Šta je novo?

Chevrolet Captiva 2012

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Chevrolet Captiva 2012Autor: Slobodan Jeveričić
Izvor: nacionalnaklasa.com
02 February 2011

Chevrolet-Captiva_2012_photo_01.jpg

Novi SUV Chevrolet Captiva model za 2012, koji se prvi put video na Sajmu automobila u Parizu 2010, ima novi sportski dizajn prednjeg dela vozila, niz poboljšanja u enterijeru, novu paletu motora i menjača. To je punokrvni sportski SUV sa novim smelim i dinamičnim dizajnom, kao i sa aktivnim sistemom pogona na svim točkovima koji distribuira snagu po potrebi.

Chevrolet Captiva je dobio mnogo pohvala za dizajn eksterijera od svog prvog pojavljivanja 2006, a novi model je upravo to podigao na još viši nivo. Brojne novosti na vozilu se odmah primećuju kada gledate Captiva-u sa prednje strane, uz izuzetno naglašen sportski stil.
U isto vreme, Captiva zadržava prednosti svog prilagodljivog enterijera, sa sedištima u tri reda koja komotno primaju do sedam putnika. Prednja svetla su oblika prizme, a na spoljnim retrovizorima su ugrađeni LED pokazivači pravca. Novo telo Captiva-e je skoro savršeno, a tu je nova paleta boja za eksterijer i naglašeni lukovi točkova ispod kojih će se smestiti točkovi od 17/19 inča.

Chevrolet-Captiva_2012_photo_02.jpg


Ispod haube Captiva-e će se naći najmanje četiri nova moćna motora, koji će doći standardno sa novim ručnim ili automatskim šestostepenim menjačem. Nova linija motora, koja se sastoji od dva benzinska motora (2.4L i 3.0L) i dve turbo-dizel varijante (2.2L), sadrže mnoštvo naprednih tehnologija usmerenih na pružanje optimalng balansa između voznih performansi i potrošnje goriva.
Sa uvođenjem 3,0 L V6 258 KS benzinskog motora sa direktnim ubrizgavanjem goriva i promenljivim vremenom otvaranja ventila, Captiva će biti jedan od najmoćnijih kompaktnih SUV vozila na tržištu, dok je nova 2,2 L turbo-dizel jedinica dostupna sa 163/184 KS izlazne snage. Zaokruživanje nove linije motora čini 2,4 L Dual-CAM benzinac sa promenljivim vremenom otvaranja ventila i 171 KS. Takođe, 2,2 L turbo-dizel, kao i 2,4 L benzinski motor može se naručiti sa pogonom na prednje točkove ili na sva četiri točka.

101chevrolet_captiva.jpg


Sa elektronskom kontrolom stabilnosti (ESC), sistemom protiv proklizavanja (TCS) i sistemom za pomoć pri kočenju (BAS), kao i prednjim i bočnim vazdušnim jastucima i vazdušnim zavesama, Captiva obezbeđuje visok nivo bezbednosti. Ovaj SUV ima unapređen enterijer koji sada ima niz novih završetaka i tekstura, uključujući nove tkanine za sedišta i celokupan enterijer. Dizajneri su postavili novo tzv. ice-blue pozadinsko osvetljenje i osmislili dizajn prednje strane koja se uliva u prednja vrata vozača i suvozača, kreirajući tzv. dual-cockpit izgled.

Captiva ima funkciju pomoći pri kretanju uzbrdo, eliminisanje kretanja u nazad na usponima i električnu parking kočnicu. Novi audio sistem obuhvata i Aux-in, USB-port i Bluetooth sisteme zapovezivanje. Putnici će uživati u audio sistemu, zahvaljujući poboljšanom inženjeringu akustike koji je doveo do smanjenja buke motora i šuma vetra. Nova Captiva se može naručiti i sa navigacionim sistemom sa ekranom osetljivim na dodir i kamerom sa zadje strane vozila kao pomoć pri parkiranju.
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Nova Captiva donosi veću brzinu, snagu i bolju namenu
Izvor: automagazin.rs 10.03.2011


20110310004458_photo_0.jpg


Louis Chevrolet bio bi ponosan sa najnovijim primerkom višenamenskog vozila, novom Captivom. Čistokrvno Chevrolet kompaktno višenamensko vozilo je prošlo kroz veliki preobražaj za 2011. godinu, koji uključuje sveži spoljašnji dizajn koji mu daje još samouvereniji i dinamičniji izgled; kompletno novi niz najnovijih snažnih i ekonomičnih motora...

