Chrome browser Java i vlc (NPAPI) pluginovi- Reseno!

MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.066
Mozda ste primetili da na novijoj verziji ne radi java i vlc plugin. Problem izaziva to sto je google odustao od npapi pluginova, jer imaju dosta sigurnosnih propusta. Ipak, u sakrivenim podesavanjima google je ipak ostavio mogucnost da koristite ove pluginove:

U address bar unesite sledecu adresu:
Kod:
chrome://flags/#enable-npapi

addressbarb905f.jpg


Zatim ukljucite opciju klikom na enable:

enable11e47.jpg

(Kod mene je vec ukljucena opcija pa stoji disable)

Zatim u donjem levom uglu ce vam se pojaviti opcija da ponovo pokrenete chrome(relaunch)
kliknite na to i postupak je gotov :)
relaunch5459f.jpg


Ovo vazi i za Mac korisnike, ali prema linux korisnicima google nije bio toliko milostiv, pa tako oni vec duze vremena imaju taj problem....:assassin:
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
10.04.2012
Poruka
2.318
Koristim Mozillu,ali i Chrome povremeno_Obe najnovije verzije browsvera su zakomplikovali povodom tih podesavanja i aplikacija.Nije problem malo pretrazivanja,ali posle prethodnih verzija gde su aplikacije bile vidljive i pri ruci sada su ih sakrili.Neznam sta je poenta tog poteza.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.066
Donekle google je u pravu, jer npapi framework datira iz vremena netscape-a pa tako i imaju dosta sigurnosnih propusta. PPAPI framework je dosta sigurniji, plaginovi pravljeni za ppapi se pokrecu u zasebnim procesima, i dosta su sigurniji. Problem u celoj prici je sto opet google pokusava da nametne nesto pre nego sto su se drugi prilagodili, mislim da pokusavaju da izvrse pritisak da se sto pre prihvati ako standard. Mislim da je to i razlog za ranije iskljucivanje na linux operativnim sistemima, linux zajednica iako malobrojna, vrlo cesto radja nove ideje, koje kasnije budu prihvacene i implementirane van nje, obicno unapredjene. Da pomenem jos da i Opera podrzava pepper flash, Chromium takodje.
 
VIP IPTV
Učlanjen(a)
03.12.2012
Poruka
2.380
Ja sam imao problem bas sa ovim i pomoglo mi je da ga rjesim.Konkretno ovde na forumu mi je bilo potrebno da mi ovaj dodatak bude u funkciji jer maksimalno sve radim u google hrome browseru.Siguran sam da ce mnogima ovo pomoci.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.066
Od 1. Septembra Google Chrome je potpuno izbacio podrsku za npapi pluginove, tako da ako zelite da nastavite iste morate ili da zamenite browser ili da koristite stariju verziju Google Chrome-a.
Imate ovde offline installer za verziju 44.0.2403.130:
Kod:
https://db.tt/zJeI49xr
Ugasite google update u services i naravno ponovite postupak iz prvog posta...
 
Učlanjen(a)
29.01.2012
Poruka
591
Da li se može rešiti ovo i na win 10? Naime najnovije verzije Chromea toliko opterečuju kompjuter da je to žalosno, kada pokušam na filehippo da skinem ovu stariju verziju koju si ovde spomenuo odmah me prebaci na znaničaj sajt Google Chromea i ponudi mi da skinem najnoviju verziju.. Da li postoji neko rešenje ili da se potpuno prebacim na Mozillu Firefox jer ona leti koliko je dobar browser..

@Torgandwarf
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.066
Svi novi Browseri su izbacili podrsku za NPAPI plugin-ove. Poslednja verzija firefox-a koja podrzava npapi je 52 i mozete je skinuti odavde:

Kod:
https://ftp.mozilla.org/pub/firefox/releases/

Chrome je jos 2015. uklonio potpuno ovu mogucnost, tako da na novijim verzijama nemate tu mogucnost. Stare verzije nece raditi kako bi trebalo na win 10.
Danas takodje i ne postoji potreba za ovim zaobilaznim resenjem, jer vecina sajtova vise i ne koristi ovaj tip plugin-ova.
 
Učlanjen(a)
29.01.2012
Poruka
591
Meni Firefox radi dolično dok Chrome zna da troši i previše resursa.. Možda je i do ekstenzija, evo sada sam ubacio samo neki adbloker i nešto za youtube i radi solidno, da vidimo dokle će ga držati..
 
Natrag
Top