Čiča Ilija Stanojević

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Čiča Ilija Stanojević


39421.jpg


Čiča Ilija Stanojević (Beograd 7. avgust 1859. – Beograd 8. avgust 1930.)
Ilija Stanojević je jedan od nastarijih srpkih glumaca, prvi srpski režiser, jedan od prvih filmskih glumaca na ovim prostorima.
Bio je među najpopularnijim komičarima svog vremena. Snimio je prvi domaći film 1911. godine. Film se zvao „Karađorđe“. Čiča Ilija je bio i režiser i glavni glumac.

Rođen je u Beogradu. U ranoj mladosti ispoljio je glumački talenat, a već 1879. nastupa u Narodnom pozorištu kao glumac, a kasnije i reditelj mnogih komada. Postao je izuzetno popularan i cenjen dramski umetnik.
Tokom života zaljubljen u svoju Skadarsku ulicu ili Skadarliju, njenu boemiju, kao i komšijski Dorćol, omiljen kod pozorišne i čitalačke publike, a i kod one koja se redovno okupljala oko kafanskih stolova “Dardanela”, “Tri šešira”, “Dva jelena”, Vuka Karadžića, “Bums-kelera” i Male pivare. On je za života postao živa legenda starog Beograda i Skadarlije.
Posle smrti slavnog Pere Dobrinovića, za nenadmašnog u komičnom repertoaru Čiča Iliju, govorilo se da je u stanju “i mrtvog da nasmeje”. Zato su ga simbolično zvali “vladarom smeha”, a pozorišni kritičari “Nušić u glumi”.

Kao umetnik raznovrsne delatnosti, pored režije prvog srpskog igranog filma “Život i delo besmrtnoga vožda” (1911), Čiča Ilija je zajedno sa Jankom Veselinovićem napisao komad iz narodnog života “Potera” (1911). On je uradio dramatizaciju Sremčeve “Ivkove slave” (1918) i dao nekoliko originalnih književnih dela: poznati šaljivi komad “Dorćolska posla” (1909), humorističke priče posvećene svojim ljubimcima “Čiča Ilijine životinjke” (1928).
U sećanju su ostale mnoge njegove nezaboravne kreacije, medu kojima su posebno značajne: Čizmar Sreta (J. St. Popović: »Zla žena«), Kir-Janja, Štancika (K. Trifković: »Izbiračica«), Jovanča Micić (Nušić: »Put oko sveta«).


antikvarne knjige.com


 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top