Chevrolet-Captiva_2012_photo_02.jpg


Takođe, promene na šasiji su uticale na poboljšanja vožnje i upravljanja i nadograđenu unutrašnjost. Chevrolet je stvorio prvo sportsko vozilo još 1930-ih godina, legendarni Suburban, ime koje je premostilo neverovatnih sedam decenija i čak se i danas dobro prodaje u SAD."Vlasnici Captiva modela su i do sada imali veliki izbor, sa pet ili sedam sedišta i pogonom na prednje ili sve točkove," kaže Vejn Branon, predsednik i CEO Chevrolet-a za Evropu. "Captiva 2011 nudi četiri nova motora zajedno sa novim menjačom sa šest brzina; benzinac od 2,4 litre, V6 od 258 ks i 3,0 litara i dve varijante turbo dizela od 2,2 litre."

20110310004458_photo_2.jpg


Pored svih promena i poboljšanja, nova Captiva zadržava prednosti prilagodljivih sedišta u stilu pozorišta, raspoređenih u tri reda, koja mogu udobno da smeste do sedam putnika i sistema elektronske kontrole pogona na sve točkove koji raspoređuje snagu po potrebi."Kada se prvobitna Captiva pojavila na tržištu još krajem 2006. godine, bila je to prekretnica za ovaj brend, jasan znak da Chevrolet ima nameru da postane mejnstrim igrač na visoko konkurentnom evropskom tržištu. U narednim godinama, brend Chevrolet je po prvi put pomoću Captive privukao mnogo ljudi, dok su vlasnici isticali dizajn, kvalitet i prilagodljivost kao glavne prednosti”, dodaje Branon.

Captiva odiše duhom ovog doba

Privlačnost vozila kao što je Captiva je u mogućnosti ispunjenja različitih uloga – prilikom šoping ture jednog dana, vožnje polovine fudbalskog tima na utakmicu drugog dana, i off-road vožnje ili odlaska na plažu tokom vikenda. Ovaj način moderne prilagodljivosti i “mogu da uradim” stav čine duh automobila poput Captive, zbog čega se očekuje da će privući ne samo porodične vozače, već sve koji tragaju za alternativom za tradicionalni sedan ili hečbek – Captiva je vozilo koje govori nešto o njihovom životnom stilu.


Vejn Branon, predsednik i upravni direktor Chevrolet-a za Evropu veruje da je sada odlična prilika za Captivu da poveća svoje učešće na tržištu.
“Novi model je zaista automobil ovog vremena, stvoren za porodice i njihove svakodnevne potrebe, ali i za one koji žele da izađu i krenu u avanture. To je sve ono što višenamensko vozilo poput Captive zaista i može, ona je jedinstvena i za mnoge predstavlja deo životnog stila. Nova Captiva takođe odražava sve ono što je karakteristično za brend Chevrolet, prevazilazi socijalni status ili zanimanje i ona će po našem mišljenju biti privlačna za ljude iz svake sfere života”.

20110310004458_photo_3.jpg


Captiva je širom Evrope prodala 120.000 primeraka od kraja 2006. godine, a njena popularnost nije ograničena na jedan region; visoki stepen prodaje je zabeležen u Italiji, Španiji, Nemačkoj, Turskoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji. Popularnost sektora višenamenskih vozila ne pokazuje nikakve znake jenjavanja; 2005. godine taj segment je predatavljao 6,2% ukupnog evropskog tržišta, dok je na kraju oktobra 2010. godine njegov udeo na tržištu skočio na blizu 10%. U zapadnoj i centralnoj Evropi ovaj sektor čini 9% ukupne prodaje, što je u istom rangu sa automobilima srednje i mini veličine, koji su pre samo nekoliko godina zasenjivali prodaju višenamenskih vozila.

