Šta je novo?

Ciklon "Ladislav" potopio Jadran

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Ciklon "Ladislav" potopio Jadran


Zagreb - Ciklon nazvan "Ladislav", koju su karakterisali snažni južni vetar (jugo), najjači ove godine, jaka kiša i visoki talasi "potopio" je noćas i jutros jadransku obalu, najjače zahvativši Istru, Riječko primorje i područje Splita.

jugo_kastela3-311012(1)barisinCropix.jpg


U Istri je zbog jake kiše, koje je na primer u Pazinu u 24 sata palo 140 litara, prekinut saobraćaj na nekoliko puteva, a obale mnogih mesta su pod vodom.

O jakom vetru, visokim talasima i poplavama obale izvestili su i iz Rijeke, Bakra i Crikvenice, s tim da se u Rijeci more podiglo pola metra i vatrogasci čekaju da se voda povuče kako bi mogli da intervenišu.


Jaki jugo duvao je i u Dalmaciji, pa su na otvorenom moru zebeleženi talasi od pet metara visine.


U Splitu je jugo više sati imalo olujnu snagu s brzinom od 112 kilometara na čas.
Vetar je lomio grane i stabla, oštećivao automobile, a razmere štete znaće se danas.


Jaka plima i visoki talasi poplavili su niže delove obale, pa su se tako pod morem našli splitska riva, rejon Matejuška, dobar deo ACI Marine i brojni drugi delovi grada uz samu obalu, izvestili su lokalni mediji.


Na ostrvu Lastovo je najjači udar juga iznosio 119 km/h, na Palagruži 115km/h, Mljetu 116km/h, a na ostrvu Visu zabeležen je udar vetra od čak 133km/h.
Pretpostavlja se da je vetar načinio mnogo štete na ostrvima, ali i to tek treba ustanoviti.


Zbog nevremena u prekidu su trajektne i katamaranske linije prema ostrvima na Kvarneru, ali i iz Splita prema srednjodalmatinskim ostrvima Hvaru, Korčuli i Braču.Izvor:
Blic.rs
 
Top