Šta je novo?
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.643
[h=1]Christopher Walken[/h]
Christopher%20Walken%20%282%29.jpgKristofer Voken (eng. Christopher Walken) je američki filmski i pozorišni glumac, rođen 31. marta 1943. godine u Njujorku (SAD).
Rođen kao Ronald Voken u Kvinsu (Njujork, SAD), od oca Pola Vokena (nemači imigrant) i majke Rozali (škotski imigrant). Roditelji su mu bili pekari i on je posle škole radio u porodičnoj pekari. Ima dva brata Kena i Glena koji su bili deca glumci pedesetih godina. Pre početka filmske i pozorišne karijere bavio se plesanjem. Studirao je na Hofstra University (Long Ajland, Njujork), ali nikada nije maturirao.

Prvo pojavljivanje na televiziji je ostvario kao dečak u raznim antologijskim serijama i TV šouima. Nakon pojavljivanja u skeču The Colgate Comedy Hour, odlučuje da postane glumac. Sa deset godina dobija ulogu u televizijskom šou The Wonderful John Acton, gde je bio pripovedač. Tokom tog vremena popisivao se kao Roni Voken. Sledećih dvadeset godina je radio na televiziji i na svom eksperimentalnom filmu Me and My Brother, a pored toga uspeo je i na pozorištu. Na nagovor svog prijatelja 1964. godine menja svoje ime u Kristofer.

Godine 1971. dobija manju ulogu u filmu The Anderson Tapes , a godinu dana kasnije i svoju prvu glavnu ulogu u filmu The Mind Snatchers. Godine 1977. se pojavio u Vudi Alenovom filmu Annie Hall, gde je igrao brata Annie Hall koju je igrala Dajana Kiton. Kasnije je uglavnom dobijao uloge negativaca od koje su najpoznatije: Maks Zorin (Pogled za ubistvo), Frank Vajat (Kralj Njujorka), Gabrijel (Proročanstvo), Hiki (Poslednji čovek na nogama) i Hačer (Dobrodošli u džunglu). To su ujedno uloge sa kojima je ostvario najviše uspeha.

Filmografija

Kod:
http://www.imdb.com/name/nm0000686/

Izvor:Wikipedija
 
Top