Snažan spoljašnji dizajn

Captiva je pobedila mnoge konkurente u spoljnom dizajnu, a sa novim modelom dizajn postaje još bolji. Brojne karakteristike se primećuju odmah čim pogledamo novu Captivu spreda: preoblikovana i oštro izvajana hauba, nova i veća rešetka sa Chevrolet karakteristikama, kao što su dvostruki otvor i oznaka u obliku „leptir mašne“ koji ponosno stoji u sredini, novi prednji farovi u stilu cilindrične prizme i ugrađeni žmigavci na spoljnim retrovizorima, sve luksuzne karakteristike koje se protive Captivinoj početnoj ceni.


Na prednjim branicima bočni ispusti za vazduh su sada više ugaonog oblika, naglašavajući sportski stav nove Captive. Posmatrajući novi model od stuba A do zadnje strane, primećujemo da Captiva zadržava svoj zgodan profil, karakterističan po blagoj i uzlaznoj ramenoj liniji. Sve ove promene u dizajnu doprinose snažnijem i više sportskom stavu, ali takođe obezbeđuju odmah prepoznatljivi izgled Captive, kao nove rase Chevroleta.


Redizajnirani i naglašeni lukovi blatobrana moći će da smeste točkove veličine između 17 i 19 inča, dok nova paleta boja eksterijera savršeno upotpunjuje karoseriju Captive.


Tevan Kim
, potpredsednik dizajna GM kompanije, zadužen za Captiva projekat:”Glavni sastojak novog dizajna koji primećujete na Captivi je sigurnost. Promene urađene na prednjem delu daju Captivi više sportski stav i snažan ukupan karakter. Hteli smo da budemo sigurni da ne gubimo ni malo duha prvobitnog modela, a da mu istovremeno damo snažniji i sofisticiraniji izgled. Captiva ima veličinu, ali ne izgleda preveliko; izgleda sposobno, ali i kompaktno”.

20110310004458_photo_4.jpgSnaga i efikasnost – četiri nova motora

Najveće promene su izvršene pod novom haubom Captive. Biće dostupna čak četiri nova snažna motora, u kombinaciji sa novim manualnim ili automatskim menjačom sa šest brzina. Oni će pružiti kupcima Chevroleta glatko, sadržajno i efikasno iskustvo vožnje, a Captivu učiniti jednim od najsnažnijih višenamenskih vozila na evropskom tržištu.

Chevrolet-Captiva_2012_photo_13.jpg


Nova linija motora, koja sadrži dva benzinca od 2,4 i 3,0 litre i dve varijante turbo dizel motora, oba od 2,2 litre, obuhvata čitav niz naprednih tehnologija, sa namerom da stvori idealnu tavnotežu između učinka i ekonomične potrošnje goriva.


Novi motori donose brojne novosti za Captivu, kao što su sistem varijabilnog otvaranja ventila (VVT), na dvostrukoj bregastoj osovini ECOTEC benzinca od 2,4 litre, koji pomaže u postizanju 167 ks, kao i ekonomičnost u potrošnji goriva u kombinovanom ciklusu 8,9l / 100 km za manualnu verziju. Brojčane vrednosti vezano za učinak benzinca od 2,4 litre nove Captive uključuju postizanje brzine od 100 km/h za 10,5 sekundi.

Chevrolet-Captiva_2012_photo_30.jpg


Uvođenjem novog benzinskog V6 motora od 3,0l i 258 ks – dostupan od sredine 2011. godine – Captiva prvi put dobija direktno ubrizgavanje, kao i sistem varijabilnog otvaranja ventila, i sa obrtnim momentom od 288 Nm Captiva postaje jedan od najsnažnijih kompaktnih višenamenskih vozila na tržištu. Njen učinak je impresivan, sa maksimalnom brzinom od 198 km/h i postizanjem brzine od 100 km/h za 8,6 sekundi; potrošnja goriva za kombinovani ciklus iznosi 10,7l / 100km.


Mnogi kupci će se odlučiti za jedan od dizel motora, a mogu biti sigurni da će dobiti jedan od najnovijih dizel tehnologija i ekonomičnosti. Nova jedinica od 2,2 litre biće dostupna sa 163 i 184 ks. Ova najnovija generacija motora predstavlja naprednu turbo jedinicu sa četiri cilindra i dvostrukom bregastom osovinom (DOHC), koja sadrži sistem direktnog ubrizgavanja zajedničkim vodom i visokim pritiskom i turbo punjač promenljive geometrije (VGT) sa interkulerom.

