Šta je novo?

Chrysler Grupacija osvaja životnu nagradu za postrojenje Mičigen

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Chrysler Grupacija osvaja životnu nagradu za postrojenje Mičigen


20100324105755_photo_0.jpg


Chrysler Grupacija objavila je da je njena najnovija fabrika motora u južnom Trentonu (Mičigenu) dobila nagradu Gold Green Building System certification za LEED (vođstvo u dizajnu za štednju energije i zaštitu životne sredine) za zadovoljavanje najviših ekoloških standarda...


Zapravo, Trenton je jedno od četiri postrojenja za proizvodnju automobila koje je dobilo LEED procenu bilo koje vrste i jedino postrojenje za proizvodnju motora u svetu koje je dobilo tu čast.

LEED, pod upravom Saveta za razvoj ekoloških postrojenja Sjedinjenih Američkih Država, predstavlja sveobuhvatni sistem za definisanje, merenje i procenjivanje “zelenih zgrada.” Sertifikacija u okviru nacionalnog programa za prepoznavanje se zasniva na strogim standardima u okviru pet ključnih oblasti: planiranje gradilišta, upravljanje vodom, energija, upotreba materijala i kvalitet života u unutrašnjem prostoru.

Južni Trenton je dizajniran i za efikasnu proizvodnju i za minimalan uticaj na životnu sredinu. Izgrađen je na otvorenoj lokaciji i dizajniran da obuhvati najviše ekološke standarde koji se odnose na kompletan životni ciklus postrojenja.

Kao rezultat njenog inovativnog dizajna i obraćanja pažnje na detalje, Trenton South Engine Plant je smanjio svoju emisiju ugljedn-dioksida za više od 12,000 tona godišnje – što je ekvivalentno potrošnji energije za oko 1000 domaćinstava. Nova fabrika, takođe, snižava potrošnju ukupne energije za 39 %, što dovodi do uštede od 1,25 miliona dolara godišnje, dok je ukupna potrošnja vode smanjena za 1,5 milion litara godišnje u odnosu na prethodno postrojenje za proizvodnju. Chrysler Grupacija, takođe, nastavlja sa svojim zalaganjem za procese bez otpada i deponija u južnom Trentonu, čime će za više od 670 tona smanjiti količinu otpada na deponiji.

Efekat staklene bašte na životno okruženje je sveden na minimum inkorporacijom prirodne trave i drveća, smanjivanjem broja mesta za parkiranje vozila za zaposlene koji sami dolaze na posao kao i povećanjem broja parking mesta za vozila koja prevoze više od jednog zaposlenog, upotrebom belog “hladnog” krova koji odbija sunčeve zrake kao i popločavanjem trotoara i pločnika materijalima svetlih boja.

Dobijanje Zlatnog sertifikata za vođstvo u dizajnu za štednju energije i zaštitu životne sredine, oslikava posvećenost Chrysler Grupacije životnoj sredini i okolnim zajednicama, nastavljajući dalje zalaganje za procese bez otpada i deponija.


Izvor:
Automagazin
 
Top