Šta je novo?

Cijene hrane lete u nebo, konačno smo 'u banani'

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Cijene hrane lete u nebo, konačno smo 'u banani'

Danas.hr 20.02.2011.

0010007.48.jpg

Da se sve crne prognoze o padu standardu građana Hrvatske obistinuju, pokazuje najnoviji barometar cijena. Poskupljenje je zabilježeno kod svih osnovnih namirnica, a budući da rast cijena ne prati i rast plaća, može se slobodno zaključiti kako su Hrvati definitivno 'u banani'.

Naime, u košarici od 138 praćenih artikala izraziti trendovi poskupljenja zabilježeni su na čak 24 artikla, što čini 17 posto cjelokupne košarice, piše portal Supermarketi.info. Štoviše, napominju na tom portalu, ovakve trendove poskupljenja najosnovnijih živežnih namirnica nisu zabilježili još od početka praćenja i objavljivanja cijena.

Poskupilo je gotovo sve: cijena šećera skočila je u prosjeku za više od 15 posto u gotovo svim praćenim supermarketima te ga sada plaćamo 1 kunu skuplje (7,29 kuna), glatko brašno je skuplje za oko 14 posto, oštro brašno za oko 8 posto, svježe mlijeko za 5-8 posto, jogurti za 3,5-6,5 posto, margarin za preko 8 posto, banane za oko 7,5 posto. Kukuruz u konzervi skuplji je za preko 14 posto...

Ako se tome pridodaju i vidljiva poskupljenja kruha koja su zabilježena u nekim supermarketima, onda se zaista da zaključiti kako nam se crno piše - osim ako niste ludi za Bajaderama i svježim krastavcima, jer se jedino na tome moglo nešto uštedjeti ovaj tjedan, piše Supermarketi.info.

Skuplja i sredstva za čišćenje

Osim hrane, ni kategorija sredstava za čišćenje nije ostala netaknuta. Neki su proizvodi, kao npr. omekšivač Silan skuplji za preko 15 posto u prosjeku, što vrijedi i za Arf sredstvo za čišćenje stakla.

Zanimljivost je i to da je najveći broj poskupljenja zabilježen na brand proizvodima, dok su non-brand proizvodi (najvećim dijelom trgovačke marke) posljednja linija obrane narušenog standarda građana. Nažalost, čini se da ćemo sa zebnjom čekati ljeto, jer samo svemir zna kakve ćemo cijene i poskupljenja sve morati gledati na policama omiljenih supermarketa...
 
Top