For less powerful computers, there are other Ubuntu distributions such as Lubuntu and Xubuntu.
Kod:
https://en.wikipedia.org/wiki/Xubuntu
Nema nikakve veze sto Desktop environment na Ubuntu i xubuntu razlikuje ili ne, jer je to stvar izbora. Gleda se izvorni kod, kompaktibilnost paketa.
Distritribucije se mogu grupisati upravo po vrstama paketa, pa tako imamo.
Debian – deb paketi
Slackware – tarball paketi i izvorni kod
RedHat – rpm paketi
Tvoj problem je sto mesas desktop okruzenja koja nemaju nikakve veze sa kernelima ovih distribucija. Cak sta vise i sam mozes da promenis desktop okruzenje i dalje ce to da bude distro zasnovan na jednom od ova tri gore pomenuta izvora, mada ima i novih pokusaja.
Stavise Ubuntu i Xubuntu su razvijani paralelno, ali je Xubuntu imao neko kasnjenje. Istina je da je Xubuntu delimicno razvijan sa svojom autonomijom, ali na pure Debianu klecajuci na Ubuntovo ramence. Znaci nije nastao iz vedra neba, nego se nakalemio na vec postojeci Debijan kod i u startu je planiran da se koristi na low-system-ima, odnosno kod siromasne klijentele u odnosu na svog brata Ubuntu-a, koji jede procesor u svakom trenutku.
Ista stvar je i sa Lubuntu, s tim sto on koristi svega pola memorijskog zauzeca u odnosu na Xubuntu, ondosno najslabija varijanta od ova tri brata, koji opet kad se sve sabere imaju istog tatu Debijana.
Evo ja sad recimo mogu da uzmem Chalet OS i da ga prepravim i da pustim da se zove recimo SerbianLinux i da se bazira na ChaletOS. Ali svako ko cuje ovo sto sam rekao ce da pomisli da sam budala, posto se to ne bazira na ChaletOS, nego je samo napravljena modifikacija. A to ce i dalje za izvor da ima Debiana.
Modifikacije su jedno, a izvor je drugo.