Šta je novo?

Chery Tengo 1.6 sedan na testu "Blica"

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Chery Tengo 1.6 sedan na testu "Blica"Preuzeto sa : Blic.rs


chery_tengo_slika02.jpg


Kineski „Čeri“ je u Srbiji prisutan od marta, a prodajno-servisna mreža je u rekordno kratkom periodu sa u početku usamljenog Beograda proširena na još šest gradova. Jasno je da „Čeri“ nije došao da napravi bum preko noći, već da polako pronalazi put do srpskih vozača, kojima je ponudio tri modela u tri različite kategorije. Prvo smo bili u prilici da testiramo najmanji, gradski „ego“, a sada je došao red na takmičara u „golf“ segmentu – „tengo“.
Samo pozicioniranje u nižoj srednjoj klasi znak je da „tengo“ ne sme da pokaže slabosti u odnosu na iskusniju i „namazanu“ konkurenciju poput „astre“, „megana“, „fokusa“ i naravno „Folksvagenovog“ ponosa. Takođe, ne bi trebalo da zaboravimo ni azijske rivale, „hjundai i30“, „kiju sid“ i „tojotu auris“. „Čeri“ je u Evropi najduže prisutan na ruskom tržištu, gde može da se pohvali sa 80 dilera u čak 58 gradova. Zato je najpoštenije da se poslužimo njihovim primerom i da „tengo“ stavimo u isti koš sa „dačijom sandero“ i „škodom fabijom“.
chery_tengo_slika03.jpg

U sredini klase
Tačnije, „tengovo“ mesto je negde u sredini, jer „Čerijev“ adut nije jeftiniji od „sandera“, ne nudi dužu garanciju od „sida“, nije lepši od „megana“ i svakako nije popularan koliko i „golf“. Bar ne još. „Tengov“ zadatak je da kao magnet privuče racionalne kupce, vozače koji za malo više novca žele da dobiju više svega ostalog. Izgled potpisuje slavna italijanska dizajnerska kuća „Pininfarina“ koja je „tengu“ podarila klasične evropske crte i bravu zadnjih vrata skrivenu u stubu, po uzoru na „alfu 147“ i „seat leon“. Na testu „Blica“ imali smo sedan verziju, čije je „lice“ identično atraktivnijem hedžbeku. Zadnji deo sedana je takođe dobro odmeren i nije samo nakačen prtljažnik, čemu se priklanja većina proizvođača kako bi smanjila troškove.
Bogata ponuda prostora
Međuosovinsko rastojanje (2,55 m) i širina (1,79 m) u proseku su klase i nude sasvim dovoljno prostora za četvoro odraslih putnika. Međutim, unutrašnjost ne prati dopadljiv stil i eleganciju spoljašnjeg dizajna. Kvalitet plastike nije na nivou evropskih rivala, iako „tengo sedan“ s paketom opreme „standard“ košta 10.490 evra.
chery_tengo_slika11.jpg


Najmanje razloga za zadovoljstvo imaće vozači, pogotovo viši od 180 centimetara. Naime, sedi se visoko, a pojas za vezivanje je takođe projektovan za niže vozače, jer klizač na B-stubu ne može da se podigne dovoljno visoko. Minus je i nemogućnost podešavanja upravljača po dubini, dok se roditeljima neće dopasti svetla boja presvlaka. Prtljažnik je prostran, praktičan i sasvim je dovoljan za četvoročlanu porodicu. „Tengo“ svakako privlači bogatom serijskom opremom koja u paketu „standard“ podrazumeva klima-uređaj, CD/mp3 plejer, elektropodizače svih prozora, grejače prednjih sedišta, parking senzore, aluminijumske felne od 16 inča, svetla za maglu...

Samo benzinac
U „tengo“ se ugrađuje samo jedan motor, i to 1,6-litarski benzinac urađen u saradnji s austrijskom kompanijom „Avl“. Dizel za sada nije u ponudi, ali u „Čeriju“ nastavljaju da rade na razvoju. Benzinac na papiru ima 120 KS, međutim, zbog zadovoljenja Euro IV normi njegova snaga se ne oseća na putu. Maksimalni obrtni momenat (147 Nm) dostiže se tek na previsokih 4.300 obrtaja u minutu, pa je za preticanje potrebno često šaltanje i konkretnije pritiskanje pedale gasa. Hod petostepenog ručnog menjača je predugačak, a prosečna potrošnja je oko deset litara.
cehry%20tengo%20blic.jpg

Čeri tengo

DIMENZIJE
Dužina 4.352 mm
Širina 1.794 mm
Visina 1.464 mm
Međuos. rastojanje 2.550 mm
Menjač petostepeni

MOTOR
Zapremina 1.597 kubika
Snaga 120 KS
Obrt. moment 147 Nm

PERFORMANSE
Ubrzanje 10,5 sekundi
Maks. brzina 180 km/h
Potrošnja 10 litara
Cena 10.490 evraAutor : Aleksandar Pijevac
Foto : Chery i Blic.rs
 
Top