Chevrolet-Captiva_2012_photo_3b.jpg


Niži koeficijent sabijanja u odnosu na prethodnu generaciju dizel motora omogućuje novoj Captivi da postigne veću snagu sa manjom emisijom gasova. Nivo emisije CO2 motora je ispod praga oporezivanja, što za kupca znači potencijalnu uštedu.


Brojčane vrednosti vezane za učinak nove Captive sa motorom od 163 ks su 9.9 sekundi za postizanje brzine od 100 km/h i maksimalna brzina od 189 km/h, dok motor od 184 ks postiže brzinu od 100 km/h za 9.4 sekundi, a može da postigne maksimalnu brzinu od 200 km/h. Potrošnja goriva za obe verzije u kombinovanom ciklusu iznosi 6,4 litara na 100km.*


20110310004458_photo_5.jpg


Ključni deo Captivinih novih pogonskih agregata je novi automatski menjač sa šest brzina. Novi automatski menjač može da se koristi u potpino automatskom režimu, ili ako vozač želi može da kontroliše brzine pomoću DSC opcije.

Chevrolet-Captiva_2012_photo_3e.jpg


Chevrolet-Captiva_2012_photo_3d.jpg


Novi automatik je dizajniran sa širokim spektrom prenosnih odnosa radi stvaranja optimalnog odnosa između učinka i ekonomične potrošnje goriva. Znači dok je prva brzina “strma” kako bi omogućila brzo kretanje, visoka šesta brzina smanjuje broj obrtaja motora pri većim brzinama i time omogućuje maksimalno ekonomičnu potrošnju goriva i smanjuje unutrašnju buku i vibraciju.


Alternativni ručni menjač sa šest brzina može da se nađe u oba benzinca od 2,4 litara i turbo dizel motoru od 2,2 litre.


Šasija nove Captive je podešena kako bi dodatno unapredila dinamiku vozila, poboljšala ugaono kretanje, karakteristike bočnog naginjanja automobila i osećaj vožnje. Sa elektronskom kontrolom stabilnosti (ESC), vučnim kontrolnim sistemom (TCS) i sistemom podrške kočenju (BAS), Captiva pruža visoki nivo sigurnosti.


Elektronsko upravljanje osetljivo na brzinu zahteva manji napor upravljanja od strane vozača i pozitivno utiče na ekonomičnost potrošnje goriva. Sistem pomoći pri kretanju uzbrdo (HAS) se prvi put pojavljuje u Captivi. On zadržava vozilo na nagibu od 3% ili više 1,5 sekundi nakon što je kočnica puštena, kako bi pomogao u glatkom i bezbednom kretanju iz zastoja.


Oba turbo dizel motora od 2,2 litre, kao i benzinac od 2,4 litre mogu da se naruče u konfiguracijama na pogon na prednje ili sve točkove. Nova Captiva zadržava aktivan sistem pogona na četiri točka na zahtev, praktično i ekološko odgovorno rešenje, koje koristi pogon na četiri točka pod normalnim uslovima vožnje, a pogon na sve točkove – koji se automatski aktivira putem elektronskog kvačila - koristi samo ukoliko je potrebna veća vučna snaga, kao na primer na klizavim površinama ili pri kretanju na brdu.


Kada se aktivira pogon na četiri točka, snaga se automatski raspoređuje između prednjih i zadnjih točkova sve do odnosa 50:50. Pored okretanja točkova, sistem oseća i brzinu motora, brzinu vozila, skretanje sa pravca i ugao upravljanja. Pogon na sve točkove je potpuno integrisan u ABS i ESC sisteme radi daljeg povećanja kontrole.


20110310004458_photo_6.jpgKompletna promena enterijera

Vozače i putnike u novom Captiva modelu će dočekati prostrana unutrašnjost vozila, sa prostorom za odlaganje stvari koji je među najboljima u klasi, i sa opcijom od pet ili sedam sedišta. Zapremina prtljažnika sa oborenim trećim redom sedišta je 788 litara (527 litara ispod linije prozora), a kada se spuste drugi i treći red, zapremina iznosi 2.012 litara (1.175 litara ispod linije prozora).

