Charles Aznavour

Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849
Charles Aznavour
Izvor: Wikipedija


Charles Aznavour
220px-Charles_aznavour.jpg


Rodno ime Shahnour Vaghinagh Aznavourian (arm. Շահնուր Վաղինակ Ազնավուրյան)
Rođen/a 22. svibnja 1924.
Mjesto rođenja Pariz, Francuska
Žanr/ovi pop, šansona, jazz
Zanimanje pjevač, tekstopisac, skladatelj, glumac, aktivist
Instrument vokal (bariton)
Djelatno razdoblje 1936. - danas Producentska kuća EMI, MusArm Records Značajni instrumenti glas, klavir Charles Aznavour (Pariz, 22. svibnja 1924.) pravog imena Shahnour Varenagh Aznavourian ili Charles Aznavurian, francuski autor, skladatelj, šansonijer i glumac armenskog podrijetla.
Životopis

Poput Yvesa Montanda, podrijetlom Talijana, i Charles Aznavour je stranac, sin armenskih emigranata umjetnika u Parizu. I njega je kao tolike druge prva otkrila Édith Piaf. S vremenom postaje vrstan pjesnik, tekstopisac prekrasnih tekstova šansona, što će ih interpretirati brojni pjevači diljem svijeta. Njegov ranjeni promukli glas osvaja publiku iskrenom patetičnošću, strastvenošću i melodramatičnošću. Već rano vrlo umiješno spaja ritmove jazza sa šansonom, a njegov neobičan glas, gotovo na rubu slamanja, najviše pridonosi njegovoj popularnosti te, unatoč malena rasta (1,61 m) i naborana neobična lica, osvaja srca - posebno žena. Aznavour govori i jako često pjeva na pet jezika - francuskom, talijanskom, engleskom, španjolskom i njemačkom, a ponekad zapjeva čak i na ruskom, armenskom, i romskom jeziku (jedan od njegovih većih hitova "Les Deux Guitares" je na romskom jeziku). Toliko je lingvistički nadaren da pjeva i na puno raznih dijalekata, pogotovo na francuskom i španjolskom jeziku.
Aznavour se posvećuje šansoni, prve pjesme piše 1941. u suradnji s Pierreom Rocheom, a 1946. angažira ga nezaobilazna Piaf za jednu turneju. Već 1947. dobiva Grand prix de la chanson za pjesmu J`ai bu. Prati Édith Piaf na turneji po Americi i vrlo rano osvaja američku publiku, a kasnije su ga čak proglasili alter-egom velikana zabavne glazbe Franka Sinatre.
On se ipak naporno probija do samog vrha popularnosti. Piaf u početku ni ne vjeruje u njegov talent i odbija njegovu pjesmu Mrzim nedjelje, koju će tek proslaviti Juliette Gréco 1950. Godine 1951. počinje surađivati s Bécaudom, a 1953. doživljava pravi trijumf na turneji po Maroku. Slijede nastupi u Olympiji i Moulin Rougeu u Parizu (1954.) i konačno 1955. postaje pravom planetarnom zvijezdom. Nakon toga slava mu stalno raste, a kad je 1966. godine prodao više od milijun primjeraka ploče sa svojom pjesmom La Mamma ne silazi s liste najpopularnijih.
U mladosti glumi u kazalištu, a kasnije je u filmu realizirao mnoge zapažene uloge (Taxi za Tobrouk, 1961.). Njegove šansone pretežno pjevaju o ljubavi, znaju biti natopljene erotičnošću, često govore o dječačkim snovima, o životu u dvoje ili čežnji za avanturama (Les Comediens, Apres l'amour, Emmenez-moi, itd.).
U 2008. godini, Aznavour i dalje snima nove albume i putuje po svijetu, napunjujući najveće koncertne kuće u gradovima od Japana i Portugala do Amerike i Australije, te naravno također u svojoj Francuskoj i Armeniji. Rekao je da ne planira napustit glazbenu scenu prije 2010. godine, a vjerojatno ne ni poslije. Kaže da mu sve ovisi o zdravlju i kako mu glas tada bude zvučao.
Trenutačno priprema se za novi val koncerta po južnoj Americi, i novi Duos CD sa suradnjom svojih najboljih prijatelja iz glazbene industrije, među kojima su Celine Dion, Sting, Plácido Domingo, Paul Anka, Nana Mouskouri, Josh Groban, i drugi.

(Vikipedija)
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.014

Veliko hvala za temu. On je pjevač za moju dušu.
 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Preminuo Šarl Aznavur

sansonjer-twiter_620x0cc0dc6865493f559.jpg


PARIZ - Čuveni francuski pevač, kompozitor i glumac Šarl Aznavur preminuo je u ponedeljak u 94. godini.

List "Figaro" prenosi navode francuskih medija da su vest o smrti Aznavura objavili njegovi predstavnici za medije.

Rojters navodi da je Aznavur, koji je rođen u Parizu od jermenskih roditelja kao Šahnur Varinag Aznavurijan, prodao više od 100 miliona ploča u 80 država sveta.

Navodi se da je Aznavur često nazivan francuskom verzijom Frenka Sinatre.

VUKOSAVLjEVIĆ: AZNAVUR JE MARKANTNI KULTURNI SIMBOL

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević uputio je ambasadoru Republike Francuske Frederiku Mondoloniju telegram povodom smrti Šarla Aznavura, u kome je istakao da je on jedan od markantnih kulturnih simbola koje je francuska kultura darovala bogatom 20. veku.

"Kada nas napušta veliki umetnik svetske rezonance, on samo menja oblik svoga prisustva među svojim poklonicima. Šarl Aznavur je jedan od markantnih kulturnih simbola koje je francuska kultura darovala bogatom 20. veku da traje kao živo nasleđe sveta", napisao je Vukosavljević.

"Zato nisu na gubitku samo Francuska ili njegova jermenska postojbina, nego i mnogobrojni poštovaoci svih generacija širom sveta koji su ga voleli i u čije je duše svojim pesmama i neodoljivim glasom unosio dragocenu toplinu", stoji u telegramu.
Čuveni francuski pevač, kompozitor i glumac Šarl Aznavur preminuo je danas u 94. godini.

(Novosti)
 
Natrag
Top