnjim salonkama… Uživajte u ovim momentima, jer uskoro će želeti stvarno da ih pozajmi.

3. Možda ćete biti malo ljubomorni na tatinu ćerku. Iako možda ljubomora i nije vaš stil, iznenadićete se kad je budete osetili, kad uvidite da niste jedino žensko u životu vašeg partnera. Cenićete njihove igre, priče i duboku povezanost, ali ponekad vam neće biti prijatno da budete izostavljeni. I prvi put kad vaša ćerka potraži oslonac u ocu, kad je tužna ili povređena, to će biti pomalo bolno saznanje za vas. Ali zapamtite da je njeno srce prepuno ljubavi za sve. Vi takođe, imate vreme i aktivnosti koje delite sa njom, koje će najverovatnije biti misteriozno za tatu.

4. Sve počinje rano i jedno je sigurno, devojčice ranije sazrevaju od dečaka. Vaša ćerka možda već i trči, dok sin vaše prijateljice istog uzrasta se još bori sa puzenjem. Prevrtanje, tapšanje, smejanje, poljupci, navikavanje na nošu, čitanje. Ne budite iznenađeni ako ona sve ovo savlada pre dečaka njenog uzrasta.

5. Naviknite se na dramu. Pre nego što dobijete ćerku, sigurno mislite da je neverovatno da se neko uzbuđuje toliko što ne uspeva da nađe svoje japanke, što joj frizura nije onakva kakvu je zamislila ili zato što je pojela parče hleba tokom ručka. Ali ona stvarno želi svoje japanke!!! Na kraju, ona će se opustiti, ali u međuvremenu dišite duboko…

6. Spremite se na fazu „Ja nosim samo haljinice“. Negde oko treće godine ona će već imati želje vezane za oblačenje, a to možda neće imati veze sa tim da li je odeća čista ili prikladna. I tek što ste prilagodili njenu garderobu zahtevima koje ima, njene želje će se promeniti. Možda će želeti da nosi izvrnutu odeću, veću majicu, pa čak i kupaći kostim preko džempera. Što pre shvatite da sve to nije tako bitno, biće lakše obema.

7. Ona će skupljati i čuvati sve. Gumice, šnalice, latice cveća, kape, flašice, kutijice, spajalice, dugmad, mrtve bube… sve. Sve što može da nagura u džepove poneće sa sobom. Naviknite se da pronalazite ove stvari svuda po kući.

8. Stalno ćete se prepirati oko njene kose. Ono što se vama sviđa, za nju možda ne dolazi u obzir. Da, ona baš sad mora da opere kosu. Ne ona ne izlazi takva iz kuće. Da, baš sad morate da joj uvijete kosu, jer ona ne zna sama, još samo ovaj put. Svađe oko kose će potrajati onoliko koliko vi dozvolite, odnosno koliko vam bude trebalo da shvatite da je to samo kosa i predate se. Vremenom ona će shvatiti da je čista i očešljana kosa ipak najbolja opcija.

9. Ona će biti merilo lepote po kome procenjujete sve njene vršnjake. Nikad ne biste to priznali na glas, ali vi mislite da je ona najlepše stvorenje ikada rođeno. Možda će vam i biti žao njenih drugarica, čija lepa lice ne mogu da se mere sa njenim. Normalno je da se ovako osećate, ali ne zaboravite da joj kažete koliko je pametna.

10. Ona je možda rođeni manipulator. Mame, koje imaju decu oba pola tvrde da njivove princeze znaju kako da dobiju ono što žele. I to samo izgledom. Da li je tako? Definitivno. Ponekad im progledamo kroz prste zato što su tako neodoljive, a tate to najbolje znaju.

11. Biće vam pomalo i žao mama svih dečaka. Kada ste zajedno sa svojim prijateljicama koje imaju mušku decu, možete se zapitati da li vam one pomalo zavide. Bliske prijateljice će vam možda to i priznati. Uostalom vi sa ćerkicom zajedno uređujete njenu sobu, kupujete haljinice, lakirate nokte dok su mame dečaka zauzete kopanjem glisti i razgovorima o superjunacima.

Izvor: Superdete
 
Član
Učlanjen(a)
22.10.2009
Poruka
688
E, da... devojčice su drugi univerzum! Kao mama prvog muškog deteta nisam bila pripremljena na šok žensko dete! Naravno da tatu i brata (starijeg 13 godina) mota oko malog prsta! Moram da priznam da i meni koja sam cudoviste od mame jako teško polazi za rukum da je uvek iskuliram! Sa druge strane, ćerku su sigurnost za starost svojim roditeljima...
 
Natrag
Top