Chevrolet-Captiva_2012_photo_50.jpg


Poboljšana unutrašnjost Captive sada ima lepezu novih završnih obrada i tekstura uključujući i novi materijal za sedišta i unapređene unutrašnje dekorativne elemente kao što su satenski hromirani krugovi oko otvora, kako bi automobil dobio na elegantnijem osećaju i izgledu. Dizajneri su dobro upotrebili neke elemente koji se nalaze na drugim Chevrolet modelima, kao na primer ledeno plavo pozadinsko osvetljenje i dizajn ’obmota’ na prednjoj spojnici koji ulazi u prednja vozačeva i suvozačeva vrata, stvarajući izgled dvostrukog Chevrolet kokpita.

Chevrolet-Captiva_2012_photo_43.jpg


Dodatni prostor za odlaganje stvari je pametno integrisan što osnažuje osećaj prostranosti i praktičnosti; tako na primer, sa novim Captiva modelom koji poseduje pomoć pri kretanju uzbrdo (Hill-Start Assist), eliminišući kretanje unazad na brdovitom terenu i električnu parking kočnicu, prostor je uvećan za dodatne pretince u centralnoj konzoli, što uključuje i dva držača za čaše.


20110310004458_photo_7.jpg


Sigurnost pri parkiranju je dobro uređena ubacivanjem šest vazdušnih jastuka – dva prednja i dva sa strane vozačevog i suvozačevog sedišta, i krovnih vazdušnih jastuka za putnike na zadnjem sedištu do prozora – i sigurnosnih pojaseva fiksiranih u tri tačke sa zatezačima, te graničnika zatezne sile sigurnosnih pojaseva za prednja sedišta. Isofix donji ankeri za pričvršćivanje su pričvršćeni za spoljna sedišta u drugom redu, radi lakšeg i sigurnog podešavanja dečijih sedišta.

Chevrolet-Captiva_2012_photo_48.jpg


Chevrolet-Captiva_2012_photo_49.jpg


Audio sistem u novom Captiva modelu uključuje i Aux-in i Bluetooth priključak sa komandama integrisanim u upravljač, kao deo standardne ponude. Navigacioni sistem od sedam inča nudi potpunu pokrivenost evropskih puteva i integrisanu kameru na retrovizoru radi lakšeg parkiranja. Zvučnici su postavljeni u vratima, a putnici će još više uživati u audio zvuku zahvaljujući velikom broju inženjerskih poboljšanja u pogledu akustike unutrašnjosti, uključujući i unapređenu izolaciju na vetrbranu, vratima i tapacirungu krova. Sve to je rezultiralo smanjenom bukom uzrokovanom drumom, vetrom i motorom.


20110310004458_photo_8.jpgChevrolet – izumitelj SUV-a

Chevrolet zna ponešto o pravljenju sportsko terenskog vozila (SUV). Ustvari, kompanija je naširoko poznata kao kreator čitavog pravca koji traje 75 godina, jer dok početak 2011. godine označava lansiranje njihovog najnovijeg SUV modela sa novom Captivom, prošle godine, 2010., Chevrolet je obeležio 75 godina proizvodnje ikonom segmenta, modelom Suburban, lansiranim 1935. godine.

Chevrolet-Captiva_2012_photo_4e.jpg


Chevrolet-Captiva_2012_photo_4d.jpg


Suburban model koji je Chevrolet lansirao 2010. za 75. rođendan u SAD možda nema mnogo toga zajedničkog sa originalnim modelom (u kojem su radio, grejanje i zadnji branici bili dodatna oprema), ali ovaj prvi SUV automobil je mogao da primi 8 ljudi, i imao je sedišta koja se lako uklanjaju da bi se dobio veliki prostor za skladištenje. U tom smislu, osnovne karakteristike Suburban modela su ostale iste tokom sedam decenija i mnoge generacije će posvedočiti da će Suburban pouzdano prevoziti ljude i njihovu opremu.

Chevrolet-Captiva_2012_photo_4c.jpg


Chevrolet-Captiva_2012_photo_4b.jpg


U međuvremenu, nova Captiva će nastaviti nasleđe inovativnih Chevrolet SUV vozila koja vrede svaku paru, nudeći snažne i efikasne motore, kapacitet pogona na četiri točka, raznovrsnost za do sedam putnika i unutrašnji kvalitet koji prevazilazi njegovu cenu.


Lansiranje na evropskim tržištima počinje na proleće 2011.
 
Top