Šta je novo?

"Čim krene Stepa, napadamo Slaviju"

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.327
"Čim krene Stepa, napadamo Slaviju"
Izvor: Tanjug
Beograd -- Gradski menadžer Goran Vesić najavio je da će rekonstrukcija Autokomande početi sredinom januara naredne godine.

161689377454885d774d79b234112482_orig.com

Foto: superprostor.com
On je naveo i da će radovi na obnovi Trga Slavija početi čim se završi rekonkstrukcija Ulice vojvode Stepe.

Vesić je novinarima, prilikom obilaska radova u Ulici vojvode Stepe, gde je puštena u rad nova javna rasveta, rekao da je veoma važno da radovi u toj ulici budu završeni do predviđenog roka, odnosno do jula naredne godine, jer odmah posle toga počinju radovi na Slaviji.

"Radovi u ovoj ulici su najveća investicija u Beogradu, u koju je uloženo nešto više od dve milijarde dinara i veoma nam je važno da bude urađena kako treba, ali i zbog toga što nam završetak ovih radova omogućava da počnemo novu investiciju, a to su radovi na Slaviji i u Bulevaru oslobođenja", rekao je Vesić.

Direktor preduzeća "Ratko Mitrović", koje izvodi radove na Voždovcu, rekao je da je bilo kašnjenja na početku radova, zbog nabavke nestandardnog materijala iz inostranstva, ali da se radovi sada izvode po planu.

"Sve će biti završeno po planu, prve dve faze do kraja ove godine, a kompletna rekonstrukcija do jula 2015. Krajem godine pustićemo saobraćaj za vozila, da bismo olakšali život ljudima u ovom kraju, ali će gradski saobraćaj biti pušten tek na proleće", rekao je Đorđević.

Kada je reč o rekonstrukciji Slavije, Vesić je istakao da je u toku "pretprojektna faza" kao i da će spomenik Dimitriju Tucoviću biti premešten ispred zgrade Narodne banke Srbije.

"Hoćemo da ispod Slavije ne budu samo hodnici, već da bude uređen mali trg sa komercijalnim sadržajem. Takođe, radi se i na projektu fontane, koja će se naći na centru Slavije, dok će spomenik Dimitriju Tucoviću biti premešten ispred NBS, gde se takođe radi mali trg", naveo je Vesić.

Gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović rekao je da bi radovi na rekonstrukciji Autokomande trebalo da počnu sredinom janura naredne godine i dodao da će time biti rešen problem bezbednosti saobraćaja u tom delu grada.

"Rekonstrukcija Autokomande podrazumeva da će u prvoj fazi radova u Bulevaru oslobođenja biti u funkciji po dve trake u svakom smeru, a u drugoj fazi samo po jedna", objasnio je Rafailović i zamolio građane da imaju strpljenja kada ti radovi budu započeti.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.327
Slavija iz snova
Izvor: Politika
Kako će nakon rekonstrukcije izgledati Trg Slavija mogli su da saznaju svi koji su u sali opštine Vračar prisustvovali prezentaciji ovog velikog projekta.

181184685054105b58a07c8535580068_orig.jpg

(superprostor.com)
Realizacija projekta, prema ranijim najavama, trebalo bi da počne u martu 2015. godine.

Uz pomoć prezentacije dočaran je budući moderan izgled trga, koji je u svesti generacija Beograđana i gostiju prestonice poistovećivan s gužvom, komunalnim neredom i "nemogućim” saobraćajnim situacijama u kružnom toku, gde svoju putanju traže automobili, tramvaji, trolejbusi, autobusi...

Na pitanja građana odgovarali su Maja Joković Potkonjak, savetnica direktora Urbanističkog zavoda grada Beograda i rukovodilac projekta detaljne regulacije ovog prometnog kružnog toka i Aleksandar Ivanović, zamenik predsednika opštine Vračar, prenosi Politika.

Jednog od sugrađana koji ima parcelu u procesu restitucije, zanimalo je da li će po planu regulacije na njegovom zemljištu biti saobraćajnica.

"Nijednim santimetrom koji predviđa ovaj nacrt nisu ugroženi interesi bilo kog vlasnika zemljišta", rekla je rukovoditeljka ovog projekta.

Okupljene je interesovalo i na koji način je predviđena regulacija saobraćaja, pogotovo tramvajskog, dok je jedan od sugrađana izrazio zabrinutost da bi udari košave mogli da na kolovoz nanesu vodu iz fontane u centru trga.

"Saobraćaj ne sme biti ugrožen, jer je bezbednost vozača i putnika na prvom mestu", rekla je Maja Joković Potkonjak i dodala da bi fontana bila isključena u slučaju da voda iz nje, nošena vetrom, počne da zapljuskuje kolovoz.

"Da li bi u centru trga mogao da se nađe i neki spomenik, koji bi svojom atraktivnošću privlačio inostrane i domaće turiste?", želeo je da zna jedan od Vračaraca.

Maja Joković Potkonjak mu je odgovorila da će fontana u središtu kružnog toka na Slaviji biti upravo to – atrakcija i magnet za posetioce glavnog grada.

"Rešenje koje je predvideo ovaj Nacrt je da se podzemnim prolazima može doći do zone fontane, tako da ona neće biti saobraćajem izolovan objekat", dodala je savetnica direktora Urbanističkog zavoda grada Beograda.

Posetioci su se interesovali i za javne garaže i buduću stanicu metroa, koja bi takođe trebalo da bude izgrađena na Slaviji, ali je rečeno da će o njima biti reči drugom prilikom, budući da su ti objekti deo drugog planskog dokumenta.

Opis budućeg trga
– Fontana u središtu

– Javni saobraćaj razdvojen od ostalog saobraćaja formiranjem razdelnih ostrva

– Podzemni prolazi koji eliminišu tačke ukrštanja pešačkog i kolskog saobraćaja

– Atraktivni podzemni prostori povezani s fontanom u centru

– Plato između Narodne banke Srbije i Trga Slavija na koji će iz središta kružnog toka biti izmešten spomenik Dimitriju Tucoviću
